Societat

Vic i Manlleu veuen les restriccions com una “oportunitat” per revertir la corba

Demanen més vigilància policial després de detectar estudiants de grups confinats en parcs incomplint les quarantenes

Els Ajuntaments de Vic i Manlleu veuen les noves restriccions per contenir els brots de covid-19 que han entrat en vigor aquest dijous com una “oportunitat” per revertir la corba de contagis. Apel·len a la responsabilitat ciutadana. “No volem tornar al confinament total i, amb les dades actuals, estem en un moment d’alerta”, ha subratllat l’alcaldessa de Vic, Anna Erra. Des de Manlleu, a més, s’ha demanat reforçar la vigilància policial amb els Mossos després de detectar estudiants de grups confinats en places de la ciutat, incomplint així amb la quarantena. A banda de les mesures del PROCICAT, els consistoris també han ordenat el tancament de parcs infantils i les pistes esportives a l’aire lliure.

Les noves restriccions per contenir brots de covid-19 a Vic i Manlleu han de servir per aconseguir revertir la corba de contagis. Segons paraules de la gerent en funcions de la regió sanitària de la Catalunya Central, Teresa Sabater, actualment “preocupa molt” haver entrat a la tardor sense haver “doblegat cap avall la corba”. I ha afegit que “no n’hi ha prou amb la corba estabilitzada” com apunten les últimes dades de la pandèmia.

Segons ha detallat, a la Catalunya Central la transmissió del virus se situa entre l’1 i el 0,9 de mitjana. Però a Vic està a 1,46 i a Manlleu, a 1,32. “Ens costa molt frenar una pandèmia per sobre de l’1”, ha subratllat Sabater. D’altra banda, en les dues últimes setmanes s’han registrat 207 casos positius a Vic i 174 a Manlleu. Cal recordar que fins aquest dilluns a aquesta darrera localitat s’ha fet un cribratge poblacional al barri de l’Erm per fer aflorar els positius. Durant els tres dies, es van fer 1.280 PCR, de les quals un 4,7% van sortir positius. La setmana passada, a més, també es va fer un cribratge massiu a l’escola Puig-Agut. Dels 304 PCR fets al centre, 15 van ser positius.

Les restriccions del PROCICAT, que entren en vigor aquest dijous, volen reforçar encara més l’estratègia per aconseguir tallar les cadenes de transmissió. De fet, ambdós ajuntaments també han ordenat el tancament de parcs infantils i pistes esportives a l’aire lliure per “conscienciar” encara més als ciutadans que la situació epidemiològica és “delicada”. Així ho ha exposat l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, tot dient que les mesures s’han de veure com una “oportunitat” per “doblegar la corba”. I ha afegit que es tracta d’un virus “rebel” que “costa de doblegar”. A tall d’exemple, ha explicat que la xifra d’ingressos per covid-19 a l’Hospital General no és alta però que el perfil del pacient és “més jove” que al principi de la pandèmia. La majoria tenen entre 30 i 40 anys, fet que demostra que el virus “pot afectat a tothom”.

Tant Vic com Manlleu han fet una crida a la responsabilitat ciutadana per tal que, amb els esforços de tothom, les restriccions només s’hagin de mantenir durant els pròxims 15 dies.

Fer complir les quarantenes amb més vigilància

Durant l’atenció als mitjans, s’ha fet èmfasi en la necessitat de complir amb rigor la quarantena dels positius i contactes directes. L’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, ha denunciat que en els últims dies han detectat estudiants de grups escolars confinats per covid-19 que estaven en parcs i pistes esportives, incomplint amb les quarantenes. És per això que han demanat al Departament d’Interior que es reforci la vigilància policial amb més Mossos d’Esquadra per evitar aquestes situacions i fer complir les restriccions. En aquesta línia, també ha demanat a la Generalitat poder tenir “escamots” per complementar aquesta vigilància porta a porta, a la vegada que allargaran un mes més la tasca informativa que feien agents cívics al carrer.

En aquesta mateixa estratègia, també s’ha creat un equip de treball amb Serveis Socials, Creu Roja i els Departaments de Salut i Treball de la Generalitat per assegurar que les famílies en quarantena han entès la importància de complir amb les normes de prevenció. Segons ha explicat Sabater, han vist que quan a una família se li explica de “forma planera” , comprenen millor la importància d’estar deu dies a casa.

Es reserva un espai a Manresa per allotjar ciutadans en quarantena

El Departament de Salut ha descartat obrir un equipament a Manlleu per a persones que no tenen un habitatge o les condicions idònies per fer les quarantenes, tal com havia demanat fa uns dies el seu alcalde. Si sorgís algun cas, s’utilitzarien les places d’hotels salut de Barcelona que actualment estan lliures. També es disposa de l’Antic Seminari de Vic on actualment tampoc hi ha ningú allotjat alhora que s’ha reservat un espai a Manresa per si fes falta més endavant.

Preocupació al sector de l’hostaleria i restauració de Vic

Els responsables d’alguns establiments de restauració de la plaça Major de Vic manifestaven aquest dijous al matí la seva preocupació després de fer-se públiques les mesures restrictives per prevenir la covid-19 a Vic i Manlleu. Des del bar La Plaça, l’Albert ha explicat a l’ACN que han rebut l’anunci de les mesures restrictives amb “molta inquietud”, ja que “si fa bon temps ho podrem anar suportant, però si arriba el mal temps serà complicat perquè a l’interior de local la capacitat és petita”. També lamenta les implicacions econòmiques que pot tenir pel seu establiment en Xavier, responsable del local Qui Quiri Cuit. Assegura que “ens afectarà molt i segur que tindrem una caiguda important d’ingressos”.

D’altres, en canvi, les mesures no els afectaran l’activitat perquè ja venien complint-les. És el cas d’en Ferran de la Cafeteria. Explica que des que van obrir després del confinament “sempre hem anat mantenint aquestes mesures de reducció del 50 % i l’interior del local sempre l’hem tingut tancat perquè és un espai molt petit”. “Primer de tot hi ha la seguretat dels nostres clients i creiem que agraeixen les distàncies i la desinfecció constant de taules i cadires”, ha apuntat.

Entre els clients d’alguns d’aquests bars de la Plaça Major de Vic aquest dijous al matí hi havia la Lourdes amb el seu pare, un home d’edat avançada. Relata que veuen amb molts bons ulls les mesures perquè “veuen coses que no els agraden gaire”. De fet, ha dit amb resignació que “si ens hem de tornar a tancar a casa de nou ho farem”. De la seva banda, la Fina, una veïna de Vic, ha lamentat que “molta gent no compleix amb les mesures de prevenció i veus moltes colles de jovent sense mascareta”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia