Educació

Guarderia per a molt pocs

Registres testimonials el primer dia de retorn voluntari dels alumnes de cicle infantil a les escoles de les comarques gironines

Crítiques en molts dels centres de l’Alt Empordà per la poca concreció de les mesures de seguretat

Dos de sis, set d’onze i onze de quinze. No, no són els resultats de cap qüestionari d’autoavaluació –ara, tant de moda per al seguiment del curs escolar a domicili–. Es tracta del nombre d’alumnes de cicle infantil (de tres a sis anys) que van assistir als centres públics d’Olot Malagrida, Sant Roc i Pla de Dalt el primer dia del retorn voluntari a l’escola, en relació amb els que es preveia que hi assistirien. I, a les concertades, el marcador baixa a zero, com en el cas del Petit Plançó, que, per aquest motiu, no va obrir ahir i va mantenir l’activitat docent telemàticament. També van ser molt baixos, quasi testimonials, els registres de les llars d’infants municipals de la capital garrotxina, amb només 22 dels 220 alumnes que tenen inscrits. I a la resta de la regió sanitària, el panorama va ser similar. L’escola Vila-romà de Palamós, per exemple, va reobrir amb només una alumna d’infantil.

I és que les escoles dels municipis que no feien festa per Pasqua Granada van registrar un nombre molt baix d’alumnes del cicle d’infantil, molt per sota, fins i tot, de les poques famílies que havien comunicat que els hi durien. Tots els centres estaven a punt, amb el seu pla d’obertura preceptiu, i, de fet, vista la resposta de les famílies, es va convertir més en un assaig de com s’han de fer les coses el curs que ve que no pas res més.

A la demarcació, les direccions de les escoles de l’Alt Empordà van expressar el seu “malestar i desconcert” per la poca concreció de les mesures de seguretat i l’Ajuntament de Bàscara, directament, va decidir no obrir ni el CEIP ni la llar.

El director de l’escola Malagrida, Jordi Ferrarons, va dir que creu que molts pares i mares es van fer enrere a l’últim moment, potser fins i tot perquè l’amic o l’amiga del seu fill no tenia previst assistir a l’escola. Segons ell, no obstant això, segurament moltes famílies van voler evitar riscos, a part del fet que la majoria s’han anat adaptant a la nova situació. Va remarcar que s’havia informat les famílies sobre el caràcter voluntari de l’assistència a l’escola, les prioritats i les mesures que calia complir. A part, el director del Malagrida va detallar que s’havia pres la temperatura als dos alumnes que van anar a l’escola i que se’ls havia fet utilitzar gel hidroalcohòlic abans d’entrar, i es van aplicar les mesures de seguretat quant a distanciament i al material.

Per la seva banda, la Sònia, la mare d’un d’aquests dos alumnes, va explicar que havia dut el fill a l’escola perquè tant ella com el seu marit treballen. Es va manifestar una mica preocupada per l’altra filla que tenen perquè fa quart de primària, un curs en què considera que les classes presencials són més essencials, però va dir que confiava que el curs vinent no li seria cap problema. Una altra mare, l’Alícia, en aquest cas d’un alumne del Vila-romà de segon de primària i, per tant, que només tenia tutoria, va explicar les seves motivacions: “Al principi, va ser una mica complicat, però ens hem adaptat; hem anat fent els deures i avui hem vingut a dir adeu a la mestra i a desitjar que vagi bé l’estiu.”

A les comarques gironines, només no van obrir l’escola pública L’Esculapi de l’Escala, per una avaria a les canonades de subministrament municipals; l’institut de Sils, perquè estan acabant unes obres urgents, i la ja esmentada escola de Bàscara. La resta de centres, que no van obrir ahir perquè era festiu als seus municipis, obriran avui.

250
escoles i zones escolars rurals
hi ha en total a les comarques gironines. Així mateix, només hi ha cinc llars d’infants que depenen de la Generalitat de Catalunya. El mapa escolar gironí es completa amb els 41 centres concertats que s’hi localitzen, 75 instituts i nou escoles privades


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia