Societat

la crònica

Sant Lluc, sense missa d’artistes

Els artistes olotins es van quedar ahir sense la tradicional missa de Sant Lluc al santuari del Tura, típica de la diada del seu sant patró –la tradició li atribueix el primer retrat de la Mare de Déu–. Amb bon criteri, el patronat de la Fira del Dibuix d’Olot va suspendre-la pels moments greus que viu el país arran de la sentència del procés. La diada de Sant Lluc no serà històrica, però, per aquesta suspensió i la dels actes institucionals de la Fira de Sant Lluc, que se celebra avui i demà, i, entre altres coses, de la jornada de comissions organitzadores de fires ramaderes de Catalunya, sinó pel ja n’hi ha prou majoritari que hi va haver ahir a la ciutat i a la resta de la comarca de la Garrotxa. La impressió general és que es van plantar més persones que no pas a la vaga del 3 d’octubre del 2017. El contrast amb les diades de Sant Lluc de sempre era més que evident, i ho serà més demà i demà passat, dies en què la fira ocuparà tot el centre de la ciutat.

Hi ha diversos termòmetres que permeten intuir –no pas determinar amb exactitud– el seguiment de la vaga. I els establiments de restauració de l’eix Pirinenc a la Garrotxa i el Ripollès en són un. La majoria estaven tancats i, en molts, hi havia un rètol que especificava que feien vaga. En un dels pocs que van obrir, un de la Vall de Bianya, els qui estaven a banda i banda de la barra la feien petar sobre les imatges a TV3 de les columnes de l’ANC i Òmnium i, entre altres consideracions, sobre els polítics. Algú va recordar a uns clients francesos que parlaven dels actes violents de les últimes nits que, al seu país, els enfrontaments de la policia i els armilles grogues eren molt pitjors. Converses de bar! Per cert, aquest eix que connecta el Ripollès i la Garrotxa pels túnels del Capsacosta va registrar una mica més de trànsit, sobretot de camions, a causa del tall dels túnels de Bracons i d’algunes de les altres vies principals.

Un altre termòmetre són les passejades pels polígons d’activitats econòmiques de la comarca. A diferència d’altres ocasions, les empreses es veien majoritàriament aturades. Més enllà d’algunes grans empreses que no van tancar, als aparcaments interiors de les naus o als exteriors no hi havia pràcticament vehicles i, fora de comptades excepcions, s’hi veia activitat a l’interior amb les persianes abaixades. Era molt curiosa l’estampa de les àrees d’Olot on s’apleguen supermercats de diverses marques: els de capital català estaven tancats i anunciaven per què i els de capital no català estaven oberts.

Sigui com sigui, ahir a Olot els carrers estaven força buits. Algunes persones comentaven que l’aparença era la que hi ha habitualment els diumenges i festius, amb un xic més de vianants. De fet, a l’eix comercial principal, el que uneix la plaça Clarà amb la del Carme, pel carrer Sant Rafel i el carrer Major, totes les botigues i bars estaven tancats, excepte els locals d’algunes franquícies.

Sigui com sigui, la capital garrotxina va viure un Sant Lluc excepcional, amb una aturada àmpliament seguida, que va tenir el punt àlgid amb la concentració i manifestació posterior espontània que es va fer al davant de Can Joanetes i que va omplir tot el Firalet. Hi havia el pilot de garrotxins que, per una raó o altra, no van poder desplaçar-se fins a Barcelona per sumar-se a la que va desbordar el passeig de Gràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona