Salut

Illa torna 9.000 tests a una firma que no tenia llicència

La Xina alerta el ministeri del frau de Shenzhen Bioeasy

“Era millor no comprar-los? M’haurien dit que els deixava perdre ”, rebat el ministre

Budó denuncia el fracàs de la compra centralitzada

Els tests ràpids havien de ser el remei a la detecció més lenta del coronavirus en la prova PCR (basada en l’ADN), però els primers laboratoris de microbiologia de Madrid que els van rebre es van adonar que el kit xinès era inútil: tenia una sensibilitat del 30% i l’efectivitat del test es dona si està per sobre del 80%. El Ministeri de Sanitat, el comprador de l’eina defectuosa, va haver de ser alertat ahir per la Xina que el proveïdor Shenzhen Bioeasy no té ni la llicència. Si bé Salvador Illa retornarà els 9.000 tests inútils, la Generalitat denuncia el fracàs de la compra centralitzada.

L’escàndol de la compra de tests ràpids (que dicten el positiu o negatiu en quinze minuts i no en les quatre hores que triguen les PCR) amb el defecte de donar falsos negatius va coincidir amb la compareixença del ministre Illa ahir al Congrés. “El mercat està completament boig”, va esgrimir.

Homologació europea

Davant els precs i retrets de l’oposició, el que va fer Illa va ser reivindicar que el kit tenia la marca CE (Conformitat Europea) i imaginar-se què li dirien tots si no hagués aprovat la compra dels 9.000 tests ràpids a la firma xinesa Shenzhen Bioeasy. “Ja no serveix la CE en un producte sanitari? Imaginin-se que el ministeri rebutja comprar 650.000 unitats de test ràpid amb marca CE. Imaginin-se que diem que no... Hauria estat millor no comprar-los? M’estan dient això? Potser llavors alguns haurien trobat l’ocasió de dir que el ministre deixa perdre una partida...”, va reflexionar Illa tot fent una ucronia.

“Un proveïdor espanyol”

Mentre Illa i tot el govern de Pedro Sánchez van viure el dia sense dir l’empresa xinesa pel seu nom i alhora adduint que la compra directa era a “un proveïdor espanyol” –del qual tampoc diu el nom–, va haver de ser l’ambaixada de la Xina a Madrid la que posés noms al cas. El règim comunista va detallar a Twitter que va oferir a Sanitat “una llista de recomanacions de proveïdors classificats” entre els quals no figura Bioeasy pel fet de no tenir la “llicència oficial de l’Administració Nacional de Productes Mèdics de la Xina per vendre els seus productes”.

Prec de refer la comanda

El que és sorprenent de l’explicació oficial és que Sanitat es limita a rebutjar el lot dels 9.000 primers tests ràpids perquè són inútils, però apel·la al mateix canal per corregir la comanda com si el problema original no fos el del fabricant sense llicència. “L’homologació no ha donat els resultats que figuraven en les especificacions del producte i hem dit que en les properes entregues previstes d’aquest material això s’ha de canviar. S’ha comprat, tenia la marca CE, no compleix els estàndards i exigim que ens ho canviïn. És una forma de procedir que es pot explicar perfectament a la ciutadania”, raona Illa. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, el doctor Fernando Simón, admet que de tots els “diversos proveïdors” amb qui va contactar l’Estat el més ràpid va ser el que va enviar els 9.000 tests, i “almenys aquest lot no es correspon amb els certificats de qualitat CE i ha obligat a retornar els lots i l’empresa els canviarà”. Actualment es fan entre 15.000 i 20.000 proves al dia i Illa admet que l’ideal seria fer-ne 50.000.

Fracàs recentralitzador

La fallida compra de tests inútils a una firma de la Xina desaconsellada pel mateix govern xinès posa en qüestió l’afany centralitzador de l’estat d’alarma que ha convertit Illa en ministre plenipotenciari. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, hi veu el “fracàs” de la compra centralitzada de material sanitari i exigeix al govern de Sánchez que retorni “el 100% de competències” a la Generalitat. “Qui millor coneix el que passa a Catalunya és el govern de Catalunya”, avisa Budó. Pel líder del PP, Pablo Casado, es tracta d’una “autèntica irresponsabilitat que ha de tenir conseqüències”.

Si la ministra María Jesús Montero (Hisenda) avisa que el mercat “és la guerra”, Arancha González Laya (Afers Estrangers) deplora els “intermediaris que t’ofereixen gangues i després no ho són”.

L’homologació no dona els resultats de les especificacions i he dit que es canviï en properes entregues
Salvador Illa
ministre de sanitat
Almenys el lot de 9.000 no es correspon amb els certificats de qualitat i es canvien
Fernando Simón
director del centre d’alertes i emergències sanitàries
És el fracàs de la compra centralitzada. Que l’Estat retorni al govern el 100% de les competències
Meritxell Budó
consellera de La presidència
Amb la Xina hi ha molts intermediaris que t’ofereixen gangues i després es veu que no ho són
Arancha González Laya
ministra d’afers estrangers
Estem en una autèntica guerra per aconseguir els tests ràpids, els respiradors i les mascaretes
María Jesús Montero
ministra d’hisenda
Adquirir tests a qui no té llicència és una irresponsabilitat que ha de tenir conseqüències
Pablo Casado
president del pp

Retret de Puigdemont a Sánchez

El president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, va retreure ahir al govern espanyol que desoeixi l’enduriment del confinament que li reclama Catalunya: “Cap autoritat pot ignorar o desautoritzar mesures que salven vides.” En un missatge per YouTube des de Waterloo, l’eurodiputat va comparèixer per demanar a la ciutadania que no surti de casa. Va admetre que la situació no permet ser optimistes i va recordar que l’Organització Mundial de la Salut acaba d’afirmar que el moment d’actuar era fa dos mesos, però que no es pot malbaratar ara una segona oportunitat per combatre el coronavirus. “Cada hora perduda no es mesura en temps, es mesura en vides humanes i totes mereixen l’esforç de ser salvades”, va alertar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia