Salut

El govern basc demana limitar la mobilitat als 25 municipis més afectats

Són 20 poblacions guipuscoanes i 5 biscaïnes on la incidència de la Covid-19 supera els 500 contagis per 100.000 habitants

La mesura afecta una població de 304.000 persones, gairebé el 14% del total del país

El govern basc ha recomanat limitar a partir d’aquest divendres la mobilitat a 25 municipis bascs, 2o de Guipúscoa i 5 de Biscaia, la situació epidemiològica dels quals més greu. A més, posarà en marxa altres mesures a tot el país que redueixen al 50% els aforaments a diferents àmbits.

La consellera de Salut, Gotzone Sagardui, ha anunciat que divendres entraran en vigor dues ordres, una d’elles referides a aquests 25 municipis que estan en “zona vermella” per tenir una incidència de més de 500 contagis per cada 100.000 habitants acumulats en 14 dies, i una altra per al conjunt d’Euskadi.

En el cas dels 25 municipis més afectats, es recomana no sortir-ne ni entra-hi tret per motius de salut, laborals, estudis, cura de persones dependents, tornada al lloc de residència habitual o causes de força major.

A Guipúscoa les poblacions afectades són Andoain, Astigarraga, Azkoitia, Azpeitia, Beasain, Deba, Eibar, Elgoibar, Hernani, Lazkao, Legazpi, Lezo, Oñati, Ordizia, Pasaia, Tolosa, Urnieta, Urretxu, Zumaia i Zumarraga. Els cinc municpis biscaïns en zona vermella són Abadiño, Durango, Elorrio, Ermua i Lekeitio.

A més, en aquestes poblacions l’hostaleria i els comerços tancaran a les nou de la nit i no es podrà consumir a la barra.

La mesura afecta prop de 304.000 persones que viuen en aquests 25 municipis, el 13,8% de la població basca. La gran majoria (236.000) són guipuscoans i suposen gairebé un terç del cens d’aquest territori. Als cinc municipis biscaïns afectats hi viuen unes 67.000 persones, menys del 6% de la població total de la província.

Per al conjunt del País Basc es redueixen al 50% els aforaments a l’hostaleria, espectacles culturals i esdeveniments religiosos. Es recomana també que les reunions siguin com a màxim de sis persones.

Es manté l’horari de tancament de l’hostaleria a les dotze de la nit, s’haurà de consumir assegut i queda prohibida qualsevol activitat a txokos i societats gastronòmiques.

La consellera de Salut ha demanat “comprensió” a la població davant aquestes mesures i ha reclamat un compromís individual i col·lectiu per aturar l’expansió del virus davant la gravetat de la situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia