Salut

Salut

El grau de l’experiència

Un treball de la UAB posa en relleu el paper de la infermeria d’altes capacitats, de la qual els Serveis Integrats del Baix Empordà, segons l’estudi, disposen de quatre professionals

Tot i l’experiència, es reclama una formació especialitzada

La infermeria continua tenint pendent un dels grans reptes de la professió: el de la formació especialitzada. Els Serveis Integrats de Salut del Baix Empordà (Ssibe) disposen, segons un estudi fet per la Universitat Autònoma de Catalunya (UAB) a tot Catalunya, de quatre professionals de pràctica avançada (IPA). Aquesta seria una de les conclusions d’aquest treball, que ha avaluat més de 1.200 propostes a Catalunya. D’aquestes, finalment es van acreditar 269 professionals d’infermeria en pràctica avançada i, precisament, quatre formen part del personal sanitari del Ssibe: Sergi Ortega, anestèsia; Joana Casellas, vacunes; Maria Teresa Aliu, malalties infeccioses, i Nuri Viader, nafres.

A efectes pràctics una IPA seria precisament aquesta especialització que es reclama, però assolida des de l’experiència professional i la formació que s’ha assolit al llarg dels anys. Aquests professionals són, doncs, un referent dins l’àrea de coneixement on treballen: realitzant assistència directa a pacients, solucionant problemes de salut complexos i amb la formació de postgrau, mestratge o especialitat relacionada amb la seva àrea d’expertesa. Segons l’estudi, el perfil de la infermeria de pràctica avançada és una dona (88,1%) d’entre 40 i 55 anys (56,2%).

Maria Teresa Aliu, referent en malalties infeccioses, i que està al capdavant de la comissió d’aquesta àrea, explica que aquesta alta capacitat correspondria al que, en l’àmbit formatiu, haurien d’haver estat les especialitats: “Les especialitats d’infermeria, a escala d’estudis, no han sortit; tret, per exemple, de les llevadores, la salut mental o la geriatria, no hi ha hagut aquesta especialitat formativa. I aquesta és una assignatura pendent que arrosseguem des de fa molts anys. Això vol dir que aquesta especialitat l’assolim amb la pràctica.” Nuri Viader, referent en nafres i una infermera de llarg recorregut que ocupa el càrrec de supervisora de la planta d’hospitalització, explica que aquest treball de la UAB posa en relleu la relació entre els anys que la infermeria ha estat treballant amb l’experiència i que, en conseqüència, “et converteix en un referent per a aquells professionals que comencen”, sense haver passat prèviament per una especialització

El projecte IPA.CAT19, que avaluava l’abast de les infermeres de pràctica avançada a Catalunya, ha estat desenvolupat per la càtedra de gestió, direcció i administració sanitàries de la UAB, que té com a objectiu liderar la formació i la recerca per tenir gestor clínics i sanitaris capaços d’afrontar els nous reptes. Per a la detecció de les infermeres s’ha utilitzat l’escala Idrepa, una eina utilitzada en l’àmbit internacional, que té en compte sis dimensions de cada professional. El projecte es va iniciar fruit dels resultats d’un primer treball: Exploració dels nous rols infermers dins de la xarxa pública d’hospitals a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona