Societat

Entren en vigor les restriccions a Madrid enmig de protestes veïnals

Milers d’afectats tornen a sortir al carrer contra les mesures “segregadores” imposades pel govern de Díaz Ayuso

Els experts qüestionen l’eficàcia de l’actuació

Restringida la mobilitat a Madrid sud. Prop dels 850.000 habitants de les 37 àrees sanitàries afectades per les mesures imposades pel govern del PP i Cs no poden sortir d’aquestes zones des d’avui, excepte per fer activitats imprescindibles, com anar a treballar. És a dir, podran anar a qualsevol altra part de la Comunitat de Madrid a treballar, fins i tot podran agafar el metro per desplaçar-se, però un cop tornin a la seva àrea s’hauran de quedar a casa.

Els veïns de les zones afectades estan indignats. Divendres van sortir als carrers per protestar contra la gestió que ha fet de la pandèmia el govern presidit per Isabel Díaz Ayuso i ahir hi van tornar.

Milers de veïns de les 37 àrees sanitàries afectades, que a banda de ser les més perjudicades per la segona onada de la pandèmia també són on resideix la població amb la renda més baixa, es van mobilitzar contra les mesures imposades, ja que consideren que són segregadores i que arriben tard i són insuficients, així com per reclamar més recursos per a la sanitat pública. “No és confinament, és segregació”, “Ayuso, dimissió”, “Sanitat pública”, “+ sanitat, - segregar” i “Aguado, els ciutadans virus sou vosaltres” són algunes de les consignes que es van poder sentir durant la protesta. “Són mesures que arriben malament i tard, com sempre, i que no són suficients”, assenyalava en declaracions a l’agència Efe l’Alejandro, veí de la zona afectada, de la mateixa manera que la Mónica, que considera que “si s’haguessin adoptat unes mesures abans, a tot Madrid”, ara estarien “millor”. Segons aquesta veïna de Vallecas, “si continues agafant el metro per anar a la feina i va ple, aleshores els contagis no s’aturaran”, deia.

Reunió amb Sánchez

Els veïns afectats no són els únics que qüestionen l’eficàcia de l’actuació del govern de Díaz Ayuso, que avui rebrà el president espanyol, Pedro Sánchez, per avaluar la situació epidemiològica a Madrid.

Els experts també tenen dubtes per la “conurbació” de l’àrea metropolitana, el curt període d’aplicació (14 dies) i que les mesures no s’acompanyen de més recursos. “Tot i que hi haurà vigilància i control, no es confinarà la població com en la primera part de la pandèmia i el temps serà reduït. Previsiblement, els resultats no seran tan eficaços”, va dir José María Molero, de la Societat Madrilenya de Medicina de Família i Comunitària. Pel doctor Javier Segura, de l’Associació Madrilenya de la Salut Pública, “l’eficàcia serà limitada, ja que s’aplica a 37 zones i no a la resta de la regió, on la transmissió comunitària és prou alta per restringir la mobilitat com en una fase 1 alleugerida”.

Exportar casos

Per la seva banda, el cap de medicina preventiva i epidemiologia de l’hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, també va reconèixer que la situació de la pandèmia de coronavirus a Madrid “és molt complicada” i podria posar en perill altres territoris.

En declaracions a Catalunya Ràdio, el doctor Trilla va recordar que Madrid “és una ciutat molt cosmopolita on es mou molta gent”, i que, si no es prenen mesures ara que “les taxes d’incidència són tan altes”, hi ha “risc d’exportar casos no només al voltant de Madrid, sinó també a Castella i Lleó, Castella-la Manxa i també a Barcelona, que és una destinació molt important d’intercanvi de persones amb Madrid”.

Multes de gairebé 11.000 euros a Anglaterra

El nombre total de morts per la pandèmia es va elevar ahir a 954.417, després de sumar-hi més de 5.300 defuncions dissabte, mentre que el nombre de casos de coronavirus va superar els 30,6 milions, d’acord amb les dades facilitades ahir per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Amèrica suma més de la meitat dels contagis, amb 15,4 milions, seguida d’Àsia (6 milions) i Europa (5,1 milions). La situació al Vell Continent ha empitjorat en les darreres setmanes. Preocupa especialment la situació de l’Estat espanyol i el Regne Unit. De fet, el govern britànic “no descarta” endurir en qüestió de dies les restriccions socials a Anglaterra o aplicar confinaments selectius en vista del repunt del nombre de casos. De moment, i d’acord amb una directiu publicada ahir, els que hagin donat positiu i incompleixin la quarantena per evitar contagiar altres persones, s’enfrontaran a partir del dia 28 a Anglaterra a sancions econòmiques de fins a 10.690 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona