Societat

Societat

Una proximitat llunyana

El Museu de Ciències Naturals inaugura una mostra molt acurada sobre els primats, ideal per descobrir-ne les habilitats i ajudar a protegir-los

Els Museus Nacionals d’Escòcia van dedicar anys a obtenir els 60 animals naturalitzats

Entre l’Urko, un gran goril·la de 200 quilos fill del Floquet de Neu, i un lèmur ratolí de 30 grams hi ha una gran diversitat de primats que, tot i englobar-nos, en general desconeixem i desconsiderem. Per evitar-ho, res millor aquests dies que visitar la completa exposició que el Museu de Ciències Naturals de Barcelona inaugura avui. Micos, una història de primats mostra seixanta espècimens en l’exposició temporal més completa que s’ha fet mai sobre els nostres parents més propers, segons fonts del museu. “No ens fa por dir que els primats estan dissecats, però utilitzem la paraula naturalitzat perquè s’adiu més a la gran feina que hi ha hagut al darrere per presentar-los en postures dinàmiques que recreen el seu comportament en estat salvatge”, explica la directora del centre, Anna Omedes. La mostra la van dissenyar i produir els Museus Nacionals d’Escòcia, que el 2012 van començar a recollir els exemplars que requerien, sempre després de morir per causes naturals o en captivitat, i no la van completar fins quatre anys després.

Més enllà de l’observació dels animals, des de la rebuda de l’Urko fins al final de l’exposició el visitant podrà descobrir en una ambientació selvàtica tot tipus de comportaments i capacitats sorprenents que permeten als primats adaptar-se, relacionar-se i sobreviure en un entorn cada cop més amenaçat. La comunicació hi té un pes important i el cercopitec verd ho sap prou bé. Viu al sud-est africà i ha desenvolupat un protollenguatge amb crits d’alerta diferents en funció de si l’amenaça és un escurçó o un àliga, ja que l’estratègia defensiva és completament diferent.

La necessitat de menjar també s’evidencia com un gran revulsiu. Ha dut alguns primats a desenvolupar l’ús de eines diverses, però també canvis genètics sorprenents: les mones esquirol mascle hi veuen en blanc i negre, però les femelles poden detectar el vermell i detecten la fruita madura per aprofitar-ne els nutrients en la reproducció. Altres primats tenen predilecció pels bolets o són immunes al cianur del bambú que mengen. Petits detalls d’uns primats que fins a finals d’abril no deixaran de sorprendre al museu barceloní. Esperem que tampoc a la selva amazònica, on, malgrat les amenaces, fa poc encara apareixien espècies noves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla