Salut

1 milió de mascaretes a la setmana

El govern assegura que ha adquirit el 90% del material de protecció necessari i reclama la descentralització de les compres

Ahir van arribar mig milió de mascaretes i avui s’esperen 50.000 unitats per fer proves ràpides

Cada setmana es gasten a Catalunya de mitjana un milió de mascaretes quirúrgiques, 175.000 mascaretes reforçades amb filtres –les anomenades FFP2 i FFP3– i 200.000 bates. La tensió que es viu als hospitals per falta de material ha fet que en la lluita contra el coronavirus la seva adquisició sigui tan important com l’ampliació de la capacitat d’hospitalització o l’increment del personal sanitari. Ahir ho van deixar ben clar en la seva compareixença conjunta la portaveu del govern, Meritxell Budó, i la consellera de Salut, Alba Vergés. Budó va assegurar que “el 90% del material que s’ha fet servir a Catalunya l’ha comprat el govern” i, després de subratllar que la compra centralitzada del govern de Pedro Sánchez “no funciona”, va demanar un cop més a Madrid que “deixin que puguem adquirir material pels nostres canals i circuits”. Vergés, per la seva part, va anunciar l’arribada ahir de 500.000 mascaretes quirúrgiques, 208.000 FFP2 i FFP3 i 20.000 bates, i per avui, divendres, de 50.000 unitats per fer proves de detecció ràpida. I va deixar molt clar que si a Catalunya “estan arribant comandes constantment quan tothom està comprant” és perquè “s’havien demanat prèviament a través de la central de compres que es va crear el 26 de febrer”.

Justament el mateix dia que el Ministeri de Sanitat va reconèixer que els primers 9.000 tests ràpids per fer la prova del coronavirus no funcionen, la consellera Vergés va anunciar que en els propers dies hauran arribat a Catalunya (amb les que s’esperen avui) 250.000 unitats de proves ràpides. “Les vam comprar ja fa molt temps, les posem a disposició del sistema de salut, i això no va en detriment d’altres proves que puguin arribar al nostre país”, va insistir la consellera. Els primers tests, “que tenen molta fiabilitat”, segons Vergés, es faran als centres sanitaris i més endavant també a les residències d’avis.

Crítics i morts

Més enllà de l’adquisició de material, Vergés va insistir que el departament treballa, no ja per duplicar, sinó “per triplicar” la capacitat del sistema sanitari. Ahir ja hi havia disponibles 1.406 unitats de cures intensives (UCI), de les quals 1.016 estaven ocupades.

Dels total de crítics, 863 necessiten ventilació mecànica invasiva, és a dir respiradors, un altre dels materials dels quals Salut n’espera “centenars” a finals d’aquesta setmana, segons va avançar també Vergés.

Per primer cop, la consellera va oferir dades per regions sanitàries. Del total de crítics a l’UCI, n’hi havia 828 a Barcelona, 58 a Girona, 56 a la Catalunya Central, 38 a Tarragona, 33 a Lleida i 8 a les Terres de l’Ebre. Pel que fa a les persones mortes fins ara, 535 són de Barcelona; 71, de la Catalunya Central; 37, de Girona; 20, de Lleida, i 8, de Tarragona.

Les mesures anunciades ahir pel govern inclouen també la incorporació de nou personal sanitari. En concret, a la regió Metropolitana Nord Vergés va assegurar que s’hi han incorporat 18 estudiants de sisè d’infermeria, 11 metges que ja han acabat el MIR i 14 infermeres de quart d’infermeria. A l’hospital de Sant Pau s’hi han incorporat 16 metges més que ja han fet el MIR, i a l’hospital Vall d’Hebron, a banda de professionals jubilats que ja treballaven al centre, també hi aniran a treballar 72 estudiants d’infermeria més. Vergés va assegurar que el reforç del personal sanitari s’està produint arreu dels centres del país, entre els quals hi ha també Igualada, on el Consorci Sanitari de l’Anoia ha signat 32 contractacions directes de professionals.

Vergés va tornar a convidar tots els ciutadans a descarregar-se l’app StopCovid19Cat, on abocar les seves dades de salut, una aplicació que “permet disposar d’un mapa de color de la pandèmia i tenir clares les àrees de més incidència. “Ja són milers les persones que fan servir cada dia aquesta app, que ajuda a mobilitzar recursos urgents, a detectar l’agreujament de casos i a facilitar en l’atenció primària un millor seguiment de les persones que estan més lleus als seus domicilis.”

LA XIFRA

1.406
unitats
de cures intensives disponibles en aquest moment, de les quals 1.016 estaven ahir ocupades.

LA FRASE

Arriben comandes que ja havien fet perquè el 26 de febrer aquí van crear una central de compres
Alba Vergés
consellera de salut

Un altre dia negre: 208 morts més

El Departament de Salut va informar ahir de 1.348 positius nous de coronavirus a Catalunya, cosa que eleva la xifra total a 12.940. A més, es van sumar 208 persones als registres de mortalitat derivada del virus, una xifra que fa pujar fins a les 880 el total de víctimes. Pel que fa al nombre total d’afectats pel coronavirus a Catalunya, un total de 1.187 persones estan greus. A més, del nombre total d’afectats arreu del país, 2.248 són professionals sanitaris.

Segons Salut, des de l’inici de la pandèmia de coronavirus a Catalunya s’han comptabilitzat 2.384 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb la Covid-19.

Pel que fa a la conca d’Òdena, on ja són 50 les persones mortes, Salut va confirmar un total acumulat de 395 positius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona