Societat

El coronavirus alenteix les reparacions pel ‘Glòria’

La declaració de l’estat d’alarma ha aturat obres en diferents punts del litoral català

Només es fan treballs d’emergència

Els diners compromesos per les administracions per fer front als danys provocats pel temporal no arriben

El panorama desolador que va deixar el pas del temporal Glòria ara fa tres mesos no està ni de bon tros resolt, tot i que els municipis es van afanyar a fer les reparacions més urgents. La neteja i el condicionament dels espais més afectats es va fer ràpidament, però l’arribada de la pandèmia del coronavirus ha alentit i en alguns casos ha aturat obres pendents. Gairebé un mes després del temporal, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic va declarar d’emergència un conjunt d’obres per reparar els danys que el Glòria va provocar a la costa catalana i va anunciar una inversió de 5,75 milions d’euros focalitzats majoritàriament a la demarcació de Tarragona, ja que els danys van impactar de manera especial al litoral de l’Ebre. De les actuacions previstes, que sumaven 3,5 milions d’euros, s’havia aixecat un dic de sorra per protegir un tram de cinc quilòmetres de costa a la platja de la Marquesa, entre la punta del Fangar i la platja de Riumar, al municipi de Deltebre. El decret del govern de l’Estat que va declarar l’estat d’alarma pel coronavirus el 16 de març passat va paralitzar tots els treballs pendents i a hores d’ara el ministeri encara no confirma quan es podran reprendre. En altres punts del litoral, els treballs que depenen de la demarcació de Costes ni tan sols havien començat. A Malgrat de Mar, per exemple, queda pendent l’arranjament del camí dels càmpings, un tram de passeig a primera línia de mar que va quedar totalment destruït a causa del temporal. Joan Mercader, alcalde de Malgrat, explica que l’Ajuntament va invertir un milió d’euros en els treballs d’emergència i en la neteja de platges i que van demanar a l’Estat la declaració de zona catastròfica per poder cobrar pels danys que va rebre el municipi. “Encara no hem cobrar res”, explica Mercader.

Treballs d’emergència

Els treballs que sí que han tirat endavant són les obres per a la reparació d’algunes infraestructures. Tots els treballs que van ser declarats d’emergència pel Departament de Territori, el decret estatal no els ha aturat. Entre aquests treballs hi ha la construcció del pont viari sobre la Tordera per completar la carretera que uneix els municipis de Malgrat de Mar i Blanes, on els operaris continuen treballant molt a prop dels que aixequen el pont del ferrocarril, que el temporal també va destrossar. En aquest cas, les obres han estat parades durant les dues setmanes de confinament total decretades pel govern de l’Estat, però dimarts passat es van reprendre. Hi ha pendents, però, treballs relacionats amb la xarxa de sanejament, que encara no han començat.

El confinament ha aturat l’arribada de turistes a les platges durant aquesta Setmana Santa i ha fet ajornar alguns dels treballs de condicionament del litoral que cada any està a punt per aquestes dates. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va poder retirar 1.277 tones de residus i restes vegetals de les platges i també el mobiliari malmès, i va adequar la superfície de sorra, ja que el vent i l’onatge del temporal van provocar desplaçaments i acumulacions que van colgar o bé descalçar part dels equipaments. L’arribada de la Covid-19 ha alentit el ritme de restauració de tots els danys, però des de l’AMB asseguren que, tant en parcs com en platges, totes les zones en què no s’ha pogut actuar estan convenientment senyalitzades per no comprometre la seguretat dels ciutadans.

Queden pendents treballs com ara la reconstrucció dels sistemes dunars malmesos i la reparació de les instal·lacions d’aigua i de clavegueram; posar en funcionament les dutxes i els mòduls sanitaris i de primers auxilis, a més de la instal·lació de mobiliari i equipaments de temporada.

Els ajuts promesos a municipis i a sectors econòmics directament afectat pel Glòria, com ara la pagesia, encara no s’han fet efectius. El govern de la Generalitat va aprovar una dotació d’11 milions d’euros dels fons de contingència destinats a les zones agrícoles afectades pel temporal per donar resposta als pagesos del delta de l’Ebre, la zona del Baix Ter, l’horta de la llera de la Tordera i el parc agrari del Baix Llobregat.

La Diputació de Barcelona va ser la primera administració supramunicipal que va aprovar una línia d’ajuts extraordinaris dotada amb 5 milions d’euros i va obrir un termini de sol·licituds al qual es podien acollir tots els ajuntaments de la demarcació que haguessin rebut danys a causa del temporal. El programa d’ajuts ha rebut fins ara un total de 175 sol·licituds, 172 corresponen a ajuntaments i 3, a entitats municipals descentralitzades. Des de la Diputació asseguren que la tramitació no s’ha aturat, tot i les mesures de confinament i l’activació del teletreball. Està previst que la setmana vinent es puguin donar els primers ajuts pel Glòria.

LA DATA

19.01.20
El ‘Glòria’
arriba a Catalunya i s’hi està fins al dia 24, tot i que els danys més importants es van produir els dies 20 i 21.

LA XIFRA

175
sol·licituds
d’ajuts per finançar treballs d’emergència a causa del ‘Glòria’ ha rebut la Diputació de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS