Societat

Illa vol consensuar el toc de queda

Vergés demana a Madrid que sigui la Generalitat la que decideixi noves restriccions

Estat i autonomies acorden un document conjunt d’actuació

“No hi ha un consens ampli al respecte”, va manifestar Illa

Durant tota la setmana ha estat molt present la possibilitat que Madrid decretés un toc de queda que acabés afectant tots els territoris de l’estat. Els missatges han estat ambigus. Tant el vicepresident del govern, Pere Aragonès, com els consellers de Salut, Alba Vergés, o d’Interior, Miquel Sàmper, han anat repetint que no és una mesura descartable però que encara no havia arribat el moment d’aplicar-la a Catalunya en espera de veure el resultat de les últimes actuacions restrictives adoptades. I ahir, finalment, després que algunes comunitats autònomes com ara Castella-la Manxa, Castella i Lleó o el País Valencià ho demanessin formalment o informalment, el moment va arribar i el tema es va posar sobre la taula de la Interterritorial de Salut, que és el marc on es reuneixen el govern de l’Estat i les autonomies.

Durant la reunió, celebrada de manera telemàtica, només Castella i Lleó ho va demanar per escrit. La consellera de Salut, Alba Vergés, d’acord amb el que havia dit al matí Aragonès, va insistir que ha de ser Catalunya la que prengui aquesta decisió dins de les seves competències, i va demanar al govern de l’Estat que articuli els mecanismes jurídics necessaris perquè això sigui possible, sempre seguint criteris científics.

La preocupació de Catalunya en aquest sentit és que, per aplicar el toc de queda, el govern de Madrid, com ja ha indicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, utilitzi com a instrument jurídic l’estat d’alarma. I, en aquest sentit, ahir Vergés va demanar al govern espanyol un informe jurídic per valorar si hi ha altres fórmules que també permetin limitar la mobilitat durant la nit.

Altres comunitats van mostrar la seva predisposició al toc de queda i fins i tot Andalusia va decidir decretar-lo sense esperar a la decisió general al territori de Granada. Madrid, on avui acaba l’estat d’alarma decretat fa quinze dies, tampoc ho va sol·licitar formalment, i ahir, segons va explicar el ministre Illa després de la reunió, no es va adoptar cap decisió en aquest sentit en espera de continuar debatent el tema en una reunió posterior.

“No hi ha un consens encara ampli al respecte”, va subratllar Illa, que es va mostrar disposat a continuar debatent el tema amb les comunitats autònomes per arribar a un acord. Això sí, el director del Centre d’Alertes i Emergències del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, que ahir es va mostrar “preocupat” per l’evolució de la pandèmia a tot l’Estat, va manifestar que el toc de queda “és una mesura que podria ajudar molt”, tot i que va admetre no saber “quin format jurídic se li ha de donar”.

El que sí que va aprovar la Interterritorial va ser un document que defineix un “marc comú d’actuació” per intentar donar una resposta unitària a la pandèmia en funció de quatre nivells d’alerta. El document, aprovat amb els vots en contra de Madrid i el País Basc, fixa respostes per a cada nivell de risc, però es planteja amb la suficient flexibilitat perquè “siguin les comunitats autònomes les que tinguin la responsabilitat d’aplicar les mesures a cada territori”, segons va destacar Illa, que va insistir que han de ser les autonomies les que, prenent com a base criteris generals, “prenguin les decisions que considerin més oportunes”.

Decisió de la Generalitat

Catalunya, com va tornar a reiterar ahir Aragonès, “no pot descartar cap eina ni mesura” per frenar l’escalada ascendent del virus. Ara bé, “les decisions sobre el toc de queda o sobre qualsevol altra mesura que s’hagi d’implantar a Catalunya les haurà de prendre la Generalitat”. En aquest sentit, el vicepresident amb funcions de president va recordar que el govern està implantant les mesures que es van adoptar la setmana passada, que són “unes de les més estrictes que s’estan aplicant a l’Estat i que ja s’han implantat en altres llocs d’Europa”. “Ara és el moment de prioritzar aquestes mesures”, va assenyalar, donant a entendre una vegada més que el govern català creu que encara no és el moment d’aplicar el toc de queda perquè entén que les mesures adoptades de tancaments de bars i botigues de 24 hores poden donar resultats.

Malgrat aquesta posició, que va ser també la que va expressar la consellera a Madrid, quan va demanar eines jurídiques per poder aplicar les restriccions quan Catalunya ho cregui convenient, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va afirmar en una entrevista a RAC1 que, si finalment s’apliqués un toc de queda, això podria anar “acompanyat” de mesures “menys restrictives”, com fins i tot la reobertura diürna de bars i restaurants, una possibilitat que la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) va dir que veuria amb bons ulls, i fins i tot va reclamar, a través d’un comunicat, que la franja horària no sigui la mateixa que a França, a les nou de la nit, ja que en aquest país se sopa “tres o quatre hores abans” que a Catalunya. Per això proposen que s’imposi a partir de mitjanit entre setmana i a la una de la matinada el cap de setmana. L’organització creu que aquesta mesura seria “efectiva per lluitar contra el botellón i les festes il·legals”.

Pel que fa a la situació epidemiològica a Catalunya, la corba de risc d’expansió de l’epidèmia continua creixent en ascensió vertical, amb un EPG de 566,9, un total de 25 punts més que el dia abans, i més de 100 punts per sobre del màxim que es va assolir el 20 de març, quan el creixement potencial de virus (EPG) va ser de 454. La situació hospitalària i de detecció és millor; però, tot i així, ahir les hospitalitzacions van arribar a 1.626 persones, cosa que implica 184 més que el dia anterior, de les quals 282 eren a l’UCI, 39 més que el dia abans. Pel que fa a la taxa de confirmats de PCR per 100.000 habitants, la xifra és de 236.

Toc de queda a Perpinyà

Mentre que a l’Estat espanyol continua el debat per intentar arbitrar fórmules que permetin consensuar un toc de queda general, ahir el primer ministre francès, Jean Castex, va anunciar l’establiment d’un toc de queda a partir d’avui divendres a mitjanit a la Catalunya del Nord per intentar frenar la propagació del coronavirus. Una mesura que es va adoptar en 38 departaments més.

1.626
persones ingressades,
184 més que el dia abans, de les quals 282 són a l’UCI, 39 més que el dia anterior.
566.9
punts
estava ahir situat el risc de rebrot a Catalunya, 25 punts per sobre del dia anterior.
236
taxa
de confirmats per PCR per cada 100.000 habitants, segons les últimes dades de Salut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona