Societat

Igualada reclama tests ràpids per a tots els veïns

L’Estat es resisteix a endurir el confinament de la conca d’Òdena

La negativa genera una altra topada política

L’alcalde d’Igualada ahir va dir prou. Amb les xifres de víctimes mortals i de persones infectades desbocades, i amb l’enèsima controvèrsia del dia entre els governs de l’Estat i la Generalitat, Marc Castells va exigir contundència a les administracions per actuar davant la crisi de coronavirus que afecta la conca d’Òdena. Un crit de denúncia que es va traduir, també, en una demanda concreta: que es facin 70.000 tests ràpids als habitants de l’àrea. “Si som la zona amb més mortalitat del país, exigim que siguem els primers a fer-nos aquesta prova i a determinar quina és la millor manera de resoldre la situació”, va manifestar. Opina que aquests tests s’haurien de fer, primer, al personal sanitari, agents policials o gent gran, abans d’arribar al conjunt de la població. Malgrat que la situació a la zona és més que complicada, la petició sembla difícil que es pugui concretar en un termini immediat, ja que els primers 50.000 dispositius que rebrà la Generalitat es destinaran, en principi, a fer diagnòstics a treballadors dels centres de salut i grups de risc del conjunt del país.

El clam de l’alcalde d’Igualada es va fer just en el mateix moment que es coneixia que el govern de l’Estat no ha accedit a la petició feta des de la Generalitat d’endurir el confinament que des de fa dues setmanes pesa sobre la conca d’Òdena. Per l’executiu de Sánchez, les condicions actuals de l’estat d’alarma ja són prou estrictes i estan en sintonia amb el que dicta l’OMS, i només avala prorrogar el confinament en els mateixos termes que fins ara, és a dir, en fase 1. El conseller d’Interior, Miquel Buch, va censurar-ho amb duresa: “Si el govern espanyol desconeix l’efectivitat del confinament total, excepte el dels serveis bàsics, és que va a cegues”.

LA FRASE

Si som la zona amb més mortalitat del país, exigim ser els primers a fer-nos aquesta prova
Marc Castells
alcalde d’igualada

Una taxa de mortalitat més alta que la de la Llombardia

Les xifres de la Generalitat sobre l’impacte de la pandèmia al voltant d’Igualada són crues i demolidores. La taxa de mortalitat a la zona és de 63,1 defuncions per cada 100.000 habitants, quan la del conjunt de Catalunya és gairebé deu cops més baixa. –6,9/100.000–. La del conjunt de l’Estat és de 7,4/100.000, mentre que la de Madrid, un dels focus on el coronavirus està colpejant amb més contundència, és de 27,9/100.000. Per acabar de fer una comparació amb la Llombardia, la regió d’Itàlia més afectada, la ràtio és de 41 morts per cada 100.000 habitants. Els 70.000 veïns de la conca d’Òdena –que inclou els municipis d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena– viuen confinats des del 13 de març passat, després que es detectés un brot de contagi molt actiu a la zona. L’hospital d’Igualada ha estat especialment castigat, ja que, segons les últimes xifres, acumula 43 morts i 332 infectats, dels quals 140 són sanitaris, cosa que ha obligat la Generalitat a activar un protocol de suport per al centre. A la crisi mèdica, cal sumar-hi impactes col·laterals, com ara la situació de tots els operaris de la conca que treballen fora de l’àrea de confinament i que, ara mateix, no tenen cap xarxa de suport. Sobre això, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, va recordar ahir que és l’Estat el que ha d’autoritzar aquestes baixes. I, ara per ara, encara no ho ha fet. “És inadmissible”, va ser la seva crítica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona