Salut

L’Amèrica Llatina, nou epicentre

L’OMS adverteix que la pujada de la corba de casos és especialment preocupant al Brasil

Perú i Xile ja estan a prop del col·lapse del sistema sanitari

L’Argentina controla el virus, però tem el cost econòmic de la quarantena

L’ona de tsunami del coronavirus ha tocat, finalment, l’Amèrica Llatina. El nombre total de casos és encara menor que a la resta del món, però preocupa als experts la velocitat amb què s’ha empinat la corba de contagis durant les últimes setmanes. Totes les mirades apunten al Brasil, el país més gran de la regió. Només divendres, el gegant sud-americà va comptar més de 20.000 contagis, fins a un total de 330.000 positius i 20.000 morts. Es va situar, així, en el tercer de tot el món, al darrere dels Estats Units i Rússia. La situació és greu al Perú (110.000 positius), l’Equador i Xile.

Sud-amèrica no va tenir una bona setmana. Dels 91.000 casos reportats el dilluns per tots els països del món, 30.000 es van registrar a la regió. La tendència cap amunt es va mantenir, fins que divendres l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va encendre l’alerta. “És el nou epicentre de la malaltia. Veiem augmentar el nombre de casos en nombrosos països sud-americans. Hi ha molta preocupació entorn d’aquests països, però clarament el més afectat de moment és el Brasil”, va dir el responsable de situacions d’emergència de l’organització, Michael Ryan.

El Brasil ha disparat totes les estadístiques regionals i no sembla trobar sostre. El caos polític hi ha tingut molt a veure. El president ultradretà Jair Bolsonaro ha declarat la guerra a l’aïllament que promouen els governadors, als quals acusa de dinamitar l’economia per perjudicar-lo. Bolsonaro ha canviat dues vegades el seu ministre de Salut, fins que va optar per un general de l’exèrcit expert en logística però sense experiència sanitària. Convençut que el confinament és un pla “del comunisme” en contra seu, participa en actes públics, s’exhibeix sense mascareta i insulta els opositors. Però l’Amèrica Llatina és un continent enorme i divers, i la pandèmia no ha arribat a tots els llocs de la mateixa manera.

Les imatges de morts abandonats als carrers de Guayaquil, la segona ciutat més gran de l’Equador, en són una mostra. L’opacitat de les dades a Veneçuela no permeten fer un balanç adequat. L’altra cara de la moneda és l’Uruguai, un país amb poc més de 3 milions d’habitants que no arriba ni a 20 morts.

El Perú ja compta 3.300 morts i té la segona xifra més gran de contagis de la regió. El seu president, Martín Vizcarra, tem el col·lapse del sistema sanitari, el mateix que a Xile. L’economia més robusta de Sud-amèrica va xocar amb la Covid-19 enmig d’un greu procés de revoltes socials. Les protestes van amainar, però la falta d’un matalàs d’ajudes socials ha reactivat les demandes als barris més pobres. Per primera vegada des de la gran crisi dels vuitanta han tornat a Santiago les olles de menjar comunitàries i es veu famílies demanant aliments casa per casa. Xile, amb 60.000 casos i gairebé 700 morts, mai ha disposat un confinament total, preocupat per les conseqüències econòmiques, i ara ha hagut de tancar tota la capital arran d’una nova onada de positius.

Si Xile es va tancar parcialment, la seva veïna, l’Argentina, ho va fer del tot. El govern d’Alberto Fernández va allargar dissabte dues setmanes més la quarantena obligatòria, que ja serà la més prolongada del món. El virus s’ha acarnissat amb Buenos Aires i el seu extraradi té el 90% dels 10.000 casos registrats, mentre que a l’interior hi ha províncies sense positius. La desfeta econòmica és la gran preocupació dels argentins, després de dos anys de recessió i un deute extern que divendres va entrar en cessació de pagaments.

20.000
contagis
va registrar en un sol dia, divendres, el Brasil, que ja té 330.000 positius i suma 20.000 morts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona