Societat

Calen 9.000 voluntaris més per cobrir el Gran Recapte

Confien repetir la xifra de 28.000 persones per fer la recollida als gairebé 3.000 punts de venda els dies 22 i 23 de novembre

L’any passat es van aconseguir 4.452.000 quilos d’aliments

Compte enrere per al Gran Recapte d’Aliments que donarà el tret de sortida divendres vinent, però al qual encara li falten voluntaris per poder cobrir els prop de 3.000 punts de venda on es recull el menjar. El director del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, es mostrava confiat que els pròxims dies s’inscriuran les 9.000 persones que els falten per arribar a totes les botigues i els supermercats col·laboradors on es recullen els aliments que donen els ciutadans. “Ens fan patir perquè la logística es complica, però segur que com sempre es complirà”, hi afegia el responsable del Banc dels Aliments, que reconeixia que els ha costat més que mai, arran de la situació política i de mobilització que es viu al país, comptar amb el gruix de més de 28.000 persones disposades a gestionar els aliments que han de servir per abastir durant uns mesos les necessitats bàsiques de les persones més vulnerables.

L’any passat es van aconseguir 4,5 milions de quilos d’aliments que, juntament amb els provinents de l’aprofitament alimentari, ajuden les 196.000 persones ateses pels bancs dels aliments. Una xifra que, com va reconèixer Lluís Fatjó-Vilas, queda curta i només permet atendre les necessitats bàsiques d’un 30% de la població en situació de pobresa.

La presidenta de la Federació Catalana de Bancs d’Aliments, Roser Brufau, no obviava les xifres “terrorífiques” amb la taxa rècord de pobresa del 21%. “La societat n’és conscient”, assenyalava Brufau, que destacava la participació de dos milions de persones en el Gran Recapte del 2018.

L’objectiu és aconseguir donacions fonamentalment de tres aliments bàsics de llarga durada: oli, conserves de peix i verdures, i llet, que les entitats no aconsegueixen a través de l’aprofitament alimentari. Com a novetat es posaran a la venda en cinc mercats municipals de Barcelona vals de tres euros que hauran de ser lliurats als voluntaris del Gran Recapte i que es destinaran a comprar productes frescos com ara carn, ous i peix. L’adquisició dels tiquets es farà als mercats del Carmel i Horta (Horta-Guinardó), el de la Mercè (Nou Barris), el de l’Estrella (Gràcia) i el de l’Abaceria (Gràcia). La voluntat és traslladar aquesta iniciativa a tot el territori amb vista a futures edicions.

Com a prova pilot se substituiran els contenidors de cartró on es recullen els aliments per sacs tèxtils. Una mesura més sostenible per al medi ambient que s’afegeix al canvi de bosses de l’any passat. Amb la col·laboració de la Fundació Endesa, els compradors faran servir les bosses reutilitzades a partir d’ara per omplir-les d’aliments. Les donacions a través del web granrecapteonline.com i de les plataformes digitals dels establiments col·laboradors s’allargarà unes setmanes mentre s’avanci en la classificació i la distribució dels aliments. A més dels magatzems de les quatre seus n’hi haurà també al Maresme, el Bages, el Vallès Occidental i l’Anoia.

LES FRASES

La societat n’és conscient, perquè les xifres de pobresa són terrorífiques
Roser Brufau
presidenta de la federació catalana de bancs dels aliments
Ens fan patir perquè la logística es complica, però segur que, com sempre, es complirà
Lluís Fatjó-Vilas
director del banc dels aliments de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia