Societat

Medi Ambient

Ampolles que guanyen vida

Reutilitzar les botelles de vi pot representar la reducció d’un 28% de la petjada de carboni del sector vitivinícola català

El projecte reWINE ha avaluat durant 20 mesos alternatives de recollida i neteja d’aquests envasos

Les ampolles de vi es poden reutilitzar fins a vuit vegades. Aquesta és una de les conclusions del projecte reWINE, que durant vint mesos ha avaluat alternatives de recollida i neteja d’aquests envasos de vidre per tornar-los a fer servir. L’avantatge més clar és l’ambiental. Segons el càlcul fet pels impulsors del projecte, si tot el sector vitivinícola català reutilitzés les ampolles es podria aconseguir un estalvi de més de 100 milions de kg de CO2 equivalents anuals i 21.756 tones de residus, que representa una reducció del 28% de la petjada de carboni del sector.

La prova pilot ha consistit en la posada a la venda de 150.000 ampolles amb l’etiqueta reWINE de set cellers catalans: la Cooperativa Falset Marçà, Cellers Torres, Albet i Noya, La Vinyeta, Talcomraja, Vins Pravi i Joan Ametller. D’aquestes, se n’han recuperat 82.239, amb la col·laboració de més de 30 comerços, més de 50 restaurants, dues empreses logístiques, tres deixalleries del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i les plantes de rentat d’ampolles Infinity i de Vins Pravi. D’una banda, s’han recollit ampolles a través dels restaurants participants i, de l’altra, a través de comerços amb sistemes d’incentiu, com ara abonaments als consumidors que retornaven l’ampolla i sortejos d’experiències vitivinícoles. Tot i això, el reWINE només ha aconseguit recuperar un 21% dels envasos reutilitzables comprats en botigues i supermercats, mentre que en el sector de la restauració el nivell de retorn s’ha situat en el 96%.

El cost de reutilitzar les ampolles és lleugerament superior al de comprar-ne de noves, uns 5 cèntims d’euro per unitat, perquè per a la prova pilot es va fer servir una planta de rentat situada fora de Catalunya. “Hi ha un marge de millora fàcil”, va assegurar Gabriela Benveniste, cap de projectes d’Inèdit, durant la presentació de les conclusions del programa que han impulsat el Parc de Recerca UAB, l’Agència de Residus de Catalunya, la fundació Rezero i Inèdit, i que ha tingut el suport del programa LIFE de la Unió Europea. És per això que l’equip de reWINE va voler encoratjar les Denominacions d’Origen catalanes a instal·lar plantes de rentat compartides a prop dels cellers per tal d’optimitzar el cost econòmic i ambiental del transport dels envasos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona