Educació

Aval de firmes per reduir taxes universitàries

La iniciativa legislativa popular (ILP) supera el llindar per tramitar-se com a llei

També s’avala el procés per recollir firmes per crear una reserva natural al Montseny

La comissió de control de les iniciatives legislatives populars (ILP) de Catalunya va validar ahir 62.000 signatures de suport a la tramitació de la modificació de la llei d’universitats per rebaixar les taxes. El magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que presideix la comissió, Daniel Bartomeus, va confirmar ahir als impulsors de la iniciativa que l’Institut d’Estadística de Catalunya ha validat força més de les 50.000 firmes necessàries perquè una ILP es pugui tramitar en forma de llei a la cambra catalana.

Impulsada per sindicats d’estudiants i altres entitats de la societat civil, la ILP proposa modificar l’article 117.3 de la llei 1/2003, d’universitats de Catalunya, relatiu al finançament i als preus públics dels ensenyaments universitaris amb l’objectiu que es pugui aprovar per llei una rebaixa de les taxes. La ILP, que té per objecte fixar un marc català en el sistema de preus universitaris fixats per l’Estat, estableix en la proposta de modificació de l’article 117.3 que “correspon a la Generalitat” fixar els preus públics als centres catalans i proposa situar el preu dels ensenyaments “dins de la meitat inferior de la forquilla de preus prevista” per la mateixa llei per cobrir els costos universitaris.

La mateixa iniciativa, però, dona un marge de quatre anys d’adaptació als pressupostos de la Generalitat, de manera que en aquest període els preus se situarien “dins dels dos primers terços” de la forquilla.

Un cop comunicat l’aval de signatures a la mesa i la junta de portaveus del Parlament, aquests òrgans han d’obrir un termini perquè els grups puguin presentar esmenes de retorn i incloure després la ILP en un ple de la cambra perquè en faci el debat de totalitat abans de quatre mesos.

Reserva al Montseny

La comissió de control també validava ahir els plecs de signatures d’una ILP per a la protecció del Parc Natural del Montseny per tal que els encarregats de la iniciativa puguin iniciar la recollida de firmes entre la ciutadania. Aquesta iniciativa impulsada per la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, Depana, Ecologistes en Acció i Seo/Bird Life pretén augmentar el llindar de protecció de part de la superfície de l’actual parc natural.

Concretament, es vol que una tercera part de les 31.000 hectàrees incloses al parc natural siguin declarades paratge nacional d’interès natural (PNIN) i que 3.700 dins d’aquest PNIN es converteixin en reserva natural integral per protegir espècies autòctones com el tritó del Montseny.

LA XIFRA

62.000
signatures
recollides pels impulsors de la ILP de taxes universitàries eren avalades ahir per la comissió de control.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia