Societat

Els promotors creuen que el pla de la Costa Brava és prematur i poc rigorós

El president dels constructors critica que no s’ha valorat el model econòmic de la demarcació

Els veïns de cala Morisca lloen el fre a la construcció

El president del Gremi de Promotors i Constructors de Girona, Josep Maria Coll, creu que el pla director de protecció de la Costa Brava s’ha fet de forma “prematura”, perseguint l’objectiu de “limitar el creixement” i sense valorar altres aspectes, com el model econòmic de la demarcació. “El govern diu que aquesta revisió s’ha fet amb molt de rigor, però amb el temps que hi ha hagut això no és possible”, diu Coll, que exposa que el pla hauria d’incloure, per exemple, com pot afectar que s’impedeixi construir 15.037 habitatges per al sector. El president creu que el pla afectarà especialment aquells promotors que ja tenien els projectes molt avançats i a qui ara “tanquen la porta als nassos” perquè encara no disposaven de tots els permisos. Josep Maria Coll, en canvi, veu positiu que el pla inclogui noves directrius per millorar la integració paisatgística de les noves construccions.

Una quarantena de veïns

Els efectes del pla director incidiran en molts de municipis de la costa. Un dels casos és Tossa, on es frenaran més d’un centenar de cases al terme municipal de Tossa de Mar. A les 75 previstes a Cala Morisca, que s’han desclassificat, cal afegir-hi la trentena que tampoc no es podran fer a cala Giverola i punta Pola, segons fonts de l’equip de govern municipal (CiU, Endavant Tossa i ERC).

Fonts de l’Ajuntament de Tossa asseguren que la feina feta a cala Morisca són només projectes d’urbanització i reparcel·lació que perden pes amb el PDU de la Generalitat. No s’hauria de compensar el promotor, encara que el nou marc legal és responsabilitat del govern.

En una primera valoració i pendent de conèixer els detalls, l’Agrupació de Parcel·listes de Cala Morisca va lloar l’aprovació inicial del nou pla director urbanístic. “No hi ha creixement urbanístic i hem aconseguit que no es construeixi. No sabem els detalls, però estem satisfets”, va afirmar la presidenta de l’agrupació, Lídia Guilera. A cala Morisca, hi viuen una quarantena de veïns. La urbanització es va construir entre els anys setanta i vuitanta del segle passat. L’exalcaldessa de Tossa Gisela Saladich vol conèixer a fons el document del pla director abans de valorar-lo.

D’altra banda, en el cas de Roses, on el pla director preveu reduir a 948 habitatges nous una previsió inicial de 6.624 habitatges, l’alcaldessa, Montse Mindan, en declaracions a l’ACN, considera que el pla es basa en gran part en estudis d’inundabilitat que farien que en àrees de Santa Margarida fos molt difícil de construir-hi. Amb tot, creu que Roses necessita poder créixer i que cal apostar per la rehabilitació.

LA XIFRA

45
parcel·les edificables
rebia el promotor de cala Morisca, segons van denunciar Amics de Tossa i SOS Costa Brava.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia