Societat

Indignació pirinenca

Les veïnes i els veïns de Camprodon es manifesten molestos perquè han rebut turisme tot i la crida de les autoritats a no moure’s de casa

A l’estació d’esquí i d’esports d’hivern de Vallter 2000, s’hi van desplaçar curiosos, tot i que la Generalitat n’havia decretat el tancament, juntament amb les de la resta del Pirineu

L’estampa dels carrers de Camprodon no era l’habitual d’un dissabte qualsevol

Les veïnes i els veïns de les comarques gironines pirinenques estan molestos en molts casos; emprenyats, en molts altres, i indignats, en d’altres. Saben quin pes tenen els turistes en el calaix dels respectius negocis i bona part dels consultats s’han contingut a l’hora de pronunciar-se, una prudència que abandonen quan la conversa és de les anomenades off the record. Coincideixen a lamentar que, entre divendres i ahir, moltes persones es van desplaçar a les zones de muntanya i que això els eleva el risc d’infecció per coronavirus. “Hi ha gent que s’ho agafa com unes vacances”, es lamentava la propietària d’una fleca. I és que la densitat de població, que és baixa en aquestes zones, es multiplica exponencialment amb l’arribada de turistes. I això que és una benedicció, en el context actual ho veien com un problema, si bé en deixaven de banda els segons residents. Ahir fins i tot es van registrar casos de forans que deien fent broma a la responsable d’una botiga de Camprodon que venien a portar-li el coronavirus. Anècdotes puntuals com aquesta al marge, el cas és que algun hotel de Camprodon fins i tot va penjar el cartell de “complet” per no allotjar més clients dels que ja tenia per reserves.

Tot i aquestes queixes, l’estampa que oferien ahir els carrers del centre de Camprodon, el municipi més comercial dels sis que configuren la vall de Camprodon, no era l’habitual d’un dissabte. A mig matí, totes les botigues que no eren del sector alimentari tenien les persianes abaixades, també els bars i restaurants. La responsable del Frankfurt Iluro explicava a un parell de dones visitants que no estava apujant la persiana, sinó que accedia al local per acabar d’ordenar-lo, ja que l’obligació de tancar els havia agafat força per sorpresa. En moltes de les botigues dels carrers Sant Roc i València, els més comercials del poble, hi havia cues a fora per respectar les limitacions d’aforament per motius de seguretat dictades per les autoritats.

La majoria d’aquests establiments eren de venda d’embotits –un clàssic camprodonenc–, petits establiments d’alimentació en general i els tres supermercats del poble. A més, tenien les portes obertes les fleques i les pastisseries. En el cas de La Coixinera, els responsables de la fleca van mig tancar la persiana corredissa exterior i van barrar el pas a la porta d’accés amb una taula. D’aquesta manera, obligaven a mantenir una distància de seguretat amb els clients. A més, per emfasitzar que la situació és delicada i que és important que tothom prengui consciència de les responsabilitats personals, aquesta fleca ha decidit posar a la venda només pa, que és un dels principals aliments bàsics. Així, ha deixat de produir croissants i brioixeria durant el període de temps que estiguin vigents les mesures de contenció del virus. “Al poble tothom ho ha entès, i n’hi ha que fins i tot ens ho han agraït”, afirmava una de les responsables de La Coixinera.

A la plaça que els camprodonins han dedicat al doctor Robert, un dels responsables del cine del Casal Camprodoní penjava el cartell que informa de la suspensió de les exhibicions. Justament al costat, la porta del bar d’aquest casal, un dels establiments més populars de Camprodon, ja estava tancada i, per tant, no hi havia l’activitat frenètica que hi sol haver ordinàriament. Ell mateix manifestava els seus dubtes sobre si avui es farà el mercat setmanal o no. “Diuen que hi haurà les parades de fruita i verdura fresca, però no sé si amb la situació que hi ha pujaran”, comentava la dona que l’acompanyava.

Ni amb les portes tancades

L’estació d’esquí i esports hivernals de Vallter 2000, a Setcases, era ahir al matí un bon exemple de les queixes de les veïnes i els veïns de la vall de Camprodon. Tot i que la Generalitat va decretar el tancament de totes les estacions del Pirineu, hi va haver gent que s’hi va desplaçar. A Vallter, fins i tot, hi havia famílies que hi havien fet nit amb una autocaravana. Ja amb els remuntadors parats i tota l’estació tancada, algunes persones van fer baixades amb trineu i d’altres simplement es van acostar a tocar neu. “Fes-nos una foto, que l’enviarem als avis”, deia una dona. Un veí de Sant Boi de Llobregat remarcava que no tenia por del coronavirus i explicava que, per contra, la seva dona el pressionava per tornar cap a casa per por del tancament de les carreteres.

Sigui com sigui, els empresaris turístics del Pirineu estan preocupats per l’impacte que tindrà la situació en els seus negocis. La cap de recepció del càmping Vall de Camprodon, Marga Cabó, explicava que del 80% d’ocupació prevista per aquest cap de setmana, s’havia caigut al 2%, quan en aquesta època hi sol haver una vuitantena de famílies. Poques hores abans de tancar les instal·lacions, explicava que ja han rebut anul·lacions de reserves per Setmana Santa i fins i tot algunes de l’estiu, i es manifestava preocupada per la incertesa que genera la situació actual.

2%
és el percentatge al qual ha quedat reduïda l’ocupació d’un dels equipaments d’hostatgeria més importants de la vall de Camprodon.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia