Societat

Vigilant que els gironins compleixin

Mossos i policies locals comencen a controlar que se segueixin les noves mesures

Els alcaldes de la demarcació realitzen bans per implantar les restriccions i alguns fan vídeos de conscienciació a la població

L’endemà de la declaració de l’estat d’alarma del govern espanyol va començar l’hora de controlar que la població complís les noves mesures. Els Mossos d’Esquadra van emprendre una campanya informativa arreu del territori català i en el cas de les comarques gironines se’ls va poder veure, per exemple, en punts de la costa que s’han vist aquests dies envaïts per ciutadans que hi tenen segones residències. A l’entrada de Sant Feliu de Guíxols, per exemple, la policia catalana va instal·lar-hi ahir al matí un control on es recordava que no podia anar més d’una persona a cada vehicle i que només es podia circular per motius essencials. També hi va haver controls en altres punts del Baix Empordà, on ahir es va veure certa activitat sobretot en zones turístiques del litoral (Palamós, Platja d’Aro, Sant Feliu...) malgrat les ordres de quedar-se a casa, tal com van denunciar alguns veïns a través de les xarxes socials.

També les policies municipals de diverses poblacions gironines van realitzar controls. A Girona la policia municipal, que dissabte s’havia centrat a tancar bars i restaurants, va dedicar-se ahir sobretot a seguir controlant que es complissin les mesures en establiments que encara poden obrir –com ara fleques, quioscos, botigues d’alimentació–, repartint-los fulletons recordatoris de les distàncies i aforaments decretats, i també van començar a fer-se campanya entre els ciutadans. Així es va començar a recordar a alguns vianants les noves obligacions. Fonts municipals van explicar que de moment la campanya es fa amb la plantilla prevista, sense canvis. És a dir, no s’han ni reforçat ni reduït torns sinó que de moment es treballava amb el nombre d’agents habitual. Aquestes mateixes fonts van assenyalar que de moment la campanya és informativa però que no es descarta que en uns dies es procedeixi a sancionar.

A Palafrugell la policia local va efectuar al matí controls a l’entrada del municipi similars als que els Mossos estaven fent en altres zones de la comarca. En algunes poblacions gironines, com Cassà de la Selva, la mesura que van emprendre els agents locals va ser recórrer el municipi amb el cotxe policial avisant amb altaveus que la gent es quedés a casa.

Calma a la Garrotxa

En canvi, a la Garrotxa hi havia poca presència policial, tot i que una part majoritària dels veïns van seguir les indicacions i els carrers d’Olot i de la resta de pobles de la comarca estaven força deserts. Només cap al migdia es va veure una mica més de moviment de vehicles i persones i també se’n va registrar a la via verda i a la seva continuació Fluvià avall fins al parc Espuña. D’altra banda, dos dels principals indicadors del grau de compliment del confinament dictat van ser la travessera urbana de la C-63 a les Preses i la xarxa de carreteres de la Parcel·lària. El primer d’aquests dos punts viaris registra un alt volum de vehicles durant els caps de setmana, sobretot de trànsit provinent del túnel de Bracons. Ahir, en canvi, els vehicles que hi circulaven ho feien a comptagotes i els veïns van poder travessar la via tranquil·lament. A la Parcel·lària, el volum de persones que els caps de setmana hi van a caminar i sobretot en bicicleta es va reduir dràsticament, tot i que n’hi havia –la majoria sols o famílies– al tram proper a la Cooperativa.

Bans i vídeos

D’altra banda, els alcaldes de la demarcació van realitzar bans sobre les noves mesures i alguns fins i tot van realitzar un vídeo per conscienciar la població de la situació. Aquest és el cas de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, que va apel·lar al “seny i sentit comú” fent una crida a la corresponsabilitat ciutadana i demanant que se segueixin les mesures decretades, i de l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, que va transmetre un “missatge de serenor” i va instar a “la solidaritat i responsabilitat” a fi d’evitar “desplaçaments innecessaris” i que els figuerencs “es cuidin els uns als altres”.

També va fer un vídeo l’alcalde de Llagostera, Antoni Navarro, demanant als veïns que s’informin bé de què es pot fer i què no, i informant de la creació d’una borsa de voluntaris per temes socials. També va anunciar el primer cas de contagi a la població.

Els hotels de la Costa Brava Centre aposten per tancar

El Grup Costa Brava Centre ha recomanat als hotelers tancar en vista de la situació. “És el més raonable i segur”, afirma el seu gerent, Martí Sabrià, que explica que aquest cap de setmana ja han tancat més de 40 del centenar d’hotels que hi havia oberts. “Anirem tancant tots a mesura que vagin marxant clients que queden”, pronostica. A més, recomanen que els que tenien previst obrir per Setmana Santa no donin ara data d’obertura. Per la seva banda, el president de la Federació d’Hostaleria de Girona, Antoni Escudero, va destacar el “cop molt fort” que està suposant tot per al sector, que afronta ja fins i tot “anul·lacions de cara a l’agost”.

Zona blava d’aparcament gratuïta a Salt i Banyoles

Els ajuntaments de Salt i Banyoles han suspès el pagament de la zona blava mentre duri l’estat d’alarma. A Salt, però, es manté la zona verda perquè és per afavorir l’estacionament de veïns.

L’Ajuntament de Banyoles destaca que és una mesura per evitar contagis a través dels mecanismes que els usuaris han d’activar per fer el pagament i obtenir el tiquet. A més, segons l’alcalde, Miquel Noguer, pretenen afavorir que els veïns puguin aparcar al centre per fer les compres i gestions de primera necessitat sense que hagin de fer trajectes a peu.

Uns 500 apuntats a la xarxa de joves del Baix Empordà

Més de mig miler de persones de totes les edats han decidit unir-se al canal de Telegram impulsat per joves del Baix Empordà, per tal de buscar gent que ajudi persones vulnerables mentre duri la pandèmia del coronavirus, segons informava ahir l’ACN. La iniciativa va sorgir d’una vintena de nois i noies que estudien a l’institut o la universitat, però s’ha estès ràpidament en pocs dies.

D’altra banda, els pescadors de Roses posaran en marxa avui un nou servei temporal d’entrega de peix a domicili dirigit a persones amb problemes de mobilitat.

Tretze casos nous a la regió sanitària de Girona

El Departament de Salut de la Generalitat va informar ahir de tretze casos nous a la regió sanitària de Girona per coronavirus SARS-CoV-2, amb la qual cosa el nombre total de contagiats a la demarcació gironina es va situar ja en 48.

Dels tretze casos nous, nou són de la comarca del Gironès: quatre dones (dues de 36 anys, una de 61 i una de 84) i cinc homes (de 23, de 32, de 78 i dos de 83 anys).

A més, hi va haver tres casos nous a la Selva (dos homes de 78 anys i un de 80) i un a l’Alt Empordà (una dona de 27 anys).

Se suspèn l’acció de la “cruïlla gironina”

Els participants en l’anomenada “cruïlla gironina”, que des de fa tres mesos cada vespre tallaven el trànsit una hora a l’encreuament del carrer de Barcelona i d’Emili Grahit de Girona reclamant la independència, van decidir dissabte suspendre l’acció durant l’estat d’alarma.

L’Oncolliga suspèn els serveis menys el psicològic

L’Oncolliga Girona va decidir ahir tancar la seva seu i suspendre tots els seus serveis assistencials –tant els que es feien a la seu com als hospitals i domicilis, incloent-hi el voluntariat d’acompanyament–, excepte les visites de l’àrea de psicooncologia, que s’oferiran per telèfon.

El rector de la UdG tanca físicament la universitat

El rector de la UdG, Quim Salvi, va ordenar ahir tancar físicament la universitat i va demanar al personal i als alumnes que treballin des de casa. Salvi va deixar clar, però, que no s’atura “l’activitat acadèmica” i que els centres la mantindran “en la mesura del que sigui possible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona