Salut

Els cribratges intensius troben al voltant d’un 2% de positius asimptomàtics

Salut estudia fer-ne també a Reus, on el risc de rebrot s’ha multiplicat per quatre en dues setmanes

A Sabadell se citarà la població jove per SMS

Els cribratges intensius de Covid-19 que el Departament de Salut està fent en diferents punts del territori treuen a la llum un 2,2% de positius asimptomàtics. De moment, es tracta de 345 persones portadores del SARS-CoV-2 que no n’eren conscients i que podien continuar infectant-ne d’altres, però que, en saber-ho i mantenir la quarantena a casa, podran tallar la cadena de transmissió.

Salut va indicar ahir que ha fet 15.556 proves PCR en aquests cribratges sistemàtics en zones de risc elevat, una xifra que a hores d’ara haurà crescut, perquè es va fer pública abans d’iniciar l’operació a Benifallet (Baix Ebre), on hi ha un brot que ha obligat a tancar les activitats turístiques i de restauració.

Aquests cribratges es fan a partir de diferents estratègies en funció de les necessitats del territori i de com es localitza la infecció. Es poden centralitzar en carpes sanitàries temporals, als centres d’atenció primària o en equipaments com centres cívics i, si convé, recollint les mostres porta a porta. Algunes campanyes s’han fet per àrees bàsiques de salut, mentre que d’altres s’han focalitzat en veïns de carrers concrets amb una casuística concreta. A Sabadell, es fila encara més prim i al barri de Ca n’Oriac ja s’ha començat a fer proves PCR a la població jove (d’entre 15 i 35 anys) i asimptomàtica, que és contactada mitjançant un missatge al mòbil.

El fet d’intervenir a territoris on se sap que la transmissió és alta eleva el percentatge d’asimptomàtics detectats: les proves que es van fer en un barri de Granollers van revelar un 10% de portadors del coronavirus. A Torregrossa (Pla d’Urgell), la xifra va baixar a un 3% i les que s’han fet en diferents barris de Barcelona han quedat en un 2%. Per contra, els controls que s’han fet de manera més aleatòria, com a Vilafranca, només van reportar un 0,5% de positius.

Creixement a Reus

Un dels pròxims cribratges massius podria tenir lloc a Reus, on la situació s’està complicant. En dues setmanes s’ha multiplicat per quatre l’índex de rebrot, que és més alt que al març o l’abril. L’Ajuntament ho atribueix a l’activitat social i familiar a barris concrets. De fet, el cap de setmana es va frenar una festa per a més d’un centenar de joves.

La situació també s’ha complicat a la Seu d’Urgell, un territori que era dels més tranquils del país però que amb el turisme estival s’ha reactivat i on en una setmana s’ha triplicat el risc de rebrot.

LA XIFRA

345
positius
de coronavirus que no havien presentat símptomes s’han detectat en els cribratges sistemàtics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt