Societat

Barcelona es va encomanar a la Mercè per salvar-se de l’epidèmia de febre groga del 1821

L’Arxiu Diocesà treu a la llum els documents on figuren els actes organitzats davant l’emergència sanitària del 1821

La ciutat ja havia demanat ajuda a la Mare de Déu per la plaga de llagostes de 1687, a la que fa al·lusió el cartell de la festa d’aquest any

L’Arxiu Diocesà de Barcelona ha tret a la llum els documents que detallen com des de l’Ajuntament de la ciutat es va demanar, al setembre del 1821, la intercessió de l’Església davant l’emergència sanitària que vivia la ciutat per la febre groga que va causar la mort a més de 8.000 persones. En aquell moment el Bisbat va atendre aquesta petició amb l’organització de diferents actes religiosos els dies 18, 20 i 22 de setembre.

L’Arquebisbat de Barcelona ho explica en un comunicat dues setmanes després que es fes públic el cartell de la Mercè d’enguany, on apareix una noia amb mascareta amb una llagosta en referència a la petició d’ajuda a la Mercè per la plaga de llagostes de Barcelona del 1687.

Els documents detallen com la Junta municipal de sanitat de Barcelona exposava que treballava per proporcionar “tot l’alleujament possible als malalts, tant en l’àmbit espiritual com en el temporal”. En aquest sentit, indicava que en les circumstàncies d’aquell moment calia “implorar la misericòrdia del totpoderós a través dels seus ministres, com es practica en aquests casos”.

No obstant això, la crisi sanitària no va remetre i, tal i com també recull el Diari de Barcelona, aquell mes d’octubre la feligresia va sol·licitar fer una processó per demanar la intercessió directa de la Mercè. Finalment, l’Ajuntament la va autoritzar per al dia 8 d’octubre.

L’epidèmia va començar a remetre al novembre i el 25 d’aquell mes es va celebrar un solemne Te Deum a la Catedral en acció de gràcies per l’afebliment de la seva virulència. El 30 de desembre, cinc dies després de donar-se per extingida, totes les autoritats civils i eclesiàstiques, amb una afluència massiva de barcelonins, van fer una processó final d’agraïment directe a la Mare de Déu, segons exposa l’Arquebisbat de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra