Salut

El Trueta estudia l’impacte de la Covid-19 en l’embaràs

El 6,5% dels 294 parts atesos en tres mesos han estat de dones afectades per la malaltia i s’han fet amb total normalitat

Les altes precoces, 24 hores després del part, es multipliquen per tres

Professionals del servei de ginecologia i obstetrícia de l’hospital Josep Trueta de Girona han iniciat al maig un estudi d’investigació en pacients amb la malaltia que té per objectiu determinar si la Covid-19 causa algun efecte en el creixement del fetus durant l’embaràs, tal com passa amb altres virus SARS. L’estudi, Efectes de la infecció per SARS-CoV-2 sobre el creixement fetal, es basarà en una comparativa de les serologies de les dones que han tingut fills amb restricció de creixement i les que n’han tingut amb un pes normal. Es preveu fer un control sobre una mostra de 170 casos, dels quals 85 nadons van néixer amb pes normal i 85, amb restricció de creixement, segons van informar ahir des de l’ICS

Durant aquests mesos, han parit a l’hospital Trueta 19 dones amb el coronavirus SARS-CoV-2 –10 de les quals no tenien símptomes–, que representen el 6,5% dels 294 parts que hi ha hagut des del 4 de març fins a 31 de maig. Els parts s’han desenvolupat amb total normalitat i no ha nascut cap nadó amb la malaltia, si bé un nounat es va contagiar per contacte durant els primers dies de vida, amb bona evolució clínica. Gran part de les dones que podien acollir-se a una alta 24 hores després del donar a llum (parts de baix risc i amb bon estat de salut de la mare i el fill) ho han fet, de manera que el nombre d’altes precoces s’ha multiplicat per tres. El temps d’hospitalització dels parts per cesària també s’ha reduït en un dia durant tot aquest temps.

LES XIFRES

19
parts
de 294 han estat de dones amb el coronavirus SARS-CoV-2, 10 de les quals no tenien símptomes.
170
casos
s’estudiaran en el marc de l’estudi d’investigació sobre els efectes de la Covid-19 en el creixement.

Fins a 1.707 visites telefòniques

Pel que fa al control de l’embaràs de baix risc, l’han dut a terme les llevadores de l’ASSIR, situat al centre d’especialitats Güell, i de Sarrià, Celrà i Banyoles, i s’ha fet principalment per telèfon. Les visites presencials s’han reduït de 9 a 4. S’han mantingut les ecografies del primer, segon i tercer trimestre, per a les quals ha estat necessari habilitar més consultes a l’hospital Josep Trueta, per tal de garantir les normes de distanciament social i mantenir la protecció de les gestants. El seguiment de l’embaràs d’alt risc també ha estat en part telefònic –sobretot pel que fa a notificació de resultats–, mentre que la resta s’ha fet de manera presencial. Així, de l’1 de gener al 31 de maig s’han dut a terme 1.707 visites telefòniques per part de les llevadores, que han suposat un increment del 438% en relació amb el 2019. D’aquestes, 273 es van fer al mes de març; 649, durant l’abril i 660, durant el maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES