Societat

Les entitats socials demanen no dependre de l’ajut oficial

El síndic, Rafael Ribó, dona suport a les principals agrupacions d’acció social en la demanda “d’empoderament”

Garantir l’alimentació i l’habitatge, i els geriàtrics haurien de ser les prioritats

Els resultats econòmics de la crisi de la Covid 19 duen a una crisi social i les entitats que ja han entomat les demandes socials van fer ahir una crida a la supervivència i a no dependre exclusivament de l’ajut de les administracions i els ciutadans privats que les sustenten. Les principals entitats socials del país, que atenen de primera mà els catalans que requereixen ajut, van fer pública ahir la seva necessitat “d’empoderar-se” i que les administracions els garanteixin finançament per poder atendre la demanda.

La presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, Francina Vila, va recordar que la crisi ha dut a atendre 640.000 persones en tres mesos. La crisi del coronavirus i la pèrdua de feines ha multiplicat per 1,5 el nombre de persones que sol·licitaven ajut a les entitats catalanes per a necessitats alimentàries i ha triplicat la xifra de persones que demanaven suport per poder fer front a la despesa en l’habitatge.

En una roda de premsa conjunta, representants d’entitats i el síndic de greuges, Rafael Ribó van presentar una declaració en què proposen un seguit de mesures urgents i immediates, com ara garantir la cobertura dels fons alimentaris, replantejar el mapa de prestacions o revisar la gestió de residències. Alsina insistia en la necessitat que les associacions no depenguin “d’un finançament precari”. “La resposta a la crisi (social) de la Covid-19 ha de ser com a mínim la mateixa que per a la crisi sanitària”, va advertir.

Per la seva banda, Ribó va assenyalar que calen mesures “immediates” per fer front a les situacions “més difícils i punyents” que viuen els col·lectius més vulnerables. “Volem fer un crit d’alerta a tots els diputats i governants a Catalunya, a la Generalitat i fins i tot a les administracions locals”, va remarcar. Enric Morist, coordinador de Creu Roja a Catalunya, va avisar que la renda garantida i el nou Ingrés mínim Vital (IMV) deixen fora alguns col·lectius, perquè obliguen a tramitar-se de manera telemàtica. Albert Quiles, director d’Amics de la Gent Gran, va criticar el que ha passat amb les residències: “No té nom.” Per això reclamen un “acord de país” per una revisió “ràpida” del model residencial per si hi ha rebrots, però sense deixar de tenir una mirada “llarga” sobre quin ha de ser el model de geriàtrics, per acompanyar també les persones grans que tenien una vida activa i que estan en una soledat “sobrevinguda”.

LES FRASES

Volem fer un crit d’alerta a totes les administracions per garantir l’activitat de les entitats
Rafael Ribó
síndic de greuges
La resposta a la crisi (social) de la Covid-19 ha de ser com a mínim la mateixa que per a la crisi sanitària
Francina Alsina
pres. taula tercer sector
Unes 350.000 persones estan excloses del sistema. No abandonem la trinxera
Francesc Roig
director de càritas catalunya

Lleida multiplica per 4 l’ajut per comprar queviures

L’Ajuntament de Lleida ha destinat 107.000 euros a ajudes econòmiques a famílies per a aliments durant el confinament, una xifra que multiplica per quatre la del mateix període de l’any passat. Entre el 14 de març i el 21 de juny, ha concedit 339 ajuts per a alimentació que han beneficiat a 1.122 persones, 512 de les quals són menors. Les dades les va fer públiques ahir l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, durant la inauguració d’Àgora de Lleida, les jornades de debat organitzades per la Paeria amb la voluntat d’analitzar les oportunitats i les aliances per a la ciutat en l’etapa post-Covid. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va reiterat la necessitat de donar valor a tot el talent de la societat catalana en aquesta etapa de represa. L’Àgora Lleida analitza, ahir i avui, les oportunitats i les aliances per a la ciutat post-Covid, i inclou veus autoritzades de diferents sectors. Busca una resposta ciutadana i unes transformacions a llarg termini que deixen com a aprenentatge la crisi des d’una visió transversal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona