Societat

SOCIETAT

Pérez de los Cobos: “ Si hagués tingut el comandament dels Mossos la meva primera decisió hauria estat apartar el major Trapero”

El coronel de la Guàrdia Civil i ex coordinador de l’operatiu únic de l’1O afirma en el judici de l’Audiència Nacional que mai va donar cap ordre operativa a ningú perquè no tenia capacitat per impartir ordres a cap dels tres cossos policials.

Reaparició estel·lar del coronel de la guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. L’ex coordinador de l’operatiu policial conjunt durant el referèndum de l’1-O ha començat a declarar com a testimoni al judici de l’Audiència Nacional contra els comandaments dels Mossos d’Esquadra. Com és habitual, el coronel ha començat admeten que va ser processat fa vint anys i escaig a l’Audiència de Biscaia i finalment absolt. A preguntes del fiscal, Pérez de los Cobos ha detallat les funcions que va assumir per a impedir la celebració del referèndum. La fiscalia superior va trucar-lo la tarda del 20S per encomanar-li la coordinació del dispositiu i el mateix dia va desplaçar-se a Barcelona. De seguida el coronel ha carregat contra el major Josep Lluís Trapero perquè assegura que va dificultar la primera reunió que havien de mantenir tots dos. També ha recordat que el major va criticar la decisió de nomenar-lo a ell coordinador perquè ho trobava una interferència a les competències de la policia catalana. El fiscal va deixar clar que no era una tasca de comandament sinó tan sols de coordinació, va subratllat. “La tensió va arribar a tal punt que el senyor Trapero va exigir que se li notifiqués per escrit”. Sempre segons Pérez de los Cobos, des del primer moment es va qüestionar el pla d’actuació previst per Trapero perquè “semblava més preparat per a un esdeveniment esportiu que no pas encarat a impedir una activitat il.legal com el referèndum”. En aquest sentit, Trapero va tornar a insistir que no acceptava l’autoritat del coronel. Pel que fa als seus plans d’actuació, el coronel manté que la Guàrdia Civil va aportar el seu pla el 21 i la Policia Nacional, el 22. “Mai vam voler usurpar competències assignades als diferents cossos”, ha afirmat. Més endavant ha puntualitzat que Trapero era més partidari de centralitzar la coordinació en la Junta de Seguretat sense necessitat de crear un òrgan nou i que després d’intentar revocar la instrucció, el Fiscal superior va deixar-li clar que la seva decisió era ferma. “El que es criticava és que l’operatiu dels Mossos semblava més pensat per a la celebració d’unes eleccions legals que no pas un referèndum il·legal”, ha insistit.

En un altre moment de la declaració, el coronel ha definit l’actuació de les guàrdia civil com un simple suport als Mossos en compliment de les instruccions de la fiscalia, tot i que la conselleria d’Interior havia declinat aquesta ajuda perquè no la trobava necessària. “L’actitud del major Trapero no va ser mai per a demanar-nos ajuda”, ha dit, abans de remarcar que Trapero no va presentar-se a la propera reunió de coordinació celebrada a la delegació del govern espanyol. En aquesta línia, ha detallat un seguit d’exemples que segons ell reflecteixen el rebuig a la seva figura de coordinador, entre ells declaracions del conseller Joaquim Forn “que imagino que coneixia el contingut de les nostres reunions pel que li explicava el senyor Trapero”.

Més preguntes del fiscal i més respostes expansives de Pérez de los Cobos. “No vaig donar ni una ordre operativa a ningú, no tenia capacitat per impartir ordres a cap dels tres cossos policials”, va afirmat. Pel que fa a la magistrada del TSTC Pérez de los Cobos interpreta que va ratificar el que ja havia decidit el fiscal superior, en el sentit que ell havia d’assumir les tasques de coordinació i col·laboració “mai la supervisió de l’actuació dels Mossos”.

També sosté que hi ha constància escrita que ell rebutjava el pla operatiu dels Mossos perquè no el trobava adequat per evitar el referèndum. “Hi ha testimonis, d’això”, ha repetit per argumentar que mai s’ha contradit sobre aquesta qüestió. “Jo no vaig beneir aquell pla i no tenia potestat per fer-lo canviar. Si hagués tingut el comandament dels Mossos la meva primera decisió hauria estat apartar el major Trapero, que estava permanentment posant pals a les rodes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia