Salut

El negacionisme de la Covid-19 fa forat a internet

El CAC ha informat YouTube, Facebook, Instagram i Twitter de 30 vídeos que neguen la pandèmia a través de la seva xarxa

Dos dels continguts han tingut més de 13 milions de visualitzacions

El relat acientífic que nega la pandèmia de Covid-19 o que l’atribueix a causes tan dispars com el 5G o el rastre dels avions, i no pas al virus SARS Cov-2, està fent forat a les xarxes socials, segons conclou un informe elaborat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). L’organisme ha analitzat 30 vídeos distribuïts a través de YouTube, Facebook, Instagram i Twitter que han estat considerat falsos tant per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com pel Col·legi de Metges de Barcelona.

L’organisme ha posat en coneixement de les quatre empreses la presència d’aquests vídeos falsos a les seves xarxes, però alerta que havien pogut passar fins ara desapercebuts pels propis mecanismes de control d’aquestes empreses tecnològiques. L’alerta que llança el CAC és sobre l’àmplia difusió que tenen aquests continguts en recórrer a internet i a les xarxes socials com a mitjà de distribució i posa com a exemple que dos d’aquests continguts audiovisuals negacionistes han arribat a 13 milions d’interaccions.

Tot i que aquestes plataformes d’intercanvi de vídeos o xarxes socials utilitzen mecanismes per minimitzar l’impacte dels vídeos falsos –redirigeixen l’usuari cap a continguts de fonts oficials i etiqueten o suprimeixen els falsos–, l’estudi del CAC evidencia que continuen distribuint-se vídeos que qüestionen l’ús de la mascareta, rebutgen la validesa de les proves diagnòstiques de PCR o les vacunes, o neguen l’origen víric de la pandèmia i l’atribueixen, per exemple, a la tecnologia 5G o al rastre químic (chemtrail) que deixen els avions –el rastre de condensació.

La majoria de continguts estan exposats per persones que es presenten com a professionals mèdics o científics i que utilitzen dades o fets descontextualitzats per justificar la seva teoria. El president del CAC, Roger Loppacher, avisa que alguns continguts negacionistes retirats per alguna plataforma o xarxa continuen emetent-se en un altra i demana un sistema de revisió homogeni entre plataformes i xarxes.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, sosté que “atès que som davant d’una malaltia altament contagiosa i amb elevada mortalitat, la més mínima banalització suposa un gran risc”. Per la seva banda el secretari del col·legi mèdic, Gustavo Tolchinsky, afegeix que també cal fer autocrítica des de les autoritats científiques i polítiques perquè alguns missatges oficials contradictoris “han donat ales a certs discursos negacionistes”. D’aquests informacions falses, Tolchinsky n’explica que “contenen contradiccions importants i es basen en arguments arbitraris i en l’oportunisme ideològic de diferents sectors”.

Tres mil desallotjats de la via pública

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha desallotjat aquest cap de setmana 2.876 persones de la via pública o espais privats per haver incomplert les restriccions sanitàries, segons informava ahir l’Ajuntament. S’han interposat 657 denúncies per consum d’alcohol a la via pública i cinc locals han estat denunciats. També 6.911 persones haurien estat advertides perquè no portaven mascareta o en feien un mal ús, mentre que 336 haurien estat denunciades pel mateix motiu. Per altra banda, metges interns residents (MIR) dels hospitals i centres d’atenció primària es van despullar de manera simbòlica a la plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar la seva situació laboral, retributiva i formativa .

L’alumnat universitari, cridat a fer vaga

Els sindicats CGT i SEPC, entre altres, convoquen avui l’alumnat universitari a fer vaga per denunciar fets com l’elevat preu dels estudis i dels màsters i la falta de recursos a la universitat.

Intervenen dues residències més a Bellver i Verdú

Salut ha intervingut els geriàtrics de Bellver de Cerdanya i la llar Mare Marcelina de Verdú per “estabilitzar els centres”, on s’han registrat 11 i 23 positius entre els residents i 5 i 3 entre els professionals.

Reunió telemàtica dels presidents autonòmics

La Moncloa ha optat per convocar de manera telemàtica la trobada de presidents autonòmics que es farà dilluns. La conferència de presidents abordarè els fons per la Covid i s’havia de fer al Senat.

Demanen que es reguli l’accés al medi natural

El Consorci Forestal de Catalunya reclama mesures per regular l’accés al medi natural després d’un cap de setmana que ha confirmat “un increment descontrolat de consum de natura”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT