Salut

Poca castanyada, res de Halloween

Més mesures per evitar els contagis arran de l’escalada del virus

L’edat mitjana dels afectats per la Covid ha pujat dels 38 als 60 anys en poc temps

Amb el coronavirus guanyant força per aixecar la segona onada, la celebració de la castanyada estarà clarament condicionada per la pandèmia, i la de Halloween serà pràcticament impossible. Protecció Civil recomana que, enguany, les celebracions siguin “en família”, en grups de sis persones com a màxim, i sense compartir panellets casolans més enllà dels convivents habituals. Per descomptat, queden prohibides les macrofestes, les revetlles amb ball i els botellons a la via pública. Tampoc es permetrà als marrecs anar per les cases recollint llaminadures en l’activitat del “truc o tracte”.

Els darrers anys, la celebració de Halloween ha anat guanyant presència als carrers del país, on cada cop es poden veure més persones disfressades amb motius terrorífics. Les autoritats adverteixen que l’ús de màscares de disfresses no eximeix de l’ús de mascaretes sanitàries per la Covid-19. A més, els passatges del terror, cada cop més populars a molts municipis en aquestes dates, també s’hauran d’anul·lar, llevat que es limitin a grups de sis persones i s’hi mantingui en tot moment la distància de seguretat.

En canvi, hi haurà més marge per celebrar la castanyada, per bé que es recomana fer-ho en espais ben ventilats i evitant les persones amb qui no s’hagi tingut contacte en els darrers dies. Les castanyes i els panellets es podran vendre amb normalitat d’acord amb les mesures de seguretat i higiene del moment. Si es volen fer a casa, es recomana fer-ho respectant els grups de convivència estable, intensificant el rentat de mans i envasant els panellets quan estiguin llestos per evitar la contaminació externa. Pel que fa a les visites als cementiris, s’ha afegit la limitació de 2.000 persones de capacitat a les grans ciutats a les mesures ja conegudes: s’haurà de transitar per circuits senyalitzats i s’hi podran dur flors, però es recomana als ajuntaments que ampliïn horaris, desinfectin periòdicament i tinguin agents que vetllin pel compliment de les normes.

Pacients de més edat

El risc de rebrot continua creixent (és a 256 punts) i també ho fa la xifra de persones hospitalitzades. N’hi ha 857, vint més que el dia anterior, 157 de les quals estan a l’UCI. La cap de medicina preventiva i epidemiologia de l’hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, adverteix que la mitjana d’edat de les persones infectades per coronavirus està tornant a pujar. “El perfil dels afectats està canviant i ja no són els 38 anys de fa unes setmanes. A hores d’ara la mitjana d’edat és de 60 anys i això ens preocupa molt”, indica Campins.

Mesures prorrogades

La Generalitat ha prorrogat durant 15 dies més la prohibició a tot el territori català de fer reunions de més de sis persones, tant en àmbit públic com privat. Salut considera una que aquesta mesura és “especialment rellevant, ja que s’ha constatat que és en l’àmbit familiar i social on es produeix un important percentatge dels contagis, com a conseqüència de la relaxació”. A més, també s’allarguen quinze dies més les restriccions de capacitats, activitats i horaris a Granollers, Canovelles i les Franqueses de Vallès, vigents des del 25 d’agost.

D’altra banda, Catalunya ja és l’únic territori de l’Estat on encara no s’ha posat en funcionament l’app RadarCovid per a la detecció de contactes d’un positiu. Salut l’havia d’activar ja fa unes setmanes, però ha prioritzat projectes “complementaris”.

LA XIFRA

2.326
positius
confirmats amb PCR s’han declarat a Catalunya les darreres 24 hores, segons les dades oficials de Salut.

LA FRASE

El perfil dels afectats ha canviat i ja no són els 38 anys de mitjana de fa unes setmanes. Ara ja som a 60
Magda Campins
cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d’Hebron


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona