Societat

Reclamen el control sanitari de les residències d’avis

El sector exigeix centres medicalitzats, material de protecció i tests

Adrecen una carta conjunta al ministeri

Crida desesperada a l’administració de les residències d’avis per aturar la propagació del virus i l’elevada mortalitat que hi ha a les llars on viu la gent gran. A través d’una carta conjunta, el Cercle Empresarial d’Atenció a les Persones (CEAPs), que representa 180.000 places i serveis a tot l’Estat espanyol, reclama el “control sanitari” de les residències per garantir el tracte que es mereixen els ancians. Això, segons va explicar ahir la presidenta de CEAPs, Cinta Pascual, obliga l’administració a dotar de recursos els centres de gent gran amb material de protecció i tests que no arriben a les residències i que han de servir per detectar i aïllar el coronavirus. “Tenim la gent més dependent i amb més dificultats per superar una pneumònia i s’ha de fer el màxim per cuidar-les”, hi afegia Pascual, que reclama medicalitzar els centres amb equips però també amb personal sanitari perquè els avis puguin ser atesos mèdicament sense necessitat de ser traslladats als hospitals. Amb el suport d’aquests especialistes les residències confien que es pugui concretar millor els criteris amb què es deriven els residents als hospitals i que, segons Pascual, no es regeixen de la mateixa manera a tot arreu. En aquest sentit la també presidenta d’ACRA assegurava que s’està “discriminant” un col·lectiu, ja que en poques ocasions se’ls deriva a un hospital. Per això reivindiquen al Ministeri de Sanitat que aclareixi el procediment que se segueix per decidir qui ingressa als hospitals i a les UCI.

En espera que el material de protecció anunciat diumenge pel ministre Salvador Illa arribi a hospitals i residències, la situació és crítica als centres de gent gran. La sorpresa per a aquestes empreses va ser que el govern els requisés el material de protecció, sobretot de mascaretes, que havien comprat de forma conjunta i que ara estarien fent servir per atendre els avis. “Mentrestant ens fem bates amb bosses d’escombraries”, lamentava.

LA FRASE

Tenim la gent més dependent i amb més dificultats per superar una pneumònia, i s’ha de fer el màxim
Cinta Pascual
presidenta Cercle Empresarial d’Atenció a les Persones

LA XIFRA

269
Són les famílies que ja han demanat de traslladar a casa seva els avis sans a qui ja no caldrà fer el test ràpid.

Avis cap a casa sense fer el test

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, reconeixia ahir que els trasllats d’avis per separar els residents que són positius són complexos, per l’alt nivell de dependència de molts d’ells. La mateixa situació amb què es troben moltes famílies, fins ara 269, que s’han ofert a endur-se a casa els avis sans. La novetat, amb la instrucció donada pel departament dissabte, és que no caldrà fer-los el test ràpid per sortir i entrar al centre. Les persones sense símptomes podran anar a casa, des del centre o l’hospital, sempre que es pugui garantir l’atenció i l’aïllament del resident durant catorze dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona