Societat

L’Amèrica Llatina rep els primers cops de l’epidèmia

La regió ja concentra tres de cada deu casos dels infectats que hi ha a tot el món

La major part dels països decreten quarantenes parcials i totals per poder-se anticipar al pic de la pandèmia

El coronavirus ha arribat a l’Amèrica Llatina. De concentrar menys d’un 0,16% dels casos mundials fa només deu dies, la quantitat de llatinoamericans infectats representa avui un 1,5% del total. El primer positiu va ser detectat el 26 de febrer al Brasil, i la primera mort, el 7 de març a l’Argentina. Des de llavors, els governs han establert diferents estratègies per afrontar el que esperen com un tsunami. Tenen l’avantatge del temps i l’experiència asiàtica i europea, però greus problemes d’infraestructura sanitària i enormes bosses de pobresa, sobretot al voltant de les grans ciutats, com ara Buenos Aires, Mèxic i São Paulo.

La major part de la regió considera la salut un dret constitucional. Països com ara l’Argentina, per exemple, tenen una àmplia xarxa d’atenció pública i gratuïta, que es complementa amb el sistema privat. El problema és que la inversió global és molt baixa, si es compara amb la dels països desenvolupats. Mèxic destina a la salut un 3% del seu PIB, contra un 6,7% d’Itàlia, on la pandèmia ha mostrat la seva cara més dura. Segons l’Institut d’Estudis per a Polítiques de Salut (IEPS) del Brasil, la mitjana per càpita regional és de 950 dòlars (874 euros), quatre vegades menys que els membres de l’OCDE.

Amb aquest escenari, el brot de la pandèmia, que l’Amèrica Llatina espera per a finals d’abril i principis de maig, podria fer col·lapsar ràpidament sistemes d’atenció que ja funcionaven al màxim de la seva capacitat. El nombre de casos oscil·la entre els 300 i els 2.000, amb el Brasil al capdavant. Per això, tota l’energia està posada a evitar un creixement accelerat de la corba de malalts. “Hem de crear un altiplà, perquè el sistema de salut no es vegi sobrepassat”, repeteix una vegada i una altra el president de l’Argentina, Alberto Fernández, per justificar la quarantena total que regeix en tot el país des de fa una setmana. Amb el Perú, l’Equador i Colòmbia també han decretat que totes les persones han de quedar-se a casa, mentre que Xile recomana als seus ciutadans que surtin com menys millor, igual que al Paraguai i Colòmbia. El gran desafiament regional és trobar l’equilibri entre la paràlisi econòmica que segueix a les quarantenes massives i les necessitats d’atenció mèdica. El pitjor encara ha d’arribar i les conseqüències per a una regió sense anticossos econòmics poden ser devastadores.

LA XIFRA

1,5
per cent
dels infectats de coronavirus al món són llatinoamericans. Fa deu dies eren un 0,16%.

Bolsonaro va a la seva

La pandèmia ha provocat al Brasil una profunda crisi política. El seu president, Jair Bolsonaro, sosté la tesi que les mesures contra el coronavirus són “pura histèria” i estan motivades pels seus opositors, que busquen la paràlisi de l’economia per arruïnar el seu govern. El rebuig presidencial a les estratègies de confinament impulsades per la resta dels països l’ha enfrontat als governadors, que han decretat la quarantena als seus districtes. L’enfrontament més notable ha estat entre Bolsonaro i el governador de São Paulo, João Doria. Antics aliats, la xerrada virtual que tots dos van mantenir dimecres va acabar a crits. Cada cop són més les veus que demanen un judici polític contra el president per no estar a l’altura de la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona