Salut

L’inici del curs “tensa” Girona i Salt

Salut es planteja fer un cribratge massiu entre alumnes i familiars d’un institut de Salt

Augmenten els ingressos de gironins als hospitals

L’inici del curs escolar ha “tensat” la situació a Girona i Salt, de manera que ha fet necessari l’allargament de les mesures restrictives en aquests dos municipis tot i que, segons Salut, si no s’haguessin aplicat, la situació hauria estat pitjor. El director territorial del CatSalut a Girona, Miquel Carreras, considera que caldrà estar molt atents els propers 15 dies per veure si els casos de Covid-19 augmenten o s’estabilitzen, però, tot i això, considera que estan “fora de lloc” les mesures que des de Madrid es volen imposar en ciutats de més de 100.000 habitants. Carreras insisteix que no cal abaixar la guàrdia a la regió sanitària de Girona i per això s’està estudiant la possibilitat de fer un cribratge massiu en un institut de Salt on hi ha el major nombre de casos. Un cribratge massiu que voldria dir fer les proves tant a alumnes com als familiars que conviuen amb ells.

“A Girona i Salt veiem petites millores, però no hem baixat prou”, va dir ahir Carreras. Les últimes dades situen en 433 el risc de rebrot a Girona ciutat –ha baixat respecte a les dades del dia anterior–, i en 670 a Salt, que també ha baixat de manera notable, però encara se situen per sobre de la barrera dels 100, que indica risc molt alt. Així mateix, Carreras va explicar que les actuacions que es decideixen es miren en l’àmbit global, de tota la regió, i que allà on hi ha més tensió és a l’atenció primària. “La tensió no és als centres hospitalaris”, va dir, i va anunciar un pla de reforç en aquest àmbit.

Entre els motius que poden explicar per què les dades no són tan positives com es voldria hi ha l’inici del curs escolar, que ha generat moltes “interferències”, segons Carreras. De totes maneres, el delegat de Salut a Girona es mostrava satisfet perquè, tot i aquest inici, no s’havia empitjorat tant com s’esperava gràcies a la bona predisposició en l’àmbit escolar en relació amb les mesures aplicades, i a les actuacions concretes que ja s’havien fet a Girona i Salt. “Hem de saber que hem de conviure amb la malaltia”, insistia, però, Carreras, que avançava que serà habitual que hi hagi repunts en un moment o altre. Així mateix, va explicar que la setmana passada ja es van fer unes 150 PCR a la zona est de Girona, arran d’un brot amb 14 casos positius de Covid-19.

Cafè per a tothom

Pel que fa a l’anunci de Madrid, Miquel Carreras va recordar que a Catalunya fa temps que s’actua per prevenir l’augment de casos. “Les actuacions les fem perquè ho veiem així i no hem d’esperar que arribin determinats números”, va dir criticant aquest “cafè per a tothom” que es proposa des del govern espanyol. “No es pot comparar Girona amb Madrid. A Madrid no han fet res, nosaltres som més previsors”, va dir.

El Ministeri de Sanitat, després d’acordar-ho amb Madrid, vol restringir la mobilitat en municipis amb més de 500 casos per 100.000 habitants. En el cas de la regió sanitària de Girona, l’única població que supera els 100.000 habitants és Girona, i en aquesta ciutat les últimes xifres situen en 397 els casos per cada 100.000 habitants. “A Madrid s’han adormit i no s’ha fet res, mentre anaven veient com els números empitjoraven; per contra, nosaltres hem actuat, ens hem avançat i hi hem donat resposta”, va insistir Carreras.

Augmenten els ingressos

Actualment, 87 gironins estan ingressats en algun centre hospitalari per Covid-19; són set persones més que a principis de setmana. D’aquests, 21 són a l’UCI –quatre persones més que a principis de setmana–. Ala regió sanitària de Girona hi ha actualment 55 llits d’UCI. Els casos confirmats de Covid-19 a la regió ja se situen en 14.079 des de l’inici de la pandèmia. Pel que fa al nombre de persones que han mort a causa de la pandèmia, Salut ja en té comptabilitzades 865 –cinc més que a principis de setmana.

Pel que fa a la situació en l’àmbit comarcal, la Selva s’afegeix al Ripollès i ja són dues les comarques amb un índex moderat de rebrot. Tota la resta es mantenen en un risc elevat, especialment la Cerdanya, amb un índex de 644,9, seguida del Pla de l’Estany, amb 512,7, i el Gironès, amb 378. Pel que fa als municipis amb més risc, a banda de Salt i Girona, també s’hi afegeix Banyoles, amb un índex de rebrot de 367,2.

LES FRASES

A Girona i a Salt veiem petites millores, però no hem baixat prou

LES XIFRES

Hem de tenir molt present que haurem de conviure amb la malaltia
Miquel Carreras
director territorial de salut
87
gironins
estan ingressats en algun centre hospitalari, 21 dels quals a l’UCI.
865
gironins
han mort des de l’inici de la pandèmia; cinc aquesta mateixa setmana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona