Salut

Simón rebutja parlar de “segona onada” de Covid-19 i diu que la capacitat hospitalària no està en compromís a cap CCAA

El director del CCAES xifra en 580 els brots actius i insta a arribar al setembre amb el menor nombre de casos possible

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha rebutjat parlar d’una “segona onada” de coronavirus a l’Estat espanyol i ha dit que els brots no estan “en absolut posant en compromís la capacitat hospitalària de cap CCAA”, tot i els “petits increments” d’hospitalització a territoris com Catalunya.

Simón ha fet una crida a “arribar al setembre amb la menor transmissió comunitària possible” per si al setembre es dispara amb la tornada als llocs de treball i a les escoles. D’aquesta manera, “el punt de partida serà més baix” i el procés d’increment serà “més lent”.

En roda de premsa aquest dijous al Ministeri de Sanitat, Simón ha xifrat en 580 els brots actius amb 6.900 casos associats.

Els més complicats de gestionar són els generats en locals d’oci tot i que no són els més nombrosos però sí els que generen més casos associats. Els ha xifrat en 46 d’actius amb 1.500 casos, uns 32 de mitjana. Hi ha més brots per contacte social a festes familiars o amb amics, 106 però amb 900 casos associats, uns vuit de mitjana. Pel que fa als brots associats a temporers, són 30 que afecten 500 persones, unes 15 de mitjana.

El director del CCAES ha apuntat que mentre Catalunya està en “fase de control i de descens” amb una “bona” evolució, altres CCAA com Madrid estan en “fase d’ascens” i estan notificant un volum important de casos. Fa diversos dies que Madrid supera Catalunya en la notificació de diagnosticats el dia previ.

Simón ha destacat que s’està detectant un “nombre important de casos” i es fa de forma “precoç”, amb un 50% d’asimptomàtics de mitjana. Al conjunt de l’Estat s’estan identificant prop de 81.000 sospitosos a la setmana dels quals un 10% es converteixen en casos. Simón ha dit que mentre “no hi hagi una transmissió descontrolada que no estigui associada majoritàriament a brots”, no es pot parlar de segona onada.

Simón ha explicat que a Madrid hi ha un percentatge de detecció d’asimptomàtics de només el 15%, molt més baix que la mitjana espanyola del 50%. “No és un bon indicador”, ha dit, perquè podria dir que els diagnòstics es fan tard, quan la persona ja ha desenvolupat simptomatologia i, per tant, contagia més.

“Hem de valorar si estan fent proves en les persones a les quals cal realment fer-les, si cal incrementar la capacitat o si estan fent una bona selecció de persones sospitoses”, ha apuntat. Segons Simón, aquest indicador no ha de ser preocupant si l’aïllament es fa des de l’inici de símptomes.

Pel que fa als sanitaris infectats, 106 han iniciat símptomes en els últims set dies i des de l’11 de maig s’han detectat 3.377 positius. D’altra banda, els casos importats en l’última setmana se situen en 222.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia