Societat

La Xina patenta la nova vacuna per a la Covid-19

Les autoritats sanitàries en van aprovar l’ús militar a finals del mes de juny passat

Els mitjans oficials assenyalen que el vaccí, creat per una farmacèutica i un institut militar, podria ser produït en massa molt aviat

La Xina va registrar aquest dilluns, a la seva Oficina de Propietat Intel·lectual, la primera patent al país d’una vacuna per prevenir que es desenvolupi el coronavirus en el cos humà, segons van informar els mitjans oficials del país. La vacuna ha estat desenvolupada per la biofarmacèutica CanSino Biologics i l’institut de recerca de l’Acadèmia de Ciències Militars, i tan sols fa unes setmanes, a finals del mes de juny, rebien el permís de les autoritats sanitàries xineses per poder-ne fer ús en l’àmbit militar. La fase III dels assajos es faran a l’Aràbia Saudita, tot i que la farmacèutica també està negociant amb el Brasil i Xile, que també s’han ofert per ser la seu de les darreres proves d’aquesta vacuna.

Els resultats de la fase II d’aquest vaccí han mostrat resultats encoratjadors i van ser publicats a finals del mes de juliol en la revista científica The Lancet. Els resultats de la recerca publicats per aquesta revista científica asseguren que després dels primers assajos del mes de maig passat, es van fer proves a 508 persones, amb resultats positius, demostrant que el vaccí és segur i genera una resposta immune de les persones tractades.

La farmacèutica CanSino Biologics ha assegurat en un comunicat de premsa que el fet que les autoritats hagin acceptat registrar la patent és una “garantia que confirma l’eficàcia i seguretat” de la vacuna. A més, l’empresa assegura que estan preparats per fer-ne una producció massiva, ja que és “ràpida i fàcil” i pot induir el cos “a generar una forta resposta immune cel·lular i humoral en poc temps”, segons ha explicat la premsa local, tot i que en el comunicat no s’especifica cap data ni cap període de temps.

Virus del refredat

La vacuna, anomenada Ad5-nCoV, utilitza un virus debilitat del refredat comú per introduir material genètic del nou coronavirus dins el cos humà. El seu objectiu és entrenar el cos perquè produeixi anticossos que reconeguin la proteïna en forma de llança del coronavirus i el combatin. Tot i això, cap dels participants dels assajos de les dues primeres fases va estar exposat a virus després de la inoculació de la vacuna, pel que encara és molt aviat per saber si la vacuna protegeix o no contra el virus. Això es podrà veure durant la fase III, que involucra un nombre molt més gran de participants. Normalment el període perquè una vacuna estigui disponible per a ús massiu és d’almenys entre 12 i 18 mesos, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), tot i que aparentment la Xina va accelerar els processos a causa de l’emergència sanitària global i s’hi es permet la realització d’estudis i experimentar amb fases al mateix temps.

Rússia ja en produeix

El primer lot de la vacuna Sputnik V, creada per Rússia per prevenir el coronavirus, va superar ahir la xifra de 15.000 dosis, segons va informar ahir els laboratoris Binnopharm que la produeixen. Divendres de la setmana passada, l’empresa va anunciar la producció en sèrie de la vacuna i, tot i que aleshores no es van especificar les quantitats que es produirien, ahir Binnopharm va revelar que “el primer lot industrial de la vacuna va ser de 15.500 dosis”, segons l’agència TASS. Al contrari de la vacuna xinesa, d’aquest vaccí se’n saben molt poques coses i no se n’ha fet públic cap estudi.

El registre internacional de l’OMS té monitoritzades 167 vacunes experimentals contra el coronavirus, però tan sols un total de 29 estan en fase d’avaluació clínica, i sis, en els últims períodes d’experimentació. La gran tensió entre els grups, empreses i països que estan al darrere de les principals vacunes que estan arribant als darrers passos és molt alta, ja que fins ara ha esdevingut la fita científica més important d’aquest segle i, a més, la vacuna és l’obscur objecte de desig de tots els actors geopolítics del moment.

El Japó rep una patacada històrica del PIB pel virus

L’economia del Japó es va enfonsar un 7,8% intertrimestral en el segon trimestre de l’any per l’impacte de la Covid-19. És la patacada més gran registrada en la sèrie històrica, que es remunta al 1980, tot i que les autoritats van indicar ahir que des del 1955 no es veuen xifres així, superant la caiguda del 4,8% del primer trimestre del 2009 després del col·lapse de Lehman Brothers. La tercera economia més gran del món, després de les dels Estats Units i la Xina, fa tres mesos que té retrocessos, per la qual cosa s’enfonsa més en la seva recessió.

El País Basc continua sense descartar els “tocs de queda”

El País Basc va entrar ahir de nou en situació d’emergència sanitària i avui anunciarà les noves mesures restrictives. El govern basc continua sense descartar que, en el futur, es puguin establir “tocs de queda, de manera quirúrgica“, tot i que no de manera generalitzada, sinó només en zones d’especial afecció. En qualsevol cas, de moment no recorrerà a la mesura, va explicar la consella de Desenvolupament Econòmic i Infraestructures, Arantxa Tapia. L’emergència sanitària permet al lehendakari Iñigo Urkullu assumir el comandament únic de la crisi.

El govern espanyol sancionarà els antimascareta

El delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, va dir ahir que se sancionarà “amb la màxima duresa” permesa per la llei els qui diumenge van protestar a Madrid contra la mascareta i les altres mesures per frenar el virus sense respectar les pautes sanitàries essencials.

L’Església de l’Amor Màxim de Seül, focus d’un brot

Una església de Seül s’ha convertit en el principal focus de contagis a Corea del Sud, i és en el punt de mira del govern per haver convocat concentracions en ple repunt. Ahir es van confirmar 70 nous positius, que eleven a 319 els infectats vinculats a l’Església de l’Amor Màxim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona