Societat

Societat

“Alexa: parla’m en català”

El govern activa un pla per convertir el català en llengua habitual per a les instruccions orals en l’àmbit digital, incloent-hi els assistents virtuals d’empreses privades

Tenir un motor de veu d’aquí a tres anys costarà 700.000 euros

Si té a casa l’assistent virtual d’Amazon i li demana que li parli en català, no se’n sortirà. “M’encanten els idiomes. En l’actualitat parlo espanyol, anglès, francès, alemany, italià i japonès”, li contestarà Alexa des de l’altaveu intel·ligent. D’aquí no es mourà. I, si li reclama el mateix a Siri, la resposta serà similar. Almenys, de moment.

La situació podria canviar d’aquí a un temps, ja que el govern ha activat un pla d’acció per convertir el català en llengua habitual en l’àmbit digital. Una de les principals línies de treball que impulsarà és estimular la creació d’un motor públic de veu en català que permeti la integració en els serveis de la Generalitat, però que també pugui ser adoptat pels assistents virtuals com els d’Amazon, Apple i Google.

El projecte, que s’hauria de concretar en tres anys, preveu el treball en mòduls oberts de reconeixement de la parla, interpretació del llenguatge natural, gestió del diàleg, generació de resposta i síntesi de parla. Aquests mòduls garantiran que l’administració pugui continuar oferint els seus serveis en la llengua pròpia del país en el marc d’un entorn més digitalitzat. A la vegada, també estaran a disposició de les empreses privades i les organitzacions i altres administracions que vulguin incorporar la veu en català al seu catàleg de productes i serveis. La intenció és que sigui acollit i adoptat progressivament, com ja va passar amb els sistemes de traducció automàtica els primers anys del segle XXI.

El desenvolupament d’aquest motor requerirà uns 700.000 euros, gairebé la meitat del pressupost total del nou pla de la Generalitat. “És un pla ambiciós que intenta donar resposta al que és una necessitat per a la ciutadania”, argumenta el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. “Persistir és el que ens permetrà convertir el català en una llengua habitual en l’ús de les màquines i continuar existint en aquest món digital, també en la nostra llengua”, hi afegeix.

Segons una enquesta amb què treballa el govern, només un 4% dels catalans tenen un altaveu intel·ligent, però més d’un terç de la població expressa la voluntat de tenir-ne un. Al marge d’això, gairebé la meitat de la població (un 47,7%) es relaciona amb dispositius tecnològics com ara mòbils, ordinadors i tauletes mitjançant la veu. El mateix estudi indica que el 88,9% dels consumidors catalans vol que els assistents de veu com Alexa i Siri incloguin el català en la seva oferta de llengües. Això suposa 5,5 milions de consumidors potencials i revela que els assistents de veu en català són una demanda comercial i social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA