Societat

Mitjana d’antiguitat de 41 anys dels habitatges a Girona

Els sectors de la ciutat on s’han dut a terme més processos de rehabilitació són al Barri Vell i al Mercadal

Un 30,7% del total d’immobles disposen del certificat d’eficiència energètica (CEE)

“Girona és una ciutat complexa, que presenta diferències entre barris, sovint perceptibles pel que fa a l’urbanisme, l’arquitectura o el teixit comercial.” És un dels arguments que es recull en els resultats de la diagnosi que ha de servir de guia per a l’elaboració del pacte local per l’habitatge. En aquest document d’anàlisi previ, s’hi exposa que la mitjana d’antiguitat dels immobles a la capital gironina és de 41 anys. Els barris que concentren els domicilis més nous són els de Palau, Fontajau, Montjuïc i Montilivi. D’altra banda, el Barri Vell i el Mercadal són els sectors on els processos de rehabilitació han estat més dinàmics i intensos. Això fa que el nucli històric no sigui, en general, on s’ubiquen les finques en pitjor estat de conservació de la ciutat. En l’informe s’afegeix que, entre el 2008 i el 2017, es van fer reformes en el 20% dels immobles de Girona, en una cinquena part dels quals es va tractar de reformes majors. I, al llarg del mateix període, la Creueta i la Font de la Pólvora és on l’índex de reformes va ser més baix.

En la diagnosi s’afirma que les subvencions per a la rehabilitació “van baixar abruptament a partir del 2011, i que van quedar gairebé estancades des d’aleshores”. Paral·lelament, del conjunt del parc d’habitatges, un 30,7% disposen del certificat d’eficiència energètica (CEE). La majoria dels emesos entre el 2013 i el 2018 es van deure a operacions d’arrendament (62,2%) més que no pas de compravenda: un factor que dona indicis evidents de la importància que té el mercat de lloguer.

27% de llars unipersonals

A Girona hi ha més de 48.000 habitatges. Es calcula que 37.496 funcionen com a domicili i estan ocupats per veïns que consten en el padró de la ciutat; més de 1.100 estan buits, i a 9.754 hi ha inquilins que no estan empadronats a la capital gironina. La tercera situació representa un 20% del total, i es dona sobretot a la Creueta, al Barri Vell, al Mercadal, a la zona del carrer del Carme i a Pedret. Pel que fa al nombre de persones per vivenda, aquí novament podem trobar diferències remarcables entre sectors: mentre que al Mercadal (2,2) i a Pedret (2,32) la mitjana d’ocupació és menor, la més elevada és a la Creueta (4,1), a les Pedreres (3,8) i a la Font de la Pólvora (3,44).

Al 35% de les llars de la ciutat, hi resideixen entre tres i quatre membres i el 27% són unipersonals. També hi ha gairebé un 20% de domicilis on tots els seus components són majors de 64 anys, incloent-hi un 30% en què sobrepassen els 84 anys. Els edificis unifamiliars en filera són la tipologia majoritària a Girona (37,5%) i, a poca distància, predominen els blocs de pisos (36,6%). Palau és el sector amb més habitatges aïllats, seguit de Montilivi i de Montjuïc. Els dos Eixamples i el Barri Vell són, en canvi, els barris amb més edificis plurifamiliars en alçada.

La superfície mitjana dels immobles és de 164 m², si bé també cal matisar que existeix una elevada variabilitat entre zones. Les àrees amb un estoc baix d’habitatges i amb edificacions més pròpies d’àmbits rurals són aquelles on la dimensió dels domicilis sol ser més gran, com ara a la part de les Gavarres, Campdorà i les Hortes. Barris més poblats on abunda l’habitatge aïllat, com ara Palau i Montjuïc, també presenten immobles amb una superfície molt per sobre de la mitjana. I, per contra, els domicilis de menors dimensions es localitzen a la Creueta, Font de la Pólvora i Germans Sàbat.

LA XIFRA

35%
de les llars a la capital gironina estan compostes per tres o quatre membres, i el 27% són unipersonals.

LA DATA

20.11.19
Dia en què es va presentar la diagnosi del pacte local per l’habitatge, realitzat per la UMAT de l’Ajuntament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia