Salut

Salut diu que encara té llits i que per ara no li caldrà Fontajau

La regió sanitària xifra en un 63% l’ocupació de llits al conjunt d’hospitals de la demarcació, tot i que en continuen habilitant més per a crítics

Els albergs acolliran personal o fills de malalts

Els responsables de la regió sanitària de Girona sostenien ahir que “s’ha detectat una tendència a l’estabilització” pel que fa al nombre de pacients amb Covid-19 ingressats als hospitals de la demarcació. Des del dia 2, el volum se situa al voltant dels 600, un centenar dels quals, en estat crític. Però la corba ascendent dibuixada des de l’inici de la pandèmia s’ha contingut i, a més, el nombre d’altes donades ha anat en augment dia rere dia, sobretot des del 31 de març. Així, el 76% de les 406 altes donades fins ara, han estat en els sis últims dies.

Aquestes xifres fan considerar que l’actual disponibilitat de llits que hi ha a la regió hauria de ser suficient per atendre les necessitats d’ingressos dels pròxims dies, tant de pacients amb Covid-19 com per altres malalties, en el supòsit que la tendència actual es mantingui. Ahir mateix, a la regió hi havia més de 600 llits lliures d’una capacitat màxima total de 1.715 llits disponibles, és a dir que l’ocupació de llits en centres sanitaris ara és del 63%.

Per tot plegat, el recurs d’habilitar el pavelló de Fontajau com a hospital de suport no s’activarà per ara. Des del CatSalut a Girona expliquen que fan seguiment diari de les necessitats assistencials i tendències de les atencions realitzades per tenir temps de reacció, en cas que tornés a augmentar el nombre de casos. Però només en aquest supòsit, que hi hagués “repunt i es preveiés que la disponibilitat de llits actual no podria eixugar la demanda”, recorrerien a l’opció de Fontajau.

Més llits d’UCI

Les anàlisis de les necessitats assistencials sí que evidencien, en canvi, una clara necessitat de llits de crítics, que han de continuar creixent. És per això que l’hospital Doctor Josep Trueta, que atén la majoria de pacients greus, ja té planificades noves reconversions d’espais en unitats de cures intensives. Ja han habilitat cinc unitats de cures intensives, a més de la unitat coronària, i hi ha previst més espai de creixement. Entre les UCI del Trueta, de l’hospital Santa Caterina i de la clínica Girona, hi ha habilitats 94 llits, quan normalment n’hi ha 29, a més del tots els llits de crítics que també s’han activat als hospitals comarcals.

Albergs de suport

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies també ha posat diversos albergs de la xarxa Xanascat a disposició de professionals de residències de gent gran o infants amb familiars malalts, com a espai de descans i aïllament. L’alberg d’Olot, per ara, acull només 7 persones sense llar, víctimes de violència masclista o en altres riscos d’exclusió a les seves 50 places. I també hi ha el recurs de l’alberg de Girona, que està oferint sostre als 29 joves migrats sols (majors de 18 anys) procedents de la tancada de la Universitat de Girona, acollits de manera temporal quan la universitat va tancar per la crisi sanitària.

LA XIFRA

47
per cent
de llits disponibles hi ha als centres hospitalaris de la regió sanitària, tot i el dèficit dels de crítics.

14 víctimes mortals més i només 40 contagis nous

Tot i la tendència a l’estabilització de la crisi, a la regió sanitària Girona es van registrar ahir 14 noves defuncions per Covid-19 –quatre més que la desena de diumenge–, que deixen un balanç total de 181 persones mortes des del mes passat. Sí que davallen, d’acord amb les dades publicades al web Dades actualitzades Sars-Cov-2 de l’Aquas, el nombre de nous casos confirmats per coronavirus, 40 més, que deixen una xifra de 1.771 en el conjunt de les comarques gironines.

Pel que fa a la situació als hospitals, el nombre de persones ingressades en estat greu, ahir, era de 96 al conjunt de centres de la demarcació, d’un total de 644 persones hospitalitzades.

Els professionals sanitaris confirmats per coronavirus són 516. En darrer terme, el nombre d’altes hospitalàries acumulades que s’han produït als hospitals de la regió sanitària és de 473, 33 més que s’afegeixen a les 440 anunciades diumenge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia