Societat

Sanitat recomana a Ayuso sense èxit estendre les mesures de confinament a tota la ciutat de Madrid

Illa evidencia la manca d’acord amb la Comunitat de Madrid, que confina només vuit zones més

Zapatero, al ministre: “Han passat quatre dies i no ha passat res nou. Creiem que hem de seguir amb el nostre full de ruta”

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha comparegut per posar de manifest la manca d’entesa al sí del grup de cooperació creat amb la Comunitat de Madrid (CAM) per combatre la propagació del virus. En una roda de premsa convocada per sorpresa, Illa ha explicat que les recomanacions que el Ministeri ha fet a la CAM van molt més enllà de les que a la mateixa hora anunciava el viceconseller de Salut, Antonio Zapatero, que bàsicament ampliaven el confinament a 8 zones més. Segons ha explicat el ministre, l’executiu havia recomanat a la CAM estendre les mesures de confinament “a tota la ciutat de Madrid i municipis que presentin incidències per sobre els 500 casos per 100.000 habitants”. “Veurem que passa als pròxims dies”, ha advertit.

La Moncloa ha convocat la roda de premsa d’Illa contraprogramant la que havia anunciat a les 12 del migdia el viceconseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Antonio Zapatero.

Illa ha comparegut per recordar que “en l’estadi actual” correspon adoptar decisions a la Comunitat de Madrid, però considera que “per transparència” també cal “posar en valor” les recomanacions del Ministeri que “creiem que són les que s’han d’adoptar a Madrid”.

En concret, segons el ministre, en les reunions amb la CAM el Ministeri ha recomanat que les mesures que ja s’han activat “s’estenguin a tota la ciutat de Madrid i municipis que presenten incidències per sobre els 500 casos per 100.000 habitants”.

També que es mantingui el permís de circulació de les persones però amb recomanació explícita “d’evitar qualsevol moviment innecessari a tota la CCAA”. A més, “que es prohibeixi el consum en barra als bars i restaurants a tota la CCAA, i no només a les àrees confinades”, i que “a tota la CCAA es restringeixi l’ocupació de les terrasses a un 50%.

Illa ha recordat que cal actuar amb “determinació” i “prendre el control de la pandèmia a la Comunitat de Madrid” perquè vindran “setmanes molt dures”.

“Hem valorat traslladar en públic les recomanacions” per “transparència”, ha dit el ministre, i “veurem com evolucionen les coses en els pròxims dies”.

Més restriccions

La comunitat de Madrid amplia les restriccions de mobilitat a vuit zones més a partir de dilluns i recomana evitar “moviments innecessaris” a tota la regió. El viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero, ha explicat que aquestes zones, que se sumen a les 37 en vigor des d’aquesta setmana, tenen un percentatge d’incidència de 1.000 casos per cada 100.000 habitants. En concret, s’hi afegeixen Panaderas (Fuenlabrada), Miguel Servet i Doctor Trueta (Alcorcón), García Noblejas (districte de Ciudad Lineal), Vicálvaro-Artilleros (Vicálvaro), Orcasitas (Usera), Campo de la Paloma i Rafael Alberti (Puente de Vallecas).

Zapatero també ha anunciat que s’ha començat el procés d’habilitació d’hotels per rebre pacients i que, a hores d’ara, ja n’hi ha un Leganés preparat per rebre pacients.

En relació als tests ràpids, ha detallat que ja compten amb 5 milions de tests i que es començaran a fer la setmana que ve a Puente de Vallecas.

Zapatero respon Illa

El viceconseller de Salut Pública de Madrid ha respost al ministre Illa, sobre la recomanació d’estendre les mesures de confinament a tota la regió: “Han passat quatre dies des que es van prendre mesures i no ha passat res de nou. Creiem que hem de seguir amb al nostre full de ruta”. En la roda de premsa d’anunci de les mesures, Zapatero ha admès que no tenia constància de la convocatòria en paral·lel del ministeri i que Illa va plantejar el confinament total en la reunió de dijous. Malgrat això, ha dit que els van exposar els seus motius pels quals “Madrid creia que havia de seguir en aquesta línia de gestió”.

Zapatero també ha criticat que dilluns es donés el vistiplau a les mesures aprovades i que en la reunió de dimarts tampoc fessin propostes en aquest sentit. A més, ha demanat criteris generalitzats per a totes les CCAA.

“S’ha de ser prudent en les mesures que es prenen perquè es poder perllongar en el temps i tenir conseqüències igual de dolentes que el propi virus”, ha afegit. Tot i això, ha dit que caldrà analitzar l’evolució de la situació i que Madrid “prendrà totes les mesures que calguin per protegir els ciutadans”.

En relació a l’espai de cooperació, ha dit que li sembla bé que hi sigui però ha advertit que no pot ser un “espai d’imposició”.

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ratifica les restriccions per frenar l’expansió de la Covid-19

Es tracta de les mesures que han entrat en vigor aquest dilluns
ACN

La secció octava de la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha ratificat les mesures acordades per la Conselleria de Sanitat de Madrid.

Es tracta de les restriccions que han entrat en vigor aquest dilluns i que inclouen 37 àrees bàsiques. El tribunal recorda que si l’administració sanitària decidís prorrogar les actuacions, hauria de tornar a demanar la seva ratificació.

En la interlocutòria, que compta amb un vot particular, els jutges recorden que “serà la intensitat de la limitació dels drets fonamentals afectats, la que condicionarà en cada cas l’exigència d’utilitzar altres instruments jurídics més idonis des de la perspectiva constitucional”.

Malgrat això, reafirmen la “competència de l’autoritat autonòmica per adoptar les mesures restrictives” per “raons de salut pública, especialment quan els límits imposats a la llibertat de circulació es deuen a l’intent de preservar el dret fonamental a la salut i a la integritat física”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia