Societat

MONTSE GÓMEZ

CONDUCTORA D’AUTOBÚS

“Et feliciten quan veuen una dona més al volant”

Amb 51 anys va perdre la feina de perruquera i es va apuntar al curs ocupacional per fer-se conductora d’autobús

L’empresa Sagalés contracta el 60% de les dones que el finalitzen

Quan va tancar la perruqueria on treballava ho va veure tot molt negre. “Tota la vida m’havia format i treballat del mateix”, explica la Montse, que amb 51 anys tenia complicat trobar feina. No s’ho va pensar dos cops quan li van proposar des del Servei Local d’Ocupació, on feia un curs d’informàtica, que sol·licités un dels programes d’orientació i inserció laboral específic per a dones, per formar-se com a conductora d’autobús. “No hi tenia res a perdre, i tot i que era un sector desconegut i molt masculí, m’hi vaig agafar”, diu satisfeta de la decisió que va prendre fa un any i que li ha permès tornar al món laboral. Reconeix que introduir-se en un sector del tot desconegut i molt masculí no ha estat fàcil. “Et veus al volant d’un vehicle tan gran i et planteges si ho faràs prou bé”, diu la Montse, que des de l’octubre forma part de la plantilla de l’empresa Sagalés, que fa el transport urbà i interurbà a Granollers. “No em pensava que m’agradaria tant la conducció i el tracte humà que tens amb la gent”, explica després d’aquests primers mesos intensos al capdavant del vehicle.

S’hi ha incorporat amb tres companyes més que van fer el curs de conductores d’autobús impulsat des de l’Ajuntament, i que aquest any es torna a convocar amb vuit noves places. La iniciativa, adreçada exclusivament a dones de Granollers, té com a objectiu contribuir a la igualtat de gènere i d’oportunitats laborals en un sector en què predominen els homes.

El director de Sagalés a la base de Granollers, Enric Dols, manté que el compromís és tornar a contractar el 60% de les dones que acabin el curs amb èxit aconseguint treure’s el carnet D i el CAP de viatgers. “Volem conductors que treballin bé, i elles ho poden fer i són bones en l’atenció a l’usuari, tenen molta empatia”, assegura el responsable de l’empresa, content de la formació que ofereixen subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, en el marc del projecte Treball als barris.

“Molts viatgers et feliciten quan veuen que som una dona més al volant. Ningú té la culpa que sigui un sector d’homes, però tot va canviant”, reconeix la Montse, que des del primer dia ha tingut el suport dels homes que hi ha a la plantilla. En una de les últimes xerrades formatives, el professor corroborava que les dones condueixen per tendència general de manera menys brusca. “Hi ha una llegenda urbana i masclista que les dones condueixen pitjor, i això no és cert, ni a la inversa, va com va”, assegurava la conductora.

Des que està al control del volant, per ara tots són reconeixements i no ha tingut cap experiència que li faci repensar que s’ha equivocat en una feina que dominen els homes. “Et feliciten quan pugen i veuen que som una dona més al volant”, diu satisfeta i agraïda per la nova sortida professional que li permet conciliar els torns de feina amb les càrregues familiars que té com a mare amb una filla adolescent a càrrec. “He recomanat a amigues que no tinguin por i que es presentin a la convocatòria”, explica.

Les condicions per acollir-se és estar a l’atur o voler millorar les condicions laborals. Sagalés és qui fa la selecció de les participants fent les mateixes proves psicotècniques que fa al seu personal i valorant les característiques i la situació socioeconòmica de les candidates. L’any passat es van presentar 18 sol·licituds per les 8 places convocades. La regidora de Promoció Econòmica de Granollers, Gemma Giménez, assegura que aquest és un dels programes de formació i inserció ocupacional amb més èxit que s’inclou en el programa Ponts a la Feina que s’impulsa des de fa set anys per dinamitzar el barri del Congost. “El percentatge d’atur és dels més elevats i és on més estralls ha fet la crisi”, explica la regidora, que dona per fet que la prioritat per a moltes dones és tenir un sou per tirar endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona
UNIVERSITAT

Prop de 400 persones fan les proves de més grans de 25 i 45 anys a la UdG

GIRONA

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès