Societat

Admesa a tràmit petició d’asil d’una jove iraniana després de 20 dies al Prat

El ministeri d’Interior estudiara ara el seu cas en profunditat

L’Oficina d’Asil i Refugi havia rebutjat la primera sol·licitud i també una segona en primera instància

El ministeri espanyol d’Interior ha admès aquest dissabte a tràmit la sol·licitud d’asil d’una jove iraniana que porta 20 dies retinguda a l’aeroport de Barcelona-El Prat i que argumenta patir persecució política al seu país. El seu cas s’estudiarà ara en profunditat, segons ha informat a Efe una font d’aquest departament.

Es tracta d’N.F., una jove de 26 anys que va arribar el passat 16 de febrer a l’aeroport català procedent de Teheran. La noia va ser detinguda pels agents d’immigració en detectar que viatjava amb passaport fals.

L’endemà, amb l’ajuda de l’advocat d’ofici que li va ser designat, la jove iraniana va demanar asil davant l’Oficina d’Asil de la Policia Nacional al·legant que pateix persecució política i que es troba immersa en un judici a l’Iran pel qual podria afrontar penes molt dures.

La mateixa font ha explicat que durant aquest temps la jove ha estat en una “sala d’asil” habilitada per a aquest tipus de casos, que disposa de llits i dutxes, a més de disposar d’assistència de la Creu Roja.

L’Oficina d’Asil i Refugi del ministeri va dictar un primer informe desfavorable, al qual va seguir un reexamen, que també va resultar desfavorable, de manera que se li va comunicar que la seva petició d’asil no havia estat admesa.

La jove va sol·licitar l’asil de nou amb motius diferents als de la primera vegada, però la petició va ser igualment desestimada.

En aquests tràmits l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) també va emetre també informes desfavorables, segons aquesta font, que ha precisat que, en tot cas, els dictàmens d’aquest organisme no són vinculants.

No obstant això, en el reexamen d’aquesta nova sol·licitud la petició ha estat admesa avui a tràmit i ara s’analitzarà el cas en profunditat, segons els procediments i terminis que estableix la llei de protecció internacional.

Abans de materialitzar aquesta resolució, l’advocat Juan Miguel Jiménez Rojas, que porta la seva assistència jurídica, havia rebut l’1 de març un document judicial iranià que acreditava l’acusació de la fiscalia de país a la jove per “injúries i insults als sants i a l’Aiatol·là i desordres públics”.

El document, segons va explicar Jiménez Rojas, l’hi va fer arribar una cosina de la jove que viu a Hamburg (Alemanya). A l’escrit es pot llegir que la fiscalia demana que se la condemni a la “pena màxima”. És per aquest motiu que l’advocat va avançar que apel·laria a un informe recent d’Amnistia Internacional que assenyala que l’Iran “està entre els països que aplica la pena de mort”.

L’acusació que pesa sobre la jove a l’Iran té relació amb la seva participació en les manifestacions que van tenir lloc en aquest país al novembre passat contra la pujada del preu del petroli.

Fonts d’ERC-Sobiranistes al Congrés han indicat que diputats del seu grup han realitzat “intenses gestions” al llarg dels últims dies davant el ministeri per tractar d’aconseguir la concessió d’asil polític a la jove iraniana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona