Salut

Satisfacció general per haver desencallat el nou Trueta

El consens sobre la seva ubicació al costat del Santa Caterina és gairebé unànime

“És una gran notícia perquè, per fi, es desencalla el nou Trueta.” Marina Geli, la consellera de Salut que, el 2006, va presentar el primer projecte d’un nou hospital Josep Trueta, va congratular-se de l’anunci oficial que ahir van fer les administracions implicades. Amb tot, Geli considera que s’haurien d’avançar els terminis i posar la infraestructura en marxa abans del 2028: “L’espera de vuit anys més em sembla excessivament llarga. Tenim ubicació i un termini, però crec que s’ha d’intentar accelerar.” L’exconsellera s’havia mostrat partidària de construir l’hospital als terrenys de Domeny –“per facilitats, rapidesa i equitat territorial era millor al nord de Girona”–, però creu que el debat sobre el seu emplaçament era secundari. També considera que tenir els dos centres de costat fa innecessària la duplicació de serveis i insta a revisar el “model assistencial” que es pretén fer: “Hem de tenir dues urgències a deu metres de distància? Hem de duplicar serveis? Això potser no té gaire sentit.”

Un dels principals valedors de la ubicació del nou Trueta a Salt, el cardiòleg Ramon Brugada, va rebre la notícia amb molta satisfacció: “Ens permetrà unir esforços i tenir més especialistes, augmentar la cartera de serveis i tenir un sistema públic més potent per atendre les necessitats del territori i dependre menys de Barcelona.” Brugada va recordar que, amb aquesta decisió que s’ha pres, Girona tindrà el parc biomèdic “més gran de Catalunya”. “No parlem d’un parc biomèdic per a 50 anys, sinó per a un futur més llarg. Des del punt de vista assistencial, acadèmic i científic no hi ha dubte que aquesta és la millor decisió”, va precisar.

La notícia també va ser ben rebuda per Jordi Barretina, director de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, situat just al costat de l’hospital Santa Caterina: “És una gran notícia, tant per al nostre institut com per a la recerca biomèdica i la regió sanitària de Girona.” Josep Vilaplana, president del Col·legi de Metges de Girona, va afirmar que aquesta decisió és “cabdal i clau per al futur de tota la regió de Girona”. “Si volem una atenció de qualitat que miri cap al futur necessitem un gran centre hospitalari. Per aconseguir això s’ha de posar tot a la mateixa zona per tenir un parc potent com tenen altres ciutats de Catalunya.” Alícia Rey, presidenta del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Girona, també considera que l’opció de Salt era la millor: “Aquest és un bon emplaçament, sobretot tenint en compte que formarà part d’un gran complex sanitari.”

Molt crítica, en canvi, va ser Maria Àngels Rodríguez, portaveu de sanitat de CCOO Catalunya: “Ara no era el moment de donar aquesta notícia. La preocupació màxima han de ser els rebrots de Covid-19 i la contractació de personal per fer el rastreig.” Rodríguez considera que la notícia és una “cortina de fum” per tapar la “mala gestió” de la pandèmia. “A més, creiem que no hi ha la dotació pressupostària per fer aquest hospital”, va afegir-hi. Pandèmia a banda, la portaveu de CCOO considera que l’emplaçament a Salt no és una bona decisió: “La zona nord quedarà desatesa. A més, no volem perdre ni llits ni treballadors i, si hi ha dos hospitals de costat, hi haurà dues portes d’urgències? No es duplicaran serveis i hi haurà una pèrdua de prestacions.”

Quim Salvi, rector de la Universitat de Girona, es va mostrar satisfet que s’hagi desencallat el projecte: “Això afectarà no només l’hospital, sinó tot el campus de salut, ja que el projecte preveu una part docent i de recerca que inclou les facultats d’Infermeria i Medicina, així com els centres adherits que ja hi tenim.” També Guanyem Girona, principal partit a l’oposició al consistori gironí, va celebrar l’acord. “Ens hem d’alegrar que els criteris sociosanitaris hagin prevalgut per damunt dels localismes”, va explicar Lluc Salellas. “Tenir el millor parc hospitalari possible ens permetrà gestionar millor crisis futures”, va dir en relació amb la pandèmia actual. Quim Ayats (ERC Girona) va destacar que el projecte del nou Trueta “ha d’anar encaminat en la direcció d’un hospital de prestigi i de referència a tot el país”. El PSC de Salt va celebrar la notícia en una piulada: “És una notícia fantàstica que dinamitzarà molt la nostra vila en uns moments difícils per a molts veïns.”

LES FRASES

Hem de veure què significarà tenir dos hospitals de costat. Duplicarem serveis? Potser no té sentit
Marina Geli
EXCONSELLERA DE SALUT
Un campus que integrarà assistència, recerca i docència ens permetrà competir per més recursos
Ramon Brugada
CARDIÒLEG
Els terrenys de Salt no estan urbanitzats i són inundables. Però paguem tots i si no surt bé no passa res
Maria Àngels Rodríguez
PORTAVEU DE SANITAT DE CCOO
Amb aquest acord hi guanyem tots. Guanyarem en assistència, docència, recerca i prestigi
Josep Vilaplana
PRESIDENT DEL COL·LEGI DE METGES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia