Societat

Societat

La nit més màgica

Personatges de llum i colors acompanyen els Reis d’Orient pels carrers de Barcelona

Tres Reines Magues són les protagonistes en aquest poble de l’Urgell

Més de 150 ciutats i pobles tenen el rei Baltasar sense betum

La nit més màgica de l’any es va viure ahir a ciutats i pobles de Catalunya, en què tones i tones de caramels van endolcir les rues dels Reis d’Orient i l’espera dels més menuts per veure avui els regals que els han pogut portar Melcior, Gaspar i Baltasar.

A Barcelona, com ja es tradició, els Reis d’Orient van arribar, cap a les quatre de la tarda, al Moll de la Fusta a bord del pailebot Santa Eulàlia, on va ser rebuts per centenars de nens i nenes i l’alcaldessa, Ada Colau, que els va donar el pa i la sal com a símbol d’hospitalitat i acolliment i la clau que obre les portes de les llars de tota la ciutat.

Els carrers de Barcelona es van omplir de canalla i famílies (algunes, com és tradició, duien les escales de casa per no perdre’s cap detall) per seguir la rua, que va finalitzar passades les nou de la nit a les fonts de Montjuïc. La carrossa de la patge Estel obria la desfilada amb personatges plens de llum led, aprofitant la tecnologia. “Són petits estels”, va dir fa uns dies Marta Almirall. La directora artística de la cavalcada engany ha fet valdre la participació d’artistes professionals, d’alumnes procedents d’escoles de dansa, de comunitats i de ciutadans que han respost a la crida a col·laborar-hi i que van exhibir una coreografia ben acolorida i plena de ritme. Una de les novetats de la cavalcada de Barcelona va ser que el gegant Carboner, sense carrossa, caminava i feia ballar tothom al seu pas amb la música “carbó, carbó”, tot i la lletjor.

A Belianes, poble de l’Urgell, la cavalcada va estar encapçalada per primer cop per Tres Reines Magues. L’organització va fer una crida entre els veïns per participar en la rua i només s’hi van presentar dones, fet que va portar l’Ajuntament a adaptar la tradició a aquesta realitat, segons va explicar a l’ACN l’alcaldessa, Carme Culleré. Les Tres Reines d’Orient, acompanyades de patges reials, també dones, van desfilar en una carrossa des d’on van repartir caramels i ho van fer sense barbes, ja que el consistori ha descartat caracteritzar-les com a homes perquè, segons Culleré, “no tenia sentit”. Altres municipis lleidatans també han optat aquest any per introduir la presència de reines en les seves cavalcades. És el cas de Lleida, on una dona va encarnar el personatge del rei Gaspar, mentre que a Albesa (Noguera) desfilaran Tres Reines Magues i Tres Reis Mags.

A Catalunya, i impulsat des de la campanya Volem acollir, aquest any el 86% de les capitals de comarca ja tenen un rei Baltasar de veritat, i no embetumat, per incloure tots els veïns i comunitats en aquesta festa de les il·lusions. Sant Vicenç dels Horts és el municipi que des de fa 40 anys té un Baltasar sense betum.

86%
de les capitals de comarca
de Catalunya tenen enguany un rei Baltasar de veritat i sense embetumar, seguint la campanya dela plataforma Casa Nostra Casa Vostra. En la cavalcada de Terrassa, els patges que acompanyen el rei Baltasar també són tots reals, sense betum.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Signat l’acord que regula les cessions de sòls per al soterrament de les vies

Sant Feliu de Llobregat

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona