Societat

Més de dues mil entrades denegades a la frontera gironina

Els controls als passos fronterers han fet girar cua a 2.181 persones que volien entrar a l’Estat espanyol

Als quatre principals punts fronterers de les comarques de Girona, s’ha denegat l’entrada a l’Estat espanyol a 2.181 persones des que va entrar en vigor l’estat d’alarma per frenar la propagació de la Covid-19. Segons les dades facilitades pel Ministeri de l’Interior i la Policía Nacional, la majoria d’aquestes denegacions (1.597) s’han produït al pas de la Jonquera-el Pertús, sumant-hi l’autopista AP-7 (on els controls es fan al peatge de la Jonquera) i l’N-II al nucli del Pertús. El segon punt amb més casos és el de Puigcerdà (525), i a continuació hi ha el pas de Portbou (47) i el de la carretera de Camprodon pel coll d’Ares (12).

Un centenar d’agents

Aquest és el balanç dels controls a la frontera gironina per al període del 19 de març al 28 d’abril. S’han controlat  133.068 vehicles (105.724 dels quals a la Jonquera), i un total de 140.251 persones (111.170 a la Jonquera). Els controls es van restablir el 17 de març i des d’aquell dia només es permet l’entrada a l’Estat als titulars d’un passaport espanyol, casos documentats de força major, serveis essencials i treballadors transfronterers que puguin acreditar la necessitat de passar la ratlla. El transport de mercaderies no està afectat.

Per establir aquests controls es mobilitzen diàriament  un centenar de funcionaris de la Policía Nacional als quatre punts fronterers gironins: una seixantena a la Jonquera, 18 a Puigcerdà, 12 a Portbou i una desena a Camprodon.

La majoria, francesos

Pel que fa al perfil habitual de les persones a qui es denega l’entrada, fonts de la comissaria gironina de la Policía Nacional expliquen que majoritàriament es tracta de ciutadans francesos de proximitat que intenten desplaçar-se al sud de la frontera, sigui per fer compres o perquè hi tenen una residència. Aquests controls de la Policía Nacional també han significat 25 detencions, de persones reincidents o pendents d’ordres de recerca. En canvi, precisament per la presència dels controls, que dissuadeix els traficants, el que s’ha reduït molt és el nombre de detencions de persones que pretenien passar la frontera transportant droga.

Aquestes dades no tenen en compte altres petites carreteres de la demarcació que creuen la frontera i el control de les quals és a càrrec de la Guàrdia Civil, com el coll de Banyuls, el coll de Manrella o la carretera de Maçanet de Cabrenys. En aquestes vies, però, a banda que ja hi havia molt poc trànsit, a mitjans d’abril la prefectura francesa va decidir prohibir-hi temporalment la circulació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia