Societat

L’incendi al port destapa l’estat d’abandó de l’Imax

L’antic cinema del recinte portuari, tancat ara fa cinc anys, s’ha convertit en refugi de persones sense sostre

L’autoritat portuària tapia l’edifici en espera de recuperar-ne el ple domini

Alisher Usmarov és un magnat rus tan immensament ric que s’ha gastat 53 milions d’euros en la construcció i avarament d’un iot de 156 metres d’eslora que necessita una vuitantena de mariners per fer-lo navegar. La tripulació d’aquesta joia dels mars, batejat amb el nom de Dilbar, va ser testimoni d’excepció dimecres al vespre del violent incendi que es va declarar al moll d’Espanya del port de Barcelona. Aquell dia les instal·lacions del restaurant Mondo, l’antic espai de restauració del cinema Imax, van cremar a escassos metres de la coberta de color crema del vaixell del multimilionari rus.

Musa, i només Musa en aquest article, és un ciutadà d’origen senegalès, que en té prou amb una bossa de nanses, de color verd fosforescent, per traginar totes les seves escasses pertinences. Mentre la tripulació del Dilbar passava i repassava una vegada i una altra la mànega d’aigua per la coberta del vaixell per eliminar-ne els rastres de sutge de l’incendi nocturn, Musa sortia ahir al matí de l’interior de les instal·lacions de l’antic cinema Imax amb el rostre desencaixat i sense saber on anar, després que els agents de la policia del Port s’hi presentessin a primera hora per desallotjar-lo a ell i la resta de persones que havien convertit aquest edifici ara abandonat, a tocar de la marina de luxe del port, en la seva precària casa. Un dels ocupants seria la persona que va resultar ferida lleu per inhalació de fum.

A l’interior del cinema hi vivien, segons va relatar Musa a aquest diari, una vintena de sensesostre que aprofitaven les instal·lacions no només per refugiar-se del fred i de la nit, sinó també per cuinar-hi de manera precària i menjar-hi. Així ho delataven les paelles i diversos utensilis de cuina que ahir al matí hi havia en el que havia estat el gran vestíbul de l’edifici de l’Imax, on encara feia molta olor de fum de l’incendi de la nit anterior, ocorregut al local del costat, paret amb paret.

L’olor poc agradable del fum era la cirereta ambiental d’un paisatge desolat que oferia ahir al matí el vestíbul de l’edifici del cinema, res a veure amb l’aspecte elegant i pulcre que havia tingut durant els anys de funcionament del cinema. L’abandonament de l’edifici és visible també a l’exterior, amb plaques del revestiment de la façana que s’han desprès i teles que havien anunciat els espectacles cinematogràfics penjant penosament, descolorides i esfilagarsades

Musa, que intenta sobreviure fent petites peces d’artesania amb llaunes de refresc, va explicar a aquest diari que el foc de la nit anterior l’havia provocat un dels ocupants de l’edifici. La mateixa versió la van confirmar dos ciutadans d’origen italià que s’estaven estirats a l’exterior de l’Imax, a tocar de la paret de l’Aquari, després que la policia del Port els fes fora. Segons la seva versió, el causant del foc seria una persona d’origen magribí que no va patir cap d’any i que ahir al matí encara voltava per la zona del port.

L’endemà de l’incendi, amb el foc del tot extingit, la policia portuària va fer dues actuacions a l’edifici de l’Imax. La primera va consistir a fer fora el grup de persones que l’ocupaven, operació que es va dur a terme amb rapidesa i sense problemes aparents. Els agents van donar temps als sensesostre per recollir les seves coses i algun d’ells va sortir traginant un gran embalum, segons van relatar testimonis de l’operació.

La segona intervenció policial va consistir en el desplegament d’efectius, tant a la façana principal com a la part posterior de l’edifici, per evitar que hi puguin tornar a entrar persones no autoritzades. L’objectiu del Port de Barcelona és evitar que, mentre es decideix quin serà el seu futur, l’edifici pugui tornar a ser ocupat, i per això mateix ahir al matí ja es va encarregar a una empresa de manteniment el blindatge de les portes.

La demolició, una opció encara damunt la taula

El fracàs del cinema Imax va cristal·litzar a finals del 2014 amb el tancament definitiu de les instal·lacions i l’obertura d’un procés concursal de l’empresa propietària, Teatromax, que es va resoldre en poc temps per la via de l’acord entre els creditors. Tot i la ruïna empresarial i la clausura de les instal·lacions, l’edifici encara continua sent gestionat per l’empresa que va guanyar la concessió i aquesta es manté viva fins al 2024, tot i que ja fa més de cinc anys que a la gran pantalla no s’hi projecta cap pel·lícula de tres dimensions.

L’objectiu de l’autoritat portuària és resoldre aquesta situació d’abandonament d’us de l’espai com abans millor i ara s’espera que el contracte encara en vigor pugui ser resolt abans de l’estiu. Quan el domini de l’edifici torni íntegrament a mans del port, serà el moment de decidir quin destí s’hi dona i entre les opcions hi ha ben viva la idea d’enderrocar-lo. Aquesta és una proposta recurrent des que el 1995 Miquel Roca i Junyent ho va proposar per primer cop, en el marc de la campanya electoral per l’alcaldia de la ciutat. Sigui com sigui, mentre la concessió continuï en mans de Teatromax, és una evidència que aquesta empresa és la responsable del procés de degradació en què es troba immers l’edifici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona