Societat

Barcelona i l’Hospitalet fan front comú contra els brots

Els dos ajuntaments es reuniran amb Salut per estudiar la situació

Els nous casos es disparen a la capital del país l’última setmana

Colau avisa que si hi ha restriccions han de ser consensuades

Les màximes responsables de les dues ciutats que aglutinen quasi dos milions de persones, Ada Colau, de Barcelona, i Núria Marín, de l’Hospitalet de Llobregat, han decidit sumar esforços i coordinar estratègies per plantar cara al rebrot de casos de coronavirus que els afecten i que estan relacionats entre si. Un dels brots de l’Hospitalet té el seu origen en el que es va detectar al Club de Polo de Barcelona, mentre que les autoritats sanitàries de Barcelona consideren “molt probable” que algun dels 458 nous contagis de la setmana passada tingui el seu origen a l’Hospitalet. És per això que les dues ciutats han demanat de reunir-se conjuntament amb el Departament de Salut, activant una comissió de control que es va posar en marxa durant la fase dura del confinament i que es podria reunir avui o demà, com a molt tard.

Dissabte va saltar l’alarma a l’Hospitalet, quan es va anunciar l’existència de diversos brots a la zona nord de la ciutat i que sumen un total de 300 persones afectades, i ahir va ser l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la que va comparèixer per explicar que durant la setmana passada es van detectar 458 nous casos. En rodes de premsa diferents, tant Colau com Marín van fer servir l’expressió “preocupació” per referir-se a la situació, si bé, pel que fa al cas de la capital, Colau va puntualitzar que encara no es pot parlar “d’alarma”.

Tot i voler coordinar mesures amb la Generalitat, estratègia en què no es descarta que pugui sumar-se alguna altra ciutat, a l’Hospitalet ja s’han pres algunes mesures restrictives, com ara el control d’activitats esportives i el tancament d’alguns espais comunitaris, mentre que a Barcelona encara no s’ha pres cap decisió d’aquestes. En aquest sentit, Ada Colau va donar a entendre que qualsevol mesura en aquest sentit es prendrà d’acord amb la Generalitat perquè va parlar de la necessitat de prendre decisions de forma “coordinada”.

A la ciutat de Barcelona la preocupació és motivada pel fet que s’ha passat dels 164 nous casos detectats la primera setmana de juliol als 458 de l’última setmana, amb uns números que encara no són definitius perquè cal actualitzar els del cap de setmana. “És una realitat que preocupa, que no es pot comparar amb el que passa a Lleida”, va dir Colau. Els nous casos corresponen a 24 brots, amb majoria de casos a l’Eixample i Sants. Hi ha un cas d’una persona que va arribar del Pakistan i tres contagis de persones que són a residències geriàtriques.

Les autoritats estan preocupades perquè molts contagis s’han produït a través de relacions en moments d’oci, si bé no queda clar que la festa de Sant Joan –la setmana passada va fer quinze dies– hagi pogut influir decisivament en aquest fet. Preocupen també les dades de l’últim divendres, amb 89 contagiats d’entre 15 i 34 anys i 119 contagis en el col·lectiu d’entre 36 i 64 anys.

Falten rastrejadors

La preocupació d’Ada Colau és deguda a l’augment de casos però també a la falta de rastrejadors que puguin fer el seguiment dels nous malalts per aïllar les persones que hi han tingut contacte. El servei de rastreig de casos de la Generalitat té una plantilla de 120 persones, que es distribueixen en torns de 40 persones, quan es calcula que només per a Barcelona en farien falta 100 si hi hagués un increment de 300 casos.

Colau va explicar que és molt important poder anticipar-se i per aquest motiu l’Ajuntament ha activat un dispositiu que ja va funcionar durant els dies més durs del confinament per poder allotjar en hotels salut persones que hagin de confinar-se a casa i que per les condicions de l’habitatge no puguin fer-ho. El servei també portarà menjar a qui ho necessiti i farà la recollida de les deixalles. També s’activen els agents cívics.

L’Alt Penedès i el Garraf s’activen pels temporers

Les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf estan preparant un protocol extraordinari per gestionar l’arribada dels temporers de la verema per tal d’evitar el risc de propagació de la Covid-19.

Alerta a Reus per un positiu en un club de tennis

Diversos nens d’un grup de competició del Club Tennis Monterols de Reus (Baix Camp) han hagut de ser confinats perquè un d’ells ha donat positiu en les proves PCR.

La Cambra vol mobilitat en clau metropolitana

La Cambra de Barcelona reclama visió metropolitana a les administracions amb responsabilitat sobre la mobilitat per afrontar amb garanties d’èxit la represa de l’activitat econòmica i de la mobilitat.

L’ús obligatori de mascareta es va estenent

L’obligatorietat de dur mascareta que ha imposat Catalunya serà efectiva també a les Illes Balears, Andalusia, Múrcia, La Rioja i Aragó, ja que els respectius governs ho han aprovat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia