Societat

Johnson defensa haver trigat a endurir les mesures

Anuncia que el confinament obligatori a casa pot ser llarg i defensa les seves decisions prèvies

Es confirma el positiu del príncep Carles, l’hereu primer al tron, aïllat a la seva mansió escocesa

La decisió del primer ministre, Boris Johnson, d’obligar els britànics a quedar-se a casa ha estat molt ben rebuda tant per l’oposició com pels membres del seu partit que li reclamaven mesures dràstiques com les de la resta de països europeus. També entre la població. Els ciutadans només poden sortir per anar a la feina si són treballadors de sectors clau, per anar a comprar aliments o medecines i per fer una mica d’exercici.

També demana a tothom mantenir una distància de seguretat de dos metros al carrer per evitar contagis. Tot i això, s’estan produint aglomeracions al metro i als autobusos de Londres a les hores punta per la retallada de serveis. Johnson va defensar ahir les mesures relaxades inicials i va dir que estan prenent decisions segons la informació que tenen. El nombre de morts ha passat de deu, fa deu dies, a 440, i els nombre d’infectats és de 8.000, tot i que s’estan fent molt poques proves.

Una altra de les crítiques que han fet a Johnson és que disposen de molts pocs tests ràpids del virus. De fet, només han pogut fer 97.000 proves. El primer ministre va dir ahir que han comprat més proves i que les setmanes vinents les posaran a l’abast de la gent.

El govern recomana que ningú truqui a urgències ni hi vagi amb símptomes de refredat perquè no s’estan fent proves. Precisament això és el que va fer empipar molts escocesos ahir quan es va confirmar el positiu per Covid-19 del príncep Carles, el primer hereu al tron. A Carles li van fer les proves en un hospital públic d’Aberdeen tot i que presentava només símptomes de refredat.

La ministra escocesa, Nicola Sturgeon, en la seva compareixença diària davant els mitjans, va dir que no donaria explicacions sobre casos privats. Tampoc no va voler valorar el fet que Carles i Camila haguessin decidit anar a la seva residència d’Escòcia per passar la crisi del coronavirus quan ha demanat a la resta de la gent que no fes. També van fer la prova a Camila, la dona de Carles, que va resultar negatiu. Els prínceps estan confinats a la seva mansió escocesa. La reina, de 93 anys, i el seu marit, de 98, han estat aïllats al castell de Windsor per seguretat.

Un altre dels col·lectius que ho estan passant malament son els estudiants universitaris que s’han de quedar a les residències universitàries sense diners per pagar els lloguers fins que es tornin a restablir les classes. Per aquest motiu han demanat ajut al govern.

L’aeroport London City, a l’est de Londres, va anunciar ahir que tanca la seva infraestructura a tots els vols comercials i privats fins a la fi d’abril

D’altra banda, ja són 405.000 les persones que s’han ofert per treballar com a voluntàries per al Servei de Salut en només dos dies, des que es va posar l’anunci. La seva feina serà la d’ajudar el milió i mig de persones d’alt risc i els majors de 70 anys que s’han quedat confinats a casa durant tres mesos per evitar ser exposats. L’exèrcit ajudarà també a proveir d’aliments i medecines aquestes persones vulnerables.

També Julian Assange, el fundador de Wikileaks, haurà de passar la pandèmia a la presó del sud de Londres on està tancat mentre dura la vista del seu procés d’extradició als Estats Units. El jutge li va denegar la llibertat sota fiança que havia sol·licitat per evitar ser contagiat a l’interior del centre penitenciari atès el seu precari estat de salut.

LA XIFRA

405.000
voluntaris
s’han ofert en només dos dies per ajudar la sanitat pública.

L’ONU demana 1.900 milions per als països pobres

El secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, va fer una crida a mobilitzar uns 1.900 milions d’euros per poder donar assistència als països més vulnerables per fer front a la pandèmia.

Portugal ja té 2.995 contagiats i 43 morts

Portugal va arribar ahir als 2.995 casos positius de coronavirus, 27% més que el dia anterior, i ha registrat 43 morts, mentre les autoritats insisteixen a la població en “el distanciament social”.

Alemanya aprova un paquet de 750.000 milions

El Bundestag va aprovar ahir el paquet de xoc contra el coronavirus, el mes gran des de la II Guerra Mundial, amb un volum total d’uns 750.000 milions d’euros, equivalent a quasi el 22% del PIB alemany.

Xi ofereix ajut per a la coordinació internacional

El president de la Xina, Xi Jinping, va traslladar ahir a la cancellera alemanya, Angela Merkel, la disposició del gegant asiàtic a treballar amb la resta de països per la coordinació contra el virus

Putin ajorna el referèndum constitucional

El president rus, Vladimir Putin, va anunciar ahir l’ajornament del plebiscit constitucional previst pel 22 d’abril i va declarar la setmana que ve no laborable a tot el país per frenar la propagació del virus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES