Societat

Els pagesos de la Tordera, enfonsats per les pèrdues

Retreuen la falta de manteniment i neteja de la llera per part de l’ACA i asseguren que al sector li costarà refer-se del temporal

La consellera d’Agricultura es compromet a destinar-hi recursos

Alguns dels pagesos més damnificats per les inundacions de la Tordera ho han perdut absolutament tot. “No només les collites; l’aigua ha negat els magatzems, la maquinària, els recs i les estructures dels hivernacles”, explicava el president de la cooperativa Progrés-Garbí de Malgrat de Mar, Llorens Martorell, que ahir justificava que molts d’ells no tinguessin esma per anar a rebre la consellera del sector, Teresa Jordà, que es desplaçava per comprovar sobre el terreny la devastació sobre l’espai agrari. “Què els diem als pagesos que tenen pèrdues de 100.000 euros, sense assegurances que cobreixin aquestes pèrdues i que han de pagar el personal? Des d’ahir tots ells estan a l’UCI”, manifestava a la consellera el gerent de la cooperativa de Malgrat per mostrar l’estat d’ànim del sector, que veu difícil aixecar el cap.

El balanç de la Generalitat és que les inundacions afecten 326 hectàrees agrícoles, concentrades en bona part entre Palafolls i Malgrat de Mar. “La prioritat és abordar de forma immediata que tothom pugui tornar a treballar al camp”, va assegurar la consellera que es va comprometre a buscar els recursos d’on faci falta per poder tirar endavant amb l’activitat agrícola.

Els pagesos, però, no van amagar un malestar que ve de lluny: l’abandonament del territori i la falta de manteniment a la llera de la Tordera des que l’Agència Catalana de l’Aigua ha deixat d’invertir en la neteja de rius i rieres. “Si arreglem les nostres finques, qui ens assegura que això no es pot tornar a repetir”, es preguntava un dels pagesos reclamant més accions de millora al riu, convençuts que no s’hauria desbordat amb una millor gestió del territori. “El Ter està controlat amb els pantans, però la Tordera està abandonada”, hi afegia un altre dels reunits amb la consellera, que prenia nota dels greuges.

Des dels ajuntaments l’alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, posava com a prioritat facilitar l’accés a les finques dels qui no poden entrar i treure gènere. Ahir a la cooperativa Conca de la Tordera, a Palafolls, encara s’hi descarregava verdura dels agricultors, però tot fa témer que els propers dies hi haurà una davallada de la feina. El mateix passarà als pagesos de la cooperativa de Malgrat, que es dediquen sobretot al cultiu d’enciam i d’escarola, un 25% de la quals s’envia al sud de França.

El director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Josep Pena, es va comprometre a través de les tres cooperatives –també hi ha la de la Baixa Tordera– a gestionar i quantificar les pèrdues reals dels pagesos un cop finalitzi la fase d’emergència del temporal. Aquest serà el primer pas per després poder demanar línies d’ajuts disponibles tal com va indicar la consellera.

El primer tinent d’alcalde de Malgrat de Mar, Jofre Serret, va assegurar que les destrosses a Malgrat de Mar són tan “inassumibles” pel municipi que s’estan plantejant la possibilitat de declarar-lo zona catastròfica, tal com han fet els ajuntaments del delta de l’Ebre. En aquest sentit, tant l’administració catalana com les mateixes cooperatives van advertir que s’haurien de valorar bé els danys i les condicions de les assegurances per no perjudicar els afectats.

LA XIFRA

800
són les hectàrees inundades a la conca, 326 d’agràries, de les quals 250 són hortes entre Palafolls i Malgrat.

LA FRASE

Què els diem als pagesos que no poden treballar i tenen personal? Des d’ahir estan a l’UCI
Xavier Castells
gerent de la cooperativa agrícola progrés-garbí

Una esllavissada talla l’N-260 a Pont de Bar

Una esllavissada de roca i terra va obligar ahir a tallar la carretera N-260, fet que obliga els conductors a fer una volta d’una hora i mitja per anar de l’Alt Urgell a la Cerdanya. No se sap encara quan es reobrirà.

Les piscines de tonyines, en bon estat

L’empresa d’aqüicultura Balfegó, de l’Ametlla de Mar, va informar que no apreciava desperfectes a les piscines del litoral. La tempesta, però, ha arrossegat exemplars de tonyina morts a les platges.

Pedro Sánchez promet mesures urgents

El president espanyol, Pedro Sánchez, va demanar ahir unitat i cooperació a les institucions de les zones afectades per Glòria i va anunciar mesures urgents en una visita a Catalunya i Mallorca.

El Port Olímpic estarà preparat per als temporals

En la reforma del Port Olímpic de Barcelona es preveuen temporals com el Glòria, i estarà preparat per afrontar borrasques semblants, segons va dir ahir el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia