Salut

Els cribratges intensius troben al voltant d’un 2% de positius asimptomàtics

Salut estudia fer-ne també a Reus, on el risc de rebrot s’ha multiplicat per quatre en dues setmanes

A Sabadell se citarà la població jove per SMS

Els cribratges intensius de Covid-19 que el Departament de Salut està fent en diferents punts del territori treuen a la llum un 2,2% de positius asimptomàtics. De moment, es tracta de 345 persones portadores del SARS-CoV-2 que no n’eren conscients i que podien continuar infectant-ne d’altres, però que, en saber-ho i mantenir la quarantena a casa, podran tallar la cadena de transmissió.

Salut va indicar ahir que ha fet 15.556 proves PCR en aquests cribratges sistemàtics en zones de risc elevat, una xifra que a hores d’ara haurà crescut, perquè es va fer pública abans d’iniciar l’operació a Benifallet (Baix Ebre), on hi ha un brot que ha obligat a tancar les activitats turístiques i de restauració.

Aquests cribratges es fan a partir de diferents estratègies en funció de les necessitats del territori i de com es localitza la infecció. Es poden centralitzar en carpes sanitàries temporals, als centres d’atenció primària o en equipaments com centres cívics i, si convé, recollint les mostres porta a porta. Algunes campanyes s’han fet per àrees bàsiques de salut, mentre que d’altres s’han focalitzat en veïns de carrers concrets amb una casuística concreta. A Sabadell, es fila encara més prim i al barri de Ca n’Oriac ja s’ha començat a fer proves PCR a la població jove (d’entre 15 i 35 anys) i asimptomàtica, que és contactada mitjançant un missatge al mòbil.

El fet d’intervenir a territoris on se sap que la transmissió és alta eleva el percentatge d’asimptomàtics detectats: les proves que es van fer en un barri de Granollers van revelar un 10% de portadors del coronavirus. A Torregrossa (Pla d’Urgell), la xifra va baixar a un 3% i les que s’han fet en diferents barris de Barcelona han quedat en un 2%. Per contra, els controls que s’han fet de manera més aleatòria, com a Vilafranca, només van reportar un 0,5% de positius.

Creixement a Reus

Un dels pròxims cribratges massius podria tenir lloc a Reus, on la situació s’està complicant. En dues setmanes s’ha multiplicat per quatre l’índex de rebrot, que és més alt que al març o l’abril. L’Ajuntament ho atribueix a l’activitat social i familiar a barris concrets. De fet, el cap de setmana es va frenar una festa per a més d’un centenar de joves.

La situació també s’ha complicat a la Seu d’Urgell, un territori que era dels més tranquils del país però que amb el turisme estival s’ha reactivat i on en una setmana s’ha triplicat el risc de rebrot.

LA XIFRA

345
positius
de coronavirus que no havien presentat símptomes s’han detectat en els cribratges sistemàtics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia