Salut

El Consell Interterritorial de Salut aprova les mesures de Sanitat sense el suport de Madrid

Illa ha d’aclarir ara com actuarà als municipis madrilenys que superen els llindars

El Consell Interterritorial de Sanitat ha aprovat aquest dimecres el document de mesures que el Ministeri de Sanitat ha posat sobre la taula per restringir la mobilitat a municipis de més de 100.000 habitants que superin una incidència acumulada de més de 500 casos per 100.000 habitants, tinguin més d’un 10% de PCR positius i un índex d’ocupació de l’UCI superior al 35%.

Malgrat que el document es va pactar aquest dimarts entre el Ministeri i la Comunitat de Madrid, el govern d’Isabel Díaz Ayuso ha votat en contra de la proposta juntament amb altres comunitats governades pel PP com Galícia i Andalusia.

La consellera de Sanitat, Alba Vergès, ha afirmat que Catalunya no se sent interpel·lada pel document perquè totes les seves ciutats tenen índexs inferiors als que retrata i perquè Catalunya sempre actua abans d’arribar a aquests nivells.

La proposta que el Ministeri de Sanitat ha posat sobre la taula del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut inclou el tancament perimetral de Madrid i deu ciutats més de la comunitat. Entre elles, Alcalà de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Leganés o Torrejón de Ardoz, segons ha avançat la Ser.

Totes elles tenen més de 100.000 habitants i compleixen els tres criteris de més de 500 casos per cada 100.000 persones, un 10% de positius i una ocupació de l’UCI superior al 35%. Hi ha dues ciutats més, Pamplona i Logronyo, que estarien al límit dels criteris fixats.

El document preveu que en aquestes àrees hi hagi limitacions de mobilitat en els accessos i sortides, reunions d’un màxim de sis persones, el tancament de locals a les deu de la nit, aforament a la meitat i el tancament de parcs. A més, les CCAA afectades hauran de “reforçar” les seves capacitats de detecció precoç i “control” de la malaltia.

Entre les mesures “mínimes a aplicar”, hi ha les restriccions d’entrada i sortida de persones excepte per anar al metge, acudir a la feina, anar a l’escola, tornar al lloc de residència habitual, tenir cura de persones dependents o causes de força major. La circulació de persones dins dels municipis serà possible “sempre respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva”.

Les trobades entre persones es reduiran a un màxim de sis, excepte que siguin convivents i en cas d’activitats laborals i institucionals. També contempla el tancament de bars i locals comercials a les deu de la nit, amb un aforament del 50% i la prohibició del consum en barra. En el cas de locals amb terrasses a l’exterior, l’aforament serà del 60%. L’hora de tancament, a més, no podrà superar les 23.00 hores, a excepció de l’entrega de menjar a domicili.

Les taules o agrupacions de taules hauran de guardar una distància d’almenys 1,5 metres respecte de les cadires assignades a la resta de taules o agrupacions de taules. Tampoc hi podrà haver més de sis persones per taules o agrupacions de taules.

La Comunitat ha fet públic un comunicat on finalment s’ha desentès del preacord assolit i ha apostat per no restringir tot Madrid. La conselleria defensa que cal tenir en compte que la ciutat “és un conjunt de 21 districtes, dels quals 18 superen els 100.000 habitants”. “Per tant, els índexs no es poden aplicar, en el seu conjunt, a tota la ciutat”, remarca el comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia