Societat

La Tordera es desborda en diversos punts i el Ter, a Girona i Bescanó

Protecció Civil passa el pla Inuncat a estat d’emergència per l’arribada d’un nou front de tempestes cap a la tarda

El temporal deixa al voltant de 300 litres per metre quadrat al Vallès Oriental, comarques gironines i Terres de l’Ebre

El riu Tordera s’ha desbordat en diferents punts del seu recorregut, entre els quals destaca per les seves conseqüències a Hostalric, on l’Ajuntament ha demanat el confinament dels veïns, i Tordera, on s’ha hagut d’evacuar una vintena de persones i s’espera haver de fer més evacuacions al llarg del dia..

El riu Ter s’ha desbordat a Girona, a la zona del Pont Major, i a Bescanó i hi ha cinc rius o rieres més en nivell de perill: el Tordera, la Riera Major (Viladrau, Sant Sadurní d’Osormort, Vilanova de Sau), el Daró, l’Onyar i la Riera d’Osor. L’ Agència Catalana de l’Aigua ha informa que el Ter ha superat el nivell de perill de l’estació de Masies de Roda per un cabal superior a 1.000 m3/s. Les pluges continuaran les pròximes hores i el cabal pot créixer.

A més, també estan en situació d’alerta el tram baix del Llobregat, el Fluvià i el Gurri. Protecció Civil demana no apropar-se a les lleres i evitar desplaçaments interurbans entre municipis com ara Montseny, Fogars de Montclús, Sant Pere de Vilamajor, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera, Gualba, Sant Celoni, Sant Feliu de Buixalleu, Fogars de la Selva, Hostalric, Massanes, Fogars de la Selva, Maçanet de la Selva, Fogars de la Selva, Tordera, Palafolls, Blanes i Malgrat de Mar.

L’Agència Catalana de l’Aigua ha informat que s’ha superat el nivell de perill del Ter a l’estació de Masies de Roda per un cabal superior als 1.000 metres cúbics per segon. Per això demana especial precaució als municipis de Ripoll, les Llosses, Santa Maria de Besora, Montesquiu, Sora, Sant Quirze de Besora, Orís, Sant Vicenç de Torelló, Torelló, les Masies de Voltregà, Manlleu, Gurb, les Masies de Roda, Roda de Ter, Tavèrnoles, L’Esquirol i Tavertet. Es recomana evitar els accessos a la llera del riu, guals, creuaments a nivell i punts baixos.

Els embassaments del Ter continuen rebent aigua de les crescudes en capçalera durant la passada nit, però encara tenen un volum de resguard de 65 hm3, segons l’ACA. L’Onyar segueix incrementant cabal: ara està a 435 m3/s i podria superar els 500.

Crespià

El temporal Glòria ha desbordat el rec Merler que creua el poble de Crespià (Pla de l’Estany) i l’aigua ha entrat més d’un metre a dins de les cases. Ha passat aquest dimecres a un quart de vuit del matí. Segons ha explicat l’alcalde, Xavier Quer, la riera ha pujat tres metres i tota l’aigua ha inundat el carrer, enduent-se fins i tot un cotxe que ha quedat encastat en un arbre. El seu propietari, un home gran que s’estava recuperant d’una operació, ha hagut de ser traslladat en ambulància a Banyoles. La pitjor part se l’han endut les cases que hi ha a tocar, on l’aigua i el fang han inundat els baixos. Els veïns s’afanyaven a netejar-ho tot, molt pendents encara del cel i del que pugui passar en les pròximes hores. Les pluges intenses han desbordat altres rieres i rius al Pla de l’Estany. A indrets com Orfes, el riu Fluvià ha desbordat i ha inundat tota la plana.

“Venim de 24 hores de fortes pluges i estem patint perquè no torni a fer-ho fort o tindrem un problema”. Així s’expressava aquest dimecres al matí l’alcalde de Crespià, Xavier Quer, hores després que el rec Merler desbordés tot inundant els baixos de les cases que hi ha a tocar. Explica que en quinze minuts, el torrent que recull l’aigua dels turons del voltant ha pujat tres metres, tot inundant el carrer i els baixos de les cases. L’aigua baixava amb tanta força que s’ha endut un cotxe que ha acabat mig bolcat i encastat en un arbre. El seu propietari, un home gran que s’estava recuperant a casa d’una operació, ha hagut de ser traslladat en ambulància a la clínica Salus Infirmorum de Banyoles.

Les pluges de les últimes hores han fet créixer les lleres de rius i rieres al Pla de l’Estany. Segons informa el Consell Comarcal, alguns rius com el Terri han sortit de la llera inundant els terrenys del voltant. En aquest cas, ho ha fet al seu per Borgonyà i a Santa Llogaia del Terri. El Revardit i el Serinyadell també han sobrepassat la llera en alguns punts.

Un dels indrets amb més afectació ha estat a Orfes, on el riu Fluvià ha inundat tota la plana en poca estona aquest matí i s’estava pendent de tallar la carretera que comunica amb Bàscara. El seu alcalde, Àlex Terés, ha assenyalat que estan molt pendents de les pròximes hores. “Tot el que cau a Olot triga unes sis o set hores a arribar i sabem que allà la situació ja és complicada, tota aquesta aigua ens arribarà”, ha afirmat. Que ell recordi, havien viscut una situació similar ara fa uns quaranta anys amb la diferència, però, que aquest cop l’aigua continua pujant.

El riu també ha inundat les instal·lacions d’una empresa d’àrids que hi ha just al costat. En aquell moment hi havia maquinària pesada que han pogut retirar a temps.

Des de l’Ajuntament de Vilademul, Protecció Civil, Mossos i ADF demanen precaució als veïns i que només surtin de casa si és indispensable.

Estany de Banyoles

On també l’aigua ha desbordat ha estat a l’estany de Banyoles. Concretament, a l’alçada del camp de futbol, a la zona a tocar del CN Banyoles i als terrenys de la Draga. No hi ha hagut danys. De forma preventiva, s’ha tallat la circulació al passeig Dalmau des de l’Oficina de Turisme fins al Vilar. Segons informa l’Ajuntament, el divendres passat es van aixecar parcialment les comportes de sortida per desembassar i aquest dilluns es van obrir del tot. Amb les pluges continuades del temporal el nivell ha pujat 50 cm des de dilluns.

300 litres

El temporal Gloria ha deixat al voltant de 300 litres per quadrat des de diumenge en diversos punts del Vallès Oriental, les comarques gironines i les Terres de l’Ebre. A Arbúcies (Selva) s’han acumulat 315 litres; al Puig Sesolles (Vallès Oriental) s’han recollit 303; a Lliurona (Alt Empordà) s’ha arribat als 298 litres per metre quadrat; a Sant Esteve de Palautordera s’han quedat de moment en 288, i a Horta de Sant Joan se n’han acumulat 284. Són dades des de diumenge fins aquest dimecres a les 10 del matí proporcionades pel Servei Meteorològic de Catalunya.

Carreteres tallades

El Servei Català de Trànsit ha informat que hi ha nou vies tallades total o parcialment a causa del temporal Gloria. L’AP-7 està tallada a Hostalric en sentit nord per inundacions i es fan desviaments per la sortida 12b (la Roca) cap a la C-60. Està tallada la sortida 10 a Hostalric en els dos sentits. També estan tallades les carreteres entre el municipi i Tordera, la GI-512 i la BV-5122. D’altra banda, no es pot circular per la C-25 a Sant Sadurní d’Osormort per bassals i a Arbúcies per esllavissades. La C-32 està tallada a Castelldefels en sentit sud per inundacions i es fan desviaments per la calçada lateral. En sentit Barcelona només hi ha un carril obert. A la C-61 es dona pas alternatiu per inundacions a Arenys de Munt. A la C-55 es dona pas alternatiu per despreniments a Cardona.

La C-153 està tallada per inundacions a Gurb. També ho està la B-500 a Sant Fost de Campsentelles.

Per inundacions o obstacles a la via estan tallades l’N-420 a Gandesa, la C-12 i la T-301 a Tortosa, la T-202 a Nou de Gaià, la T-734 a Marçà, la TV-3031 a Tivissa, la TP-3311 a Galera, la TV-3301 a Bot i la TV-331 i la TV-3314 a Ulldecona.

És necessari utilitzar cadenes a l’N-260 a Ribes de Freser, a la C-38 a Molló, a la GI-501 a Agullana, a la GIV-4016 a Planoles, a la GIV-5201 a Viladrau, a la C-28 al Port de la Bonaigua, la C-142b al Pla de Beret, i a l’N-260 a Soriguera i a Bellver de Cerdanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia