Salut

Xi coneixia la gravetat del brot de Wuhan quinze dies abans d’avisar els ciutadans del risc

El president xinès vol frenar les crítiques sobre la gestió de la crisi, molt qüestionada

La Xina anuncia un descens del nombre de nous contagis per tercer dia consecutiu

El president xinès, Xi Jinping, tenia constància de la gravetat de l’epidèmia de Wuhan dues setmanes abans que les autoritats n’informessin. De fet, va donar la primera ordre de contenció del brot el 7 de gener, segons va dir en un discurs el 4 de febrer durant una reunió del politburó del Partit Comunista fet públic ahir pels mitjans oficials. No va ser fins al 20 de gener que el mateix president xinès va reconèixer públicament l’existència de l’epidèmia, que ja s’havia estès a altres regions i països asiàtics. Segons el document, Xi va ordenar un pla de contingència per respondre a una crisi que, pel mandatari, no només podria perjudicar la salut dels ciutadans, sinó posar en perill l’estabilitat econòmica i social del país.

Amb la publicació d’aquest discurs, l’aparell de propaganda del règim intenta demostrar que el president xinès està al timó i ho estava des del primer moment, que va donar les ordres i que els responsables de la lenta resposta inicial són les autoritats de la ciutat de Wuhan i de la província de Hubei, que ja va destituir a mitjan setmana passada.

Però aquest intent per frenar les crítiques sobre la qüestionada gestió de les autoritats xineses per combatre el coronavirus podria acabar passant factura al mandatari xinès, ja que l’exposa a retrets sobre per què no en va advertir abans la ciutadania si era coneixedor del brot.

Mentrestant, el ministre de Relacions Exteriors xinès, Wang Yi, va demanar dissabte des de Munic reforçar la coordinació global davant del brot, i va assegurar que les “rigoroses mesures” adoptades al seu país ja estan donant fruits. De fet, la Xina va informar ahir d’un descens del nombre de contagis per tercer dia consecutiu.

Les autoritats van comptabilitzar 2.009 nous casos –632 menys que els 2.641 nous casos confirmats el dia anterior–, la qual cosa eleva a 68.500 el nombre d’afectats a la Xina continental. Pel que fa als morts, van informar de 142 víctimes més, que eleven a 1.665 el balanç total.

Aïllats a Cambodja

D’altra banda, cinc ciutadans de l’Estat espanyol que viatjaven en el vaixell de creuer Westerdam es troben aïllats a Cambodja, després que una passatgera, una nord-americana de 83 anys, hagués donat positiu. Un dels ciutadans, una dona, continuava al tancament d’aquesta edició a bord del vaixell, ara en quarantena. Els altres quatre, segons va confirmar el govern espanyol, es troben confinats en un hotel de Phnom Penh, en espera de rebre els resultats de les proves. El Westerdam, de Holland America Line, va atracar divendres al port de Preah Sihanouk, després de ser rebutjat per cinc països per por del contagi. Cambodja li va donar permís per desembarcar després de descartar inicialment que algú fos portador del virus. Un cop confirmat el positiu, les autoritats van suspendre el desembarcament. El vaixell de creuer va sortir de Hong Kong l’1 de febrer i tenia previst desembarcar dissabte a Yokohama (Japó), però les autoritats li van denegar l’entrada.

Al Japó hi ha un altre vaixell de creuer en quarantena, a bord del qual ahir es va informar de 70 nous casos de contagi, que eleven a 355 el total d’infeccions fins ara confirmades a bord del Diamond Princess.

L’economia podria caure un 0,2%

La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Gueorguieva, va indicar ahir a la ciutat emirat de Dubai que el creixement de l’economia mundial, estimat en el 3,3% el 2020, es podria veure rebaixat entre un 0,1% i un 0,2% pel brot de coronavirus, tot i que encara és massa aviat per saber-ne l’impacte, va precisar. La cap de l’FMI va indicar que si el coronavirus de Wuhan, oficialment batejat com a Covid-19, es conté ràpidament, hi podria haver una caiguda brusca en l’economia seguida d’una “recuperació molt ràpida”, el que es coneix com una “corba V”. Tot i això, va considerar que encara és aviat per saber quin serà l’impacte exacte del brot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona