Societat

Rècord de desplaçats interns: més de 50 milions el 2019

La majoria es van veure obligats a fugir de casa per la guerra i la violència de bandes criminals i paramilitars, i només 5 milions per desastres naturals

Augmenten en 10 milions els migrants, sobretot al continent americà

Més de 50 milions de persones van haver de fugir de casa seva l’any passat, la majoria a causa de la guerra, i altres per desastres naturals. La xifra (50,8 milions) és la més gran mai registrada fins ara i superior en 10 milions a la del 2018, segons els càlculs de l’Observatori de Desplaçament Intern, una organització que forma part del Consell Noruec de Refugiats.

La violència va obligar a marxar 45,7 milions de ciutadans de 61 països. Els dos epicentres mundials de refugiats dins les fronteres dels respectius estats continuen sent l’Àfrica subsahariana i l’Orient Mitjà. Malgrat això, el nombre de desplaçats per conflictes va baixar l’any passat en aquesta regió africana, amb un descens de 2 milions, però encara amb 8 milions de refugiats interns. A escala mundial, la regió africana ha passat d’acollir el 36% de desplaçats interns a menys del 25%.

Per contra, aquest observatori aprecia una nova onada de desplaçaments forçats a Centreamèrica i Sud-amèrica, on a més hi ha escassetat de registres, “així que assumim que les xifres que oferim estan per sota de la realitat”. Per exemple, Mèxic només va informar de 7.000 nous desplaçats, a causa de les accions dels grups paramilitars, càrtels de la droga i grups d’autodefensa, però és evident que la xifra és molt més gran. A Guatemala, Hondures i El Salvador el problema és agut, i només en aquest darrer país –l’únic que documenta els desplaçats interns– els nous casos es van enfilar fins als 454.000 desplaçats per les amenaces, extorsions i assassinats de les bandes criminals. Síria (1,8 milions), la República Democràtica del Congo (1,6), Etiòpia (1 milió), Burkina Faso i l’Afganistan encapçalen el trist rànquing a causa dels conflictes.

Els desplaçaments pels desastres naturals van ser 5,1 milions, l’any passat i en 96 països. Entre els nous perjudicats, Moçambic pel pas de dos ciclons que ha deixat mig milió de desplaçats, però els principals afectats són l’Índia (5 milions), i les Filipines, Bangladesh i la Xina amb 4 milions de desplaçats respectivament. Els Estats Units és en cinquè lloc, amb 916.000 desplaçats interns.

Mig miler de rohingyes, a la deriva a l’Índic

El govern de Bangladesh va reclamar ahir al Regne Unit que enviï un vaixell de l’armada a rescatar 500 refugiats rohingyes que fugen del genocidi birmà, desfermat el 2018. Bangladesh és l’únic país que n’havia acollit fins ara, però ha decidit tancar la frontera. El mig miler de refugiats són en dos vaixells pesquers des de fa dies, després que Malàisia els negués l’entrada. “Malgrat els limitats recursos, Bangladesh ha mostrat humanitat acollint 1,1 milions de refugiats rohingyes. La responsabilitat de protegir-los també recau en la resta de països”, remarca el govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia