Societat

“Carrers buits, calaixos nets”

Representants del sector de l’hostaleria i el comerç gironí es mostren molt preocupats per les noves mesures restrictives anunciades pel govern

Avisen que suposaran un cop mortal per a l’economia gironina

“Això acabarà d’enfonsar el sector” o “és una mort anunciada”. Aquestes són les primeres reaccions del president de la Federació d’Hostaleria de les comarques gironines, Antoni Escudero, d’ahir al migdia, tot just després d’haver-se reunit amb el govern català i la resta de representants del sector per saber les noves mesures restrictives que afectaran especialment el sector de la restauració i el comerç. “No podem lluitar ni contrarestar els arguments científics i mèdics en els quals s’han basat”, deia Escudero, tot insistint, no obstant això, que tancar bars i restaurants no és la solució. Segons els seus càlculs, entre 90.000 i 100.000 persones que treballen en el sector de la restauració a les comarques gironines es veuran afectades per aquestes noves mesures. Des de l’Associació d’Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona, Xavi Manresa qualificava les mesures de “desproporcionades”. Tot i emfatitzar que s’entén que sigui prioritari vetllar per la salut de les persones, Manresa va mostrar la seva indignació per com s’està gestionant tot plegat, i explicava que mentre que uns establiments intenten fer les coses bé, amb mampares i separacions, n’hi ha d’altres que no ho fan, i que en cap cas les administracions ni han fet inspeccions ni han sancionat. “Els restaurants no podran obrir i, en canvi, sí que podem agafar un tren amb 400 persones?”, criticava. De la mateixa manera, el president del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar, Enric Dotras, va qualificar les noves mesures del Procicat de “totalment injustes”. “Hi ha gent que ha fet inversions molt importants i que està complint tots els protocols. Si algú no fa les coses ben fetes, l’administració l’ha de sancionar i, si cal, fer-lo tancar”, va sentenciar, i va avançar que no descarten emprendre accions: “Arribarem on faci falta.”

I el comerç

Indignació, perplexitat i desorientació també a Figueres per les mesures. El president de Figueres Comerç, el restaurador Frederic Carbó, assegurava ahir no entendre res. “És a dir, aquest cap de setmana podem anar a dinar a Madrid però no a Girona. Això no hi ha qui ho entengui”. Carbó opinava que, “si aquesta és la solució, que confinin tot Europa. I fem net en 15 dies”. “Quan obrim d’aquí a quinze dies, com estarà el país veí? I com estarà València o Saragossa?” Ell considera que “no es guanyarà res tancant bars i restaurants”. Respecte al comerç, Carbó ho defineix ràpidament: “Carrers buits, calaixos nets. Qui anirà a les ciutats sense bars ni restaurants?”. També la vicepresidenta de l’Associació Girona Centre Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena, insistia que la compra en el petit comerç és segura i va recordar la importància d’aquest i de l’hostaleria per a la vertebració de les ciutats. A més, va demanar a l’administració agilitat en els ajuts als sectors empresarials més afectats.

El president de l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, Gerard Gifra, també va recordar que castiguen especialment els professionals de la Garrotxa, ja que el segon semestre és el més productiu de l’any per als establiments de restauració i hostaleria. “Sembla que volen intentar arribar a la campanya de Nadal nets, però el problema és que potser no aguantarem fins llavors”, va indicar.

El president del Gremi Associat de Venedors, (que aplega els marxants), David Fagellas, lamenta que s’apliquin limitacions d’aforament als mercats, tenint en compte –assegura– que, en ser a l’aire lliure, són espais comercials més segurs, i tem que hi hagi ajuntaments que els tanquin.

LES FRASES

Hi ha gent que ha fet inversions molt importants i que està complint els protocols
Enric Dotras
gremi d’hostaleria de lloret
Si aquesta és la solució, que confinin tot Europa i fem net en quinze dies
Frederic Carbó
president de figueres comerç
Protesta a Osor

Absentisme per oposar-se a l’ús de la mascareta

J. FERRER

L’escola pública la Vall, a Osor (Selva), viurà a partir de dimarts un mes de protestes organitzades per l’associació de famílies (AFA) del centre, que té 24 alumnes. La campanya A l’escola volem respirar començarà dimarts al matí amb una protesta d’una desena de famílies. Els menors faran tallers vinculats als drets dels infants en diferents espais d’Osor, segons ha explicat la presidenta de l’AFA, Ruth Alemany.

La protesta continuarà amb una “tarda d’absentisme” a la setmana i acabarà el 20 de novembre amb una acció al davant del Departament d’Educació a Girona, coincidint amb el Dia Universal dels Drets dels Infants. “Se’ns ha tractat com una escola gran i no es té en compte que aquí no hi ha hagut cap positiu. I sabem que hi ha una pandèmia que provoca morts.”

Cribratge a Anglès

Fins a 40 positius sense símptomes

Els resultats de les PCR fetes en el cribratge ampliat de l’institut Rafael Campalans d’Anglès

entre els dies 5 i 8 d’octubre, han permès detectar 40 positius asimptomàtics, dels quals 17 eren alumnes; 2, personal del centre, i 21 més eren convivents (15 pares/mares i 6 germans/es). En total es van fer 419 proves als alumnes, d’edats compreses entre els 12 i els 18 anys, i 43 més a personal docent, d’administració i serveis i d’administració externa i 439 a convivents. Les persones que han donat positiu estan fent l’aïllament corresponent i des del CAP d’Anglès s’ha fet l’estudi de contactes estret corresponent a tots els casos. Aquests nous positius s’han de sumar als que ja hi havia anteriorment i que van motivar la decisió de fer el cribratge ampliat, de manera que són 37 els positius detectats a l’institut en total.

Les Fires de Sant Narcís

Ni festes majors ni fires comercials en format presencial

“Se suspèn la celebració presencial de congressos, convencions, fires comercials i festes majors.” Aquesta és una de les noves mesures del Procicat anunciades ahir i que afecta de ple la celebració de les Fires de Sant Narcís, a Girona, que està previst que comencin els dia 28 d’octubre. És a dir, dins aquests 15 dies de restriccions que s’han decretat ara i que entraran en vigor un cop s’aprovin al DOGC. Per analitzar aquestes noves mesures, l’Ajuntament de Girona té previst reunir-se avui i veure com resultaran afectades les Fires de Sant Narcís. El 28 d’octubre s’hauria de fer el pregó i començaria també la Fira de Mostres, que està previst que, com la resta de la programació, s’allargui fins al dia 1 de novembre. El consistori ja va decidir aquest any reduir a només cinc dies els actes festius –retallant la programació pràcticament a la meitat en comparació amb altres anys– i va programar unes fires adaptant-les a les restriccions per la Covid-19. Caldrà veure ara si la programació es pot ajustar a les noves restriccions o si per contra, el consistori decideix suspendre les Fires definitivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia